perjantai 31. lokakuuta 2014

VAAHTERASIIRAPPI CAPPUCINO


Kotikahvilassa herkutellaan pimenevinä iltoina!

Maailmalta tutut erikoiskahvit ovat rantautuneet myös Suomeen. Maustettu kahvijuoma on täydellinen herkku pimeneviin iltoihin tai ansaittuun kahvitaukoon päivän touhujen keskellä. Maustettu kahvi sopii myös jälkiruuan korvikkeeksi. Tällä kertaa kotikahvilassa valmistui cappuccino, joka on maustettu vivahduksella vaahterasiirappia, vaniljaa ja kanelia. Cappucino on espressopohjainen maitokahvijuoma, joka koostuu espressosta ja maitovaahtoseoksesta eli cremasta. Juoma nautitaan paksureunaisista kupeista, mutta kuvausta varten valmistin sen juomalasiin. Jos käytät muita kuin kuumille juomille tarkoitettuja laseja, ole varovainen ettei lasi hajoa kaataessasi siihen kuumaa nestettä. 


MAUSTEINEN VAAHTERASIIRAPPI CAPPUCINO

1 cl vaahterasiirappia
ripaus kanelia ja vaniljasokeria *
1 annos (30ml) espressoa tai vahvaa kahvia
1 dl maitoa
  1. Annostele vaahterasiirappi kahvikupin pohjalle. Ripottele päälle kaneli ja vaniljasokeri.
  2. Valmista kupillinen (30 ml) espressoa tai vahvaa kahvia. Kaada espresso siirapin päälle.
  3. Vaahdota maito maidonvaahdottimella tai vispaamalla maitoa kattilassa hellalla kunnes maidon pintaan muodostuu vaahtoa.
  4. Kaada vaahdotettu maito varovasti kahvijuoman päälle.                                                                      

*Maustoin kahvin NoMu sweet rub –sekoituksella, jossa on kanelia, maustepippuria, neilikkaa ja vaniljasokeria. Halutessasi voit lisätä kahviin kanelin ja vaniljan lisäksi pienen ripauksen maustepippuria ja neilikkaa. Tämä yhdistelmä toimi loistavasti!



torstai 30. lokakuuta 2014

HOMEMADE FUDGE

Kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa fudgea, pehmeää toffeeta. Yksi pala suussa sulavaa fudgea taltuttaa varmasti makeannälän. Yhdysvalloissa fudge on todella suosittua. Ei mikään ihme. Fudge on pehmeää, herkullista ja helposti valmistettavaa. Aivan täydellinen pikkumakea vaikka vieraita varten tai itsetehdyksi lahjaksi pukinkonttiin!

Ohje on Alkon Etikettiklubin ja muuntelin sitä joiltain osin. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty pähkinöitä, mutta korvasin ne kuivatuilla aprikooseilla. Myös kuivatut karpalot sopisivat hyvin. Hieman aikuisempaa makua saa lisäämällä taikinaan rommia, konjakkia tai viskiä.



VAAHTERASIIRAPPI-APRIKOOSIFUDGET
(35 palaa)

2 dl kuivattuja aprikooseja
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 dl makeutettua tiivistemaitoa
1 dl vaahterasiirappia
50 g voita
¼ tl suolaa
4 dl valkoisia vaahtokarkkeja

300 g valkosuklaata paloina

Vuokaan: 1 rkl sulatettua voita

  1. Muotoile kaksinkertaisesta foliosta 20 x 25 cm:n vuoka, jossa on noin 3 cm:n reunat. Nosta vuoka leikkuulaudalle ja voitele se voisulalla. 
  2. Leikkaa kuivatut aprikoosit pieniksi kuutioiksi. (Vastaavasti voit käyttää pähkinöitä. Paahda pähkinöitä uunin keski-tasolla leivinpaperin päällä noin 6 minuuttia. Nosta pähkinät pois kuumalta pelliltä.)
  3. Mittaa sokerit, tiivistemaito, vaahterasiirappi, voi ja suola pinnoitettuun kattilaan. Kiehauta sokeri-maitoseos ja anna sen poreilla matalalla lämmöllä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä.
  4. Mittaa vaahtokarkit tiiviinä mittoina toiseen kattilaan ja sulata ne pehmeäksi massaksi koko ajan sekoittaen.
  5. Lisää kuuma vaahtokarkkimassa sokeri-maitomassaan. Lisää suklaa paloiteltuna. Nosta kattila lämpimälle levylle ja sekoita massa tasaiseksi. Kääntele kuivatut aprikoosit joukkoon.
  6. Kaada massa foliovuokaan ja levitä. Tasoita pinta veitsellä. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Muotoile vuokaa tarvittaessa massan jähmettyessä. Nosta tuorekelmulla peitetty vuoka jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Siisti jähmettyneen fudgen reunat terävällä veitsellä ja paloittele 35 palaan. Kierittele halutessasi fudget tomusokerissa.
 

Fudget säilyvät jääkaapissa peitettynä reilun viikon.
Tarjoiluvinkki: Tarjoa fudget hyvän kahvin kanssa tai pienen madeira-, tawnyport- tai marsalalasillisen kera. Myös väkevöidyn muskattiviinin rusinaisuus sopii fudgeille.
© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.