perjantai 28. marraskuuta 2014

Suklaasta saa nauttia



Voiko suklaasta nauttia hyvällä omalla tunnolla? Kyllä voi, ainakin raakasuklaasta. Makeat herkut voi korvata raakasuklaalla, joka vähentää helposti makeanhimoa. Itse tehtyä raakasuklaata ei tarvitse montaa palaa, sillä pieni pala riittää.

Kun tarjoilet suklaata niin normaali huonelämpötila eli 20–22 astetta on sopiva. Liian kylmänä tarjottu suklaa menettää aromejaan.
4 000 vuotta vanha suklaa on maailman suosituimpia nautintoaineita, jolla on monia muotoja jälkiruoista suklaa-artesaanien luomuksiin. Herkun nimi tulee atsteekin kielen karvasta vettä tarkoittavasta sanasta xocolatl. Myös kaakaopuun kreikkalaisperäinen tieteellinen nimi, theobroma cacao, voidaan kääntää ”jumalten ruoaksi”.

Tumman suklaan terveysvaikutus tavalliseen suklaaseen verrattuna on kaikkien tiedossa. Suklaan valmistukseen käytettävä kaakao on luonnostaan yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista. Antioksidanttien lisäksi kaakao sisältää elimistölle tärkeitä aineosia kuten mm. magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, rikkiä ja kuparia. Suurin osa kaakaon luonnollisesta ravintosisällöstä menetetään kun kaakaosta tehdään tavallista suklaata tai kaakaojauhetta prosessoimalla kaakaota korkeissa lämpötiloissa. 

Raakasuklaalla tarkoitetaan yleisesti suklaata, jonka valmistuksen aikana ainesosia ei kuumenneta yli 45 asteeseen. Tällöin valmistuksessa käytetyt aineet, kuten raakakaakao, säilyttää ravinnerikkautensa. Raakasuklaa valmistetaan prosessoimattomista, puhtaista raaka-aineista. Valmistusaineina käytetään suklaan perustaa eli raakakaakaota ja kylmäpuristettua kaakaovoita, kookosöljyä, superfoodeja kuten lucumaa ja macaa sekä kuivattuja marjoja (esim goji, inka, mustikka). Raakasuklaa ei sisällä maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, kemikaaleja, valkoista sokeria tai geenimanipuloitua soijalesitiiniä.

Maistuvan raakasuklaan raaka-aineet
Raakasuklaalla on piristävä vaikutus. Siksi kannattaa välttää suklaan napostelua illalla ja pitää syöntimäärät kurissa. Sen sijaan raakasuklaanpala herkullisena välipalana kahvin kanssa antaa energiaa päivään. Piristävä vaikutus kestää useita tunteja!

Flow-vaikutus! On yleinen harhakäsitys, että suklaata pidetään nautintoaineena sen korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi. Kuitenkin suklaa ei sisällä kofeiinia vaan teobromiinia. Molekyylirakenteeltaan ne ovat hyvin samankaltaisia mutta teobromiinia on kymmenen kertaa vähemmän stimuloivaa kuin kofeiini, ja siinä on valtavasti terveyshyötyjä.

Aivan kuten viinin, kahvin ja juustojen kanssa, myös raakasuklaa avautuu muutaman maistelukerran jälkeen. Mikäli kaakaon raakaan makuun ei ole vielä tottunut, auttaa oheinen resepti makumatkalla raakasuklaan maailmaan.

MAISTUVA RAAKASUKLAA

80 g kaakaovoita
n. 20 g raakakaakaojauhetta
n. 20 g tocoa (riisinlesejauhe) *
ripaus laadukasta suolaa
2-3 tl hunajaa tai kookossokeria

Lisäksi makua antamaan:

  • chilijauhetta   
  • rouhittuja pähkinöitä tai manteleita            
  • kaakaonibsejä                             
  • rouhittuja kahvipapuja          
  • goji- tai inkamarjoja (muita kuivattuja marjoja tai hedelmiä)                         
  • raastettua appelsiinin kuorta                          
  • vanilja- tai minttuaromia

  1. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Jos kaakavoi ei ole valmiiksi rouhittua, raasta se karkeaksi rouheeksi.   
  2. Lisää sulaneen kaakaovoin joukkoon kaakaojauhe, toco, suola ja hunaja. Lisää hunajaa vähitellen ja makeuta seos oman makusi mukaiseksi. Sekoita aineet keskenään. Seoksen tulisi olla juoksevaa.
  3. Annostele seos ruokalusikan avulla suklaamuottiin (myös jääpalamuottia voi käyttää). Upota suklaaseen haluamasi makuaineet ja laita muotti pakastimeen noin puoleksi tunniksi.
  4. Irrota kovettuneet suklaat muotista. Raakasuklaa säilyy parhaiten viileässä ja kuivassa kaapissa lämpötilan ollessa alle 20 astetta. Raakasuklaan voi myös pakastaa.

* "Toco" - tocotrienols eli riisinlesejauhe valmistetaan riisin jyvän ja kuoren välissä olevasta ohuesta kerroksesta. Vaalea, makeahko jauhe sisältää runsaasti antioksidantteja ja on hyväksi iholle. Toco tuo suklaaseen kermaisuuden makua ja tekee maitosuklaamaista tuntua. Tällöin raakasuklaa ei maistu kitkerälle!





tiistai 25. marraskuuta 2014

Petite Madeleine



Huomenna saamme vieraaksemme isovanhemmat, joten halusin leipoa jotain kahvipöytään. Menneen ajan havina ja makumuistot toivat mieleeni Marcel Proustin kuuluisaksi saattamat Madeleine-leivokset (ransk. Petite Madeleine), jotka ovat pieniä, simpukan muotoisia leivoksia. Ranskalainen madeleine-leivos lienee maailmankirjallisuuden tunnetuin herkku, jonka Marcel Proust toi kuuluisuuteen seitsemänosaisella romaanisarjallaan Kadonnutta aikaa etsimässä.

Madeleine on maukas ja helppotekoinen sokerikakkutaikinasta valmistettu pieni leivonnainen, joka sopii hyvin esim. teen kanssa nautittaviksi. Aidoimmillaan se tehdään simpukanmuotoiseen madeleinevuokaan, mutta yhtä hyvin voi käyttää esim. muffinssivuokia tai annostella taikinan nokareiksi pellille. Madeleine-peltejä myyvät keittiötarvikeliikkeet. Itselläni ei kyseistä peltiä ole, joten paistoin leivonnaiset metallisissa pikkuvuoissa. Onnistui mainiosti näinkin! Taikina on gluteeniton. 



MADELEINE-LEIVOKSET (GLUTEENITON)
(noin 20 kpl)

75 g huoneenlämpöistä voita
¾ dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl sitruunan raastettua kuorta
2 tl sitruunamehua

Lisäksi: gluteenitonta korppujauhoa vuokien jauhotukseen

Koristeluun: tomusokeria
  1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
  2. Sivele Madeleine-leivospelti tai -vuoat voisulalla ja korppujauhota ne.
  3. Vaahdota voi, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen.
  4. Siivilöi jauhot vaahtoon. Lisää sitruunankuoriraaste ja puristettu sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  5. Lusikoi taikina leivospellin koloihin tai yksittäisiin vuokiin.
  6. Paista uunin keskitasolla (pienet leivosvuoat ja leivospellillä paistetut Madeleinet kypsyvät 8-10 minuutissa, suurempien vuokien paistoaika on noin 15 minuuttia).
  7. Irrota leivokset vuoista. Jäähdytä ritilällä ja koristele halutessasi tomusokerilla ennen tarjoilua.



maanantai 24. marraskuuta 2014

Piparia piparia



On ilta pimee joulukuun.
Mä uupuneena kotiin tuun.
Mä tunnen jo pihatielle tuoksun sen.
Ja tiedän, saan lempeä pellillisen.
(Stig lyrics - Piparia Piparia)

  
Joulun tunnelmaa ja tuoksua saa piparkakkuja leipomalla. Piparit maistuvat sellaisenaan kahvin tai teen kanssa, toiset nauttivat piparinsa sinihomejuuston ja glögin kera. Piparkakkutaikinasta muovautui gluteeniton versio. Mikä parasta, pystyin maistelemaan (syömään) taikinaa raakana, koska se ei sisällä itselleni allergisoivaa raakaa vehnää!

Taikina on todella helppoa käsitellä, kunhan muistaa laittaa pöydälle sopivasti jauhoja ennen kaulimista. Ohjeesta tulee noin kolme pellillistä pipareita (koosta riippuen 40-50 kappaletta). Vaaleita pipareita saa käyttämällä tavallista sokeria ja vaaleaa siirappia.



PIPARKAKUT (GLUTEENITON TAIKINA)

2 rkl piparkakkumaustetta
¼ tl suolaa
1 dl sokeria (fariini tai tavallinen)
1 dl (tummaa)siirappia
100 g voita
1 kananmuna
6-7 dl gluteenitonta jauhoseosta (Finax gluteeniton jauhoseos)
1 tl ruokasoodaa

Lisäksi: gluteenitonta jauhoseosta pöydälle kaulimista varten
  1. Mittaa isoon kattilaan piparkakkumauste, suola, sokeri, siirappi ja voi. Kiehauta seos miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
  2. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon kananmuna hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon lopuksi jauhot, joihin on lisätty sooda. Taikina saa jäädä vähän pehmeäksi.
  3. Anna valmiin taikinan jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia (mieluiten yön yli).
  4. Kaulitse jähmettynyt taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja ota siitä muotilla pipareita (ennen kaulitsemista taikinaa kannattaa muokata käsissä notkeammaksi, jotta se ei repeydy kaulittaessa).
  5. Paista piparit 225 asteessa noin 6-7 minuuttia. Jos teet pikkupipareita, alenna lämpötila 175 asteeseen.

 

Purkillinen pipareita lähti viemisenä naapuriin kynttiläkutsuille

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

MAROKKOLAINEN RAAKASUKLAAKAKKU



Raakakakku hurmion toinen osa. Ensimmäinen raakakakkukokeilu jätti kipinän tähän trendiherkkuun, joten jatkoa seuraa. Halusin tällä kertaa suklaisen kakun kahvin kanssa nautittavaksi. Oheisen kakun pyöräyttää puolessa tunnissa vaikka vieraita odotellessa.

 
Raakakakkuja ei kannata leipoa vain maun ja helppotekoisuuden vuoksi – ne soveltuvat luonnostaan useimpiin erityisruokavalioihin, sillä ne ovat gluteenittomia, maidottomia ja vegaaneille sopivia.  Marokkolainen suklaakakku on gluteeniton, munaton ja maidoton.

Täydellinen makupari

Niin ja se kahvi.. Kahvihetken tarjottavien suunnitteluun käytetään aikaa, mutta itse kahviin ja sen valintaan ei panosteta. Luotamme tuttuun kahviin, vaikka pienelläkin panostuksella tarjottavan ja kahvin yhdistelmään voi luoda uusia makuelämyksiä. Ei siis ole yhdentekevää mitä kahvia leivonnaisten kanssa tarjotaan. Kahvikin muodostaa makuliittoja tarjottavien syötävien kanssa, samoin kuin sommelier valitsee ruokalajille sopivan viinin täydellistä kulinaarista elämystä varten. Kahvin monipuolisuutta hyödynnetään vielä heikosti, sillä tavallisimmin nautimme samaa kahvia tarjottavasta ja tilanteesta riippumatta. Olennaista on tasapainon ja toisiaan korostavien makujen löytäminen.

Parhaiten kahvin kanssa sopivat yhteen pehmeät maut ja mitä tummempaa kahvi on, sitä vahvemman makuparin se tarvitsee. Täyteläisen raakasuklaakakun kanssa kannattaa tarjota voimakasaromista kahvia, joka täydentää kakun suklaisuutta. Parhaiten Marokkolaisen suklaakakun makupariksi sopisi esimerkiksi vahva ja hennosti mustaherukkaan vivahtava Kenya.



MAROKKOLAINEN SUKLAAKAKKU
(noin 10 palaa)

Pohja:
2 dl mantelijauhoa
2 dl tuoreita taateleita kivet poistettuna
1-2 rkl appelsiinimehua (itse puristettua)
½ tl laadukasta suolaa

Täyte:
3 dl kuorellisia manteleita liotettuna
1 dl sulaa kaakaovoita
1 ½ dl appelsiinimehua (itse puristettua)
1 dl kookossokeria
1 dl raakakaakaojauhetta

Lisäksi: appelsiiniviipaleita koristeluun


  1. Laita mantelit likoamaan veteen vähintään pari tuntia ennen leipomista (mielellään edellisenä iltana). 
  2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjalle. Purista appelsiineista mehu.
  3. Soseuta taatelit monitoimikoneessa tai tehoblenderillä. Lisää mantelijauho, appelsiinimehu ja suola. Sekoita taikinaksi. Seos on sopivaa, kun siitä voi pyörittää koossa pysyvän pienen pallon. Painele taikina vuoan pohjalle.
  4. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Sekoita liotetut mantelit, sula kaakaovoi ja loput täytteen aineet. Sekoita blenderillä tasaiseksi massaksi. Kaada suklaatäyte pohjan päälle ja levitä se tasaiseksi.
  5. Jäähdytä suklaakakkua pakastimessa noin 20 minuuttia ja leikkaa paloiksi. Koristele appelsiinilohkoilla.
© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.