tiistai 23. joulukuuta 2014

Kahvi-taatelikakku (gluteeniton)



Taatelikakku on joulunajan klassikko! Tämä aikuiseen makuun oleva kakku on maustettu kahvilla, suklaalla ja rommilla. Tein taikinasta kolme pientä kakkua.  Yhden nautiskelen glögin ja kahvin kanssa. Kaksi muuta pakkasin sellofaaniin joulutervehdykseksi. Ohje on gluteeniton. Kakku onnistuu myös vehnäjauhoversiona. Tuolloin ei tarvita psylliumia ja ksantaania, jotka parantavat gluteenittoman kakun rakennetta.

GLUTEENITON KAHVI-TAATELIKAKKU

250 g kivettömiä taateleita
2 dl vahvaa kahvia
1 1⁄2 dl fariinisokeria
200 g voita
2 kananmunaa
1 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä
2 rkl rommia
½ tl ksantaania
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Vuokaan: voita ja gluteenittomia korppujauhoja


  1. Keitä taateleita pehmeäksi massaksi miedolla lämmöllä joko vahvassa kahvissa. Lisää tarvittaessa hiukan vettä. Lisää sokeri ja voi. Anna seoksen jäähtyä.
  2. Lisää munat tasaisesti sekoittaen. Lisää myös jogurtti, rommi ja rouhittu tumma suklaa sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi.
  3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1,5 – 2 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti. Anna kakun jäähtyä hieman ennen kumoamista. Koristele halutessasi taateleilla ja tomusokerilla.





sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Lanttusupikkaat



Lanttusupikkaat haastavat karjalanpiirakat

Lanttusupikkaat ovat puolikuun muotoisia karjalaisia perinneleivonnaisia, jotka muistuttavat lanttukukkoa pienoiskoossa. Ruiskuoren sisään ladotaan mehukkaita lanttusiivuja siankyljen kera ja koko komeuden annetaan muhia uunissa suussa sulavan pehmeäksi. Lanttusupikkaiden ruistaikina tehdään samalla reseptillä kuin karjalanpiirakoiden, mutta kuori jätetään hieman paksummaksi. Tällöin lanttusiivujen terävät kulmat eivät tee reikää ruiskuoreen ja täyte pysyy mehevänä.




LANTTUSUPIKKAAT

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
¾ tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

Täyte:
noin 5 dl ohuita lanttuviipaleita (1 pieni lanttu)
2 tl suolaa
150 g sianlihaa tai pekonikuutioita

Voiteluun: voita (paiston jälkeen)

  1. Kuori ja leikkaa lantut hyvin ohuiksi (2 mm) viipaleiksi. Laita lanttuviipaleet ja suola kerroksittain kannelliseen purkkiin. Sulje purkki ja ravistele sitä niin, että lantut alkavat pehmetä. Avaa purkki ja anna sen olla huoneenlämmössä taikinan valmistamisen ajan tai vastaavasti suolaa lanttusiivut edellisenä iltana ja anna pehmetä lasipurkissa yön yli.
  2. Leikkaa sianliha pieniksi kuutioiksi (1x1x1 cm). Sianlihan voi korvata pekonikuutioilla. 
  3. Valmista kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja öljy. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se pieniksi paloiksi (noin 16-20 kappaletta). Pyöritä palat pyöreiksi pulliksi ja taputtele ne edelleen litteiksi kakkaroiksi. Kaulitse kakkarat pulikalla melko ohuiksi kuoriksi piirakoiden tapaan. Kuoret saavat olla hieman paksumpia kuin karjalanpiirakoissa. 
  4.  Ravistele lantuista vesi pois (esim. lävikössä). Levitä noin sentin paksuinen kerros lanttuviipaleita kuoren toiselle puolikkaalle. Laita lanttuviipaleiden päälle sianlihakuutioita. Taita toinen reuna päälle kanneksi puolikuun muotoon. Painele reunat tiiviiksi ensin sormin, sitten teevadilla pyöräyttämällä.
  5. Paista supikkaita 225 asteessa 15-20 minuuttia. Voitele supikkaat voilla ja anna niiden pehmetä voipaperin ja liinan alla.



Täyteaineet asetellaan kuoren keskelle


Supikas valmiina uuniin

Perinteisissä karjalaisissa lanttusupikkaissa on ruiskuoren sisällä herkullinen lanttutäyte

perjantai 19. joulukuuta 2014

Pikeeri (royal icing)




Pikeeri (royal icing) on tomusokerikuorrute, joka kovettuu kuivuessaan. Sillä voi koristella pipareita ja tehdä koristeita esimerkiksi muffinssien tai kakun päälle. Kuorrutetta voi myös pursottaa suoraan kakun päälle kuvioiksi tai kirjoitukseksi (spritsaukset).  Irralliset pikeerikoristeet tehdään pursottamalla pikeeriä leivinpaperille ja antamalla kuivua. Kovettuneet koristeet pysyvät muodossaan ja ne voi irrottaa ja siirtää kakun päälle.

Pikeeri valmistetaan valkuaisesta, tomusokerista ja sitruunamehusta. Vatkaamisen aikana seoksen tilavuus kasvaa ja se muuttuu vitivalkoiseksi. Pikeerin paksuutta voi säädellä tomusokerin määrällä ja sen paksuus määräytyy käyttötarkoituksen mukaan:

Pipareiden/kakun/muffineiden koristelu: 1 ¼ dl – 1 ½ dl tomusokeria
Isot pinnat, joissa pikeeri levitetään peittäväksi pinnaksi: 1 ¼ dl tomusokeria
Irralliset koristeet: 1 ½ dl – 1 ¾ dl tomusokeria

Tarkkaa jälkeä saa rajaamalla osat ensin kiinteämmällä pikeerillä ja levittämällä löysempää pikeeriä pinnalle rajausten kuivuttua.  Löysän pikeerin tulisi kuivua yön yli, mutta kiinteä kovettuu parissa minuutissa.

PIKEERIN PERUSOHJE

¼ dl valkuaista
1 ¼- 1 ¾ dl tomusokeria (halutusta paksuudesta riippuen)
3 tippaa sitruunamehua/tiivistettä

  1. Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella 3 minuuttia.
  2. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja loput tomusokerista.
  3. Jatka vatkaamista hetken aikaa.
  4. Värjää halutessasi pasta- tai jauheväreillä.
Pikerin paksuutta voi vaihdella. Tarkempaa jälkeä saisi rajaamalla osat ensin kiinteämmällä pikeerillä.

PIPARIBATTLE




Joulupipareiden leipominen on mukavaa puuhaa. Taikina maistuu hyvälle ja paistettaessa keittiöön tulvii ihana mausteinen tuoksu. Koristelemalla piparit saavat yksilöllisen ilmeen ja niitä voi käyttää koristeina ruokapöydässä, laittaa kuuseen koristeiksi tai antaa vaikkapa lahjoiksi. Koristeleminen sopii kaiken ikäisille joulupuuhasteluksi. 


Pipareilla voi koristaa joululahjat

Pipareista saa hauskat paikkakortit ruokapöytään
 
Aina eivät leipomukset tai koristelu kuitenkaan onnistu ja homma menee pipariksi. Tai sitten vaivalla tehdylle luomukselle tapahtuu jotain odottamatonta.. Leivoin ja koristelin kuluneella viikolla piparkakkutalon. Laitoin talon esille tv-tasolle, mutta kauppareissun aikana piparkakkutalosta oli kadonnut osia! Syyllisiä ei ollut vaikea etsiä, sillä kuvausassistentteinakin vilahtaneet russeli-riiviöt olivat pistäneet sen parempiin suihinsa. Ajattelin kuitenkin esitellä talon täällä blogin puolella ja osallistua samalla piparibattleen.

Katosta on nakerrettu räystäs

Myös muita osia oli kadonnut
Hotelli- ja ravintolamuseo ja Kaapelin joulu -tapahtuma järjestävät yhdessä piparinkoristelukilpailu PipariBattlen. Nyt kolmatta kertaa järjestettävän kilpailun tämän vuoden teemana on EPIC FAIL eli epäonnistuneiden piparien-kisa. Teemana on "Ytitin parhaani" ja epäonnistuneen piparin voi pelastaa hyvällä tarinalla!

Yleisö äänestää Instagramissa kilpailuun lähetetyistä töistä voittajan. Eniten ääniä saaneella EPIC FAIL -piparilla voittaa lepoloman Sokos Hotelleihin. Lisäksi Hotelli- ja ravintolamuseon ja Kaapelin joulun tuomaristo jakavat kunniamainintoja ja arpovat viikkovoittajia. Kilpailuun voi osallistua ottamalla valokuvan koristellusta piparista ja lataamalla sen Instagramiin merkinnällä #piparibattle2014. Kilpailu on käynnissä 15.11.-21.12.2014 välisenä aikana.






keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Kylmäsavulohipasta



Kalaa kahdesti viikossa! Kylmäsavulohipasta on nopea ja koko perheelle maistuva arkiruoka. Ohessa on takuuvarma luottoresepti, jonka mukaan valmistuu helposti mehevä pasta-ateria. Ripauksen luksusta tuo raastettu parmesaani, raikas sitruuna ja pikantti rucola. Reseptiä on helppo muunnella sen mukaan mitä raaka-aineita jääkaapista sattuu löytymään. Juhlavamman version saa korvaamalla kasvisliemen valkoviinillä ja lisäämällä joukkoon vaikkapa ravunpyrstöjä.



























Pasta on italialaisen aterian peruselementti ja sitä tarjotaan useimmiten alkupalojen jälkeen ensimmäisenä varsinaisena ruoka-annoksena (il primo piatto). Tämän annoksen tarkoitus on täyttää vatsa. Pasta keitetään runsaassa kiehuvan kuumassa, reippaasti suolatussa vedessä. Keitinveden tulisi maistua merivedeltä! Keittoaika riippuu pastan rakenteesta ja koostumuksesta, joten keittoaika kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Kuivapastaa varataan 75-100 grammaa  ruokailijaa kohden.



Pastalle katetaan aterimiksi lusikka ja haarukka


Italialaisen pastan parhaus on sen helppous: yksinkertainen on usein toimivaa, eikä esillepanoakaan tarvitse stressata. Sama pasta sopii niin arkeen kuin hieman parempiinkin tilaisuuksiin, pelkkä lautasen vaihtaminen riittää. Usein ne parhaimmat pastat syödään autenttisessa ympäristössä hieman kolhuisilta ja vaatimattomilta lautasilta. Hyvä seura ja lasillinen viiniä kruunaa aterian!

Sitruunankuori maustaa kastikkeen. Käytä vain kuoren keltainen osa.

Porkkana keventää ja antaa annokseen väriä. Porkkanalastuja saa helposti kuorimaveitsellä tai juustohöylällä.

KYLMÄSAVULOHIPASTA
(2-3 annosta)

200 g pastaa
150 g kylmäsavukirjolohta
1 sipuli
2 valkosipulia
1-2 porkkanaa
2 rkl (oliivi)öljyä
1 dl kasvislientä (tai valkoviiniä)
1 dl kermaa
2 dl parmesaania
1 (luomu) sitruunan mehu ja raastettu kuori
½ ruukkua rucolaa

  1. Laita suolalla maustettu vesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Raasta sitruuna (vain kuoren keltainen osa) ja purista siitä mehu. Raasta myös parmesaani.
  3. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä paistinpannulla. Lisää pannulle kasvisliemi, kerma, puolet parmesaaniraasteesta (1 dl), porkkanalastut, sitruunankuori ja -mehu. Hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.
  4. Pilko kylmäsavulohi ja lisää se kastikkeen joukkoon. Anna hautua noin minuutti ja  ota pannu pois liedeltä.
  5. Sekoita lohikastike keitetyn ja valutetun pastan joukkoon. Lisää lopuksi rucola ja loput parmesaanista.

Sain oheisen vinkin italialaiselta kokilta: kuori ja halkaise valkosipulinkynnet sekä poista valkosipulin kitkerä keskiosa, näin maku tulee esiin puhtaimmillaan ja raikkaimmillaan. Tehokkaimmin valkosipulin aromit saadaan käyttöön puristamalla kynnet murskaksi veitsen lappeella. Valkosipulinpuristinta ei tulisi käyttää. Vihreän keskiosan poistaminen auttaa myös niitä ihmisiä, jotka kärsivät valkosipulin syönnin aiheuttamista röyhtäisyistä!




© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.