maanantai 30. maaliskuuta 2015

Pääsiäispasha



Terkkuja mummolasta, pitsiliinojen ja vanhojen Arabian astioiden luvatusta maailmasta! Täällä valmistaudutaan pääsiäiseen herkuttelemalla pashalla.

Perinteinen pasha on pääsiäisen helppo jälkiruokaherkku, jonka voi valmistaa puisessa pashamuotissa tai kahvinsuodattimessa. Maitorahkasta, kermasta ja voista valmistettu, sitruunalla ja pähkinöillä maustettu herkku ei ole mitään laihdutusruokaa, vaan ehtaa vanhan ajan tavaraa kaloreja säästämättä.  Tällä reseptillä saa tehtyä yhden pashamuotin tai kahden kahvinsuodattimen verran pääsiäispashaa, joka riittää jälkiruoaksi noin kuudelle. Pashan voi pakastaa, joten sen voi hyvin valmistaa etukäteen.
 
PASHA

2 dl kuohukermaa
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
250 g maitorahkaa
1 keltuainen
3 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
4 rkl rouhittua mantelia
3 rkl pilkottuja säilykekirsikoita

Lisäksi: pashamuotti ja puhdasta sideharsoa / kahvinsuodatin ja suodatinpussi
  1. Liota pashamuottia noin tunnin ajan. Kiehauta sideharso. Jäähdytä se kylmässä vedessä ja kierrä kuivaksi. Vuoraa pashamuotti sideharsolla tai kahvinsuodatin suodatinpaperilla .
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon rahka, keltuainen, vaniljasokeri, sitruunamehu, mantelirouhe, pilkotut säilykekirsikat ja kermavaahto.
  3. Aseta pashamuotti tai kahvinsuodatin kulhoon (neste valuu tähän kulhoon). Lusikoi massa vuorattuun muottiin. Peitä pasha harson reunoilla tai kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna pashan valua seuraavaan päivään. Kumoa pasha vadille, irrota sideharso/suodatinpaperi ja asettele pasha tarjolle.

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Lime-rahkapullat


Leivo mehevät rahkapullat pääsiäistä varten! Rahkapullat kuuluvat pääsiäiseen, mutta ne maistuvat myös muulloin kahvipöydässä. Näiden mehevien rahkapullien salaisuus on raikas limenmakuinen täyte. 

 
LIME-RAHKAPULLAT

3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
ripaus suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 8-9 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

Täyte:
250 g maitorahkaa
½ dl kuohukermaa
2 pientä kananmunaa
1 limen raastettu kuori ja puristettu mehu
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Voiteluun: kananmunaa
  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri, suola ja kardemuma. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
  2. Pese lime hyvin ja raasta sen vihreä osa. Purista limen mehu. Valmista täyte sekoittamalla täytteen raaka-aineet yhteen.
  3. Vaivaa kohonnut taikina tasaiseksi. Jaa se 12-16 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille (jätä tilaa pullien väliin). Kohota hyvin.
  4. Pyöräytä juomalasin pohja jauhoissa ja paina lasilla pullan keskelle syvennys. Voitele pullien reunat munalla. Jaa täyte tasaisesti pullien päälle. Paista rahkapullia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. 

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Sitruunainen parsakeitto


Lempeän sitruunainen parsakeitto sopii pääsiäispöytään! Tässä keitossa yhdistyvät parsaan parhaat makukaverit; voi ja sitruuna. Makupari tuo mieleen hollandaisekastikkeen, jota tarjotaan useimmiten vihreän parsan kanssa. Lempeän sitruunainen, mutta samettisen pehmeä parsakeitto käy alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi. Tarjoa keittoa esimerkiksi viinirypälefocaccian kanssa.

 

SITRUUNAINEN PARSAKEITTO
(4 annosta pääruokana, alkukeittona 6 annosta)

1 nippu tuoretta, vihreää parsaa (n. 430 g) 
2 keskikokoista perunaa 
2 rkl voita   
1-2 salottisipulia  
1 rkl tuoretta persiljaa  
1 tl (luomu)sitruunankuorta raastettuna
½ tl sokeria  
mustapippuria myllystä  
5 dl kasvislientä (tai osaksi kuivaa valkoviiniä)
1 prk ranskankermaa (150 g)  
2 - 3 tl sitruunamehua  

Pinnalle:  tuoretta persiljaa tai muutama parsan nuppu
  1. Poista parsojen puumaiset tyvet. Kuori nupuista alaspäin. Paloittele parsat neljään osaan. Kuori ja kuutioi perunat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja persilja. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuoren keltainen osa. Purista sitruunasta mehu.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää parsat, perunakuutiot ja hienonnetut sipulit. Kuullota keskilämmöllä n. 5 min. Älä ruskista. 
  3. Lisää hienonnettu persilja, sitruunan kuoriraaste, sokeri ja pippuri. Kääntele pari minuuttia. Ota tässä vaiheessa muutama parsan nuppu erikseen annosten koristelua varten. 
  4. Lisää puolet kasvisliemestä. Keitä kannen alla 5-10 minuuttia. 
  5. Soseuta parsakeitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää loppu kasvisliemi ja ranskankerma. Kuumenna kiehuvaksi, älä enää keitä. Viimeistele maku sitruunamehulla. Koristele annokset persiljalla ja parsannupuilla. 



VIINIVINKKI:

Sitruksisen ja pehmeän parsakeiton kanssa sopii kuiva, hapokas ja hennon aprikoonen riesling valkoviini (Jean Biecher Réserve Riesling), joka on omiaan parsan, kasvisruokien ja pikkulämpimien kanssa.

torstai 26. maaliskuuta 2015

Pääsiäisen raikas menu



Pääsiäisenä herkutellaan pitkän kaavan mukaan. Viime sunnuntaina kokattiin hyvässä seurassa ja saatiin samalla vinkkejä pääsiäisen juhlapöytään Foodilicious by Annen ja Hyvinkään opiston kokkauskurssilla. Teemana olivat pääsiäisen juhlaruuat ja niiden viinikumppanit. Kurssikerran aikana valmistimme juhlaillallisen, jonka nautimme tunnelmallisesti ruokalajeihin sopivien viinien kera. 

Pöytä on katettu! Menu nautittiin ruokalajeihin sopivien viinien kera.
Oranssia, keltaista ja vienoa vihreää toistavan pääsiäismenun kantavana teemana olivat sitruksiset raikkaat maut ja tuulahdus trendikästä katuruokaa! Alkupalana toimivat katkarapumaljat tarjottiin rapean salaatinlehden päältä katuruokatyyliin. Sitruunainen parsakeitto toimi toisena alkuruokana ja se tarjottiin viinirypälefoccacian kanssa. Pääruuan karitsankareen kaverina oli parempaa roskaruokaa eli itse valmistetut rapeat bataattiranskalaiset sekä yrteistä ja granaattiomenoista valmistettu salaatti. Aterian kruunasi jäädytetyt pashat ja kahvi-suklaamousella täytetyt suklaamunat espresson kera.



MENU
***

Avokado-katkarapumaljat


Sitrusmarinoitu karitsankare, yrttisalaatti ja

Jäädytetyt pashat

Kahvi-valkosuklaamoussella täytetyt pääsiäismunat
***

JUOMAT:

Soligo Prosecco Brut
Jean Biecher Réserve Riesling
Durius Tempranillo
Emiliana Late Harvest Organic Sauvignon Blanc

Pääsiäisen raikas menu. Kurrsilaisten kokkaamia herkkuja!
VIINIVINKIT

Pääsiäismenun kaveriksi löytyi kivat ja kohtuuhintaiset viinikumppanit. Avokado-katkarapumaljat tarjottiin italialaisen proseccon kanssa (SoligoProsecco Brut). Kypsän sitruksinen, keskihapokas ja kuiva prosecco sopii nautittavaksi myös sellaisenaan tai alkumaljaksi. 

Sitruksinen ja pehmeä parsakeitto sai rinnalleen kuivan, hapokkaan ja hennon aprikoosisen riesling valkoviinin (Jean Biecher RéserveRiesling), joka on omiaan parsan, kasvisruokien ja pikkulämpimien kanssa. 

Sitrusmarinoitu karitsankare ja makean suolaiset bataattiranskalaiset nauttiin vuoden viinin (2015) tittelin saaneen DuriusTempranillo:n kanssa. Alle kymmenen euroa Alkossa maksava, tempranillo-rypäleistä valmistuva viini on syvän ruskehtavanpunainen ja hieman kehittynyt täyteläinen viini. Viinin runsaassa ja rehevässä tuoksussa on nahkaa, paahteisuutta ja kuivattua hedelmää. Viini sopii hyvin lampaan- ja naudanlihalle sekä pitkään kypsytettävien pataruokien ja juustojen kanssa nautittavaksi. 

Aterian kruunasi kirpeän makeat jäädytetyt pashat, jotka saivat seurakseen kypsän sitruksisen ja hunajaisen jälkiruokaviinin (Emiliana LateHarvest Organic Sauvignon Blanc).

Trooppinen chia-vanukas




Värikästä välipalaa ja makuhermojen hemmottelua! Tämä herkullinen chia-kookosvanukas
maistuu helppona aamupalana, täyttävänä välipalana tai vaikkapa pääsiäisen jälkiruokapöydässä. Vanukas on valmistettu chia-siemenistä, kookosmaidosta ja banaanista, joka tuo vanukkaaseen tarvittavan makeuden. Erillistä makeutusta ei siis tarvita. Chia-siemenet saavat geeliytyessään aikaan vanukkaan rakenteen ilman liivatetta. Ohje suklaiseen chia-vanukkaaseen löytyy täältä!


TROOPPINEN CHIA-VANUKAS
(3-4 annosta)

1 tlk kookosmaitoa
1 kypsä banaani
½ limen puristettu mehu
1 dl chia-siemeniä
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun: passionhedelmää ja ananaskirsikoita
  1. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi massaksi. Voit valmistaa massan myös sauvasekoittimella.
  2. Annostele pieniin jälkiruokakulhoihin ja anna tekeytyä vähintään 15 minuuttia jääkaapissa. Koristele juuri ennen tarjoilua.

 

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Viinirypälefocaccia




Italialainen focaccia on pehmeä ja muhkea leipä, joka on täynnä makua! Perinteikäs focaccia saa tällä kertaa herkullisen mehevyytensä viinirypäleistä, jotka tuovat leipään hieman makeutta perinteisten oliivien sijaan. Suolaisen ja makean yhdistelmä toimii! Viinirypälefocaccia muistuttaa toscanalaista viinirypäleleipää (Schiacciata con l'uva). Focaccia maistuu sellaisenaan, brunssilla tai esimerkiksi pääsiäispöydässä keiton kaverina.


VIINIRYPÄLEFOCACCIA

1 (luomu)sitruuna
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
2 tl (ruoko)sokeria
1 tl suolaa
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä
1 rkl rosmariinia pilkottuna
1 rkl timjamia pilkottuna

Pinnalle: oliiviöljyä, ruokosokeria, (tummia) rypäleitä, sormisuolaa, timjamia ja rosmariinia 
  1. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa.
  2. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri, suola ja raastettu sitruunankuori. Alusta vähitellen joukkoon jauhot, sekä lopuksi oliiviöljy ja yrtit. Jos käytät kuivattuja yrttejä, on määrä yksi teelusikka! Jätä taikina kohoamaan peitettynä noin 30 minuutiksi.
  3. Kumoa taikina leivinpaperille uunipellille. Painele jauhotetulla kädellä taikinasta n. 1 cm:n paksuinen pyöreä  levy. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Anna leivän vielä nousta liinan alla (noin kaksinkertaiseksi) uunin lämmetessä.
  4. Puolita viinirypäleet ja poista kivet. Asettele rypäleet taikinan päälle ja paina ne osittain sisään taikinaan. Voitele leipä oliiviöljyllä ja ripottele pilkottuja yrttejä, ruokosokeri ja muutama suolarae. Voit lisätä myös muutaman kokonaisen yrtinoksan koristeeksi. Paista leipää uunissa noin 20-30 minuuttia.
Nauti focaccia tuoreena tai pakasta annospaloina. Seuraavana päivänä leipä kannattaa nauttia paahdettuna!

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.