torstai 30. huhtikuuta 2015

Rahkamunkit




Munkit kuuluvat ehdottomasti vappuun, mutta näillä raikkaan sitruunaisen täytteen omaavilla rahkamunkeilla voi herkutella milloin vain! Pienet ja pyöreät rahkamunkit ovat pinnalta rapeita, sisältä ihanan meheviä ja kosteita. Rahka mehevöittää munkkitaikinan ja munkin sisälle pursotettava lemon curdilla maustettu rahka tuo pirtsakkuutta.

Munkin sisältä löytyy sitruunainen rahkatäyte

RAHKAMUNKIT LEMON CURD-TÄYTTEELLÄ
(16 kpl)

Taikina:
1 dl maitoa (vettä tai simaa)
50 g voita
½ prk maitorahkaa (125 g)
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
½ rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 5-7 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen: kasviöljyä

Pinnalle: sokeria

Rahkatäyte:
½ prk maitorahkaa (125 g)
½ dl lemon curdia eli sitruunatahnaa


  1. Kuumenna maito lähes kiehuvaksi, lisää siihen rahka, jolloin seoksesta tulee suunnilleen kädenlämpöistä. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maito-rahkaseokseen. Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
  2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Kuumenna öljy valurautapadassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa (öljyä tulee olla kattilan pohjalla noin 5 cm). Kokeile rasvan kuumuutta taikinanokareella. Koepalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä.
  4. Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele munkit lämpimänä sokerissa (tai pakasta sokeroimatta).
  5. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja pursota pursotinsuuttimella täytettä munkkien sisään (pitkä putkilon mallinen tylla).


Hauskaa vappua!



keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Kanasalaattia Jamie Oliverin tapaan



Raikas ja ruokaisa salaatti on oiva vaihtoehto lounaalle tai päivälliselle. Riittoisa ja nopea salaatti on myös täydellinen kuntoilijan lounas.  Guinoa lisää ruokaisuutta ja pitää nälän poissa salaattiateriankin jälkeen. Luontaisesti gluteeniton ja miedonmakuinen quinoa sopii hyvin salaatteihin, pataruokiin ja lisäkkeeksi. Anton & Antonin ruokakassista löytyi oheinen ohje ja valmis Jamie Oliverin Super tomaatti & olive guinoasekoitus. Jamien valmis sekoitus oli varsin maukas ja salaatin sai ennätysajassa tarjoilukuntoon. Jos Jamien ruokatuotteet eivät kuulu kotikaupan valikoimiin, voi  valmiin guinoasekoituksen korvata parilla desillä keitettyä guinoaa tai vaikkapa riisiä ja lisäämällä joukkoon tuoreita yrttejä makua antamaan. Salaatti sopii mainiosti myös vappupiknikille!

 Jamien guinoa-sekoituksen voi korvata parilla desillä keitettyä guinoaa *
 
JAMIE OLIVERIN KANA-QUINOA SALAATTI
(2-3 annosta pääruokana)

1 pkt (300 g) kananpojan fileesuikaleita (Naapurin Maalaiskananpojan)
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 pss Jamie Oliverin Super tomaatti- ja guinoasekoitusta *
1 avokado
½ pss baby pinaattia (3-4 dl)

Koristeluun: 1 granaattiomena

  1. Kuumenna öljy paistinpannussa, lisää kanasuikaleet ja paista läpikypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon Jamie Oliverin Super guinoasekoitus (tai vastaava määrä keitettyä guinoaa) ja kuumenna hetki sekoitellen. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
  2. Huuhdo ja kuivaa pinaatti esimerkiksi keittiöpyyhkeen päällä. Kuori ja kuutioi avokado.
  3. Yhdistä salaatin ainekset tarjoilukulhossa ja koristele lopuksi granaattiomenan siemenillä.


Vinkki: halkaise granaattiomena ja naputa kuorta esimerkiksi puulastalla kulhon päällä - siemenet tippuvat ehjinä ja irrallisina kulhoon

maanantai 27. huhtikuuta 2015

Samppanjabrunssia ja ruokakuvausta



Viimeiset kaksi viikonloppua ovat vierähtäneet opiston kurssien merkeissä. Viikko sitten kippisteltiin keväälle samppanjabrunssilla ja kulunut viikonloppu tutustuttiin ruokakuvauksen saloihin ammattivalokuvaajan johdolla itse kokaten ja kuvaten. 

Kuvassa on ihanaisen Sokerilla blogin Ellin sitoma kimppu, joka toimi ruokakuvauskurssin rekvisiittana ja ilahduttaa vielä kurssin jälkeenkin.

Samppanjabrunssi 

Kupliva kokonaisuus hyvän ruuan ja juoman ystäville sekä ripaus luksusta kevään kunniaksi! Samppanjabrunssi aloittaa päivän ylellisesti. Kokonaisuudesta on helppo poimia vinkkejä vaikkapa vappubrunssille. Brunssilla kilisteltiin kuohuvalla ja herkuteltiin kiireettömästi. Valmistimme laadukkaista raaka-aineista koostuvan keväisen menun, jonka nautimme samppanjan kera.

Tässä on samppanjabrunssilla toteutettu menu:


Mäticanapeet
Pastramilohi ja piparjuurismetana
Italialaiset kalapullat
Savusiikamoussea ja varhaisperunaa

Bresaola carpaccio
Raakamakkarahyrrät
Souvlaki-vartaat ja chilimajoneesi

Parsa-mansikkasalaatti ja sitruuna-minttuvinegretti
Peruna-papusalaatti
Välimeren couscoussalaatti ja punainen pestokastike

Cheddarjuustogrissinit

Kolmen täytteen makeat tuulihatut
Mantelisuklaatryffelit

**
JUOMAT
Lanson Black Label Brut
Moët & Chandon Rosé Impérial Brut

Osa ohjeista tullaan näkemään varmasti kevään aikana myös blogin puollella!

Kokkaus- ja ruokakuvauskurssi

 

Ruokakuvauskurssilla olin ensimmäisen päivän oppilaan roolissa ja vastasin toisen eli varsinaisen kuvauspäivän ruuista. Kurssilaiset kokkasivat ja kuvasivat suunnittelemani neljän ruokalajin menun sopivine ruokajuomineen. Kurssi oli tarkoitettu ruuanlaitosta ja valokuvauksesta kiinnostuneille valokuvaajille amatööreistä ammattilaisiin. Kahden kurssipäivän aikana tutustuimme ruokakuvaukseen saloihin teoriassa ja käytännössä valokuvaaja Timo Ripatin johdolla. Ensimmäisen päivän aikana perehdyimme ruokakuvien salaisuuksiin teorian ja käytännön harjoitusten avulla. Toisena päivänä valmistimme herkullisen neljän ruokalajin menun ja kuvasimme sen ammattikuvaajan kanssa studio-olosuhteissa. Kurssilla opittiin kuvaamisesta, nautittiin hyvästä ruuasta ja seurasta. Kirjoitan kurssilta saaduista ruokakuvausvinkeistä oman postauksensa!

Tässä on valmistamamme ja kuvaamamme menu: 


Parsa-mansikkasalaatti ja sitruuna-minttuvinegretti
***

Pastramilohicrostinit ja piparjuurimousse
***

Pekoni tournedos ja ranskalainen lämmin maalaissalaatti
Yrttinen punaviinikastike
Tryffelilohkoperunat
***

Appelsiiniposset, passion-melonisalsaa ja cantuccimurua

JUOMAT
Meinklang Grüner Veltliner 2014
Guigal Côtes du Rhône 2011
Perisecco Limone Spritz

Vinkki: Alkuruokien kanssa nautittu valkoviini (Meinklang GrünerVeltliner) oli hinta-laatusuhteeltaan löytö, joka kannattaa laittaa muistiin kesän kevyitä kala-. kasvis- ja kanaruokia ajatellen. Myös Alkon uutuusjuoma (PeriseccoLimone Spritz), joka rantautui Suomeen Italian hiihtokeskuksista, sopii kuin nakutettu vappujuomaksi!

Ruokakuvauskurssi saa näillä näkymin jatkoa syksyllä!

Ricottalasagne





Herkkulasagnea reilussa puolessa tunnissa! Lasagnen valmistaminen ei  tämän helpommaksi muutu, sillä ohje ei vaadi turhia kikkailuja, mausta kuitenkaan tinkimättä. Valmis laadukas tomaattikastike, tuorepastalevyt sekä mehevä ricottajuusto takaavat herkullisen lopputuloksen. Täyteläinen ja mehevän kostea ricottalasagne tuo tuulahduksen italialaisesta keittiöstä.


NOPEA RICOTTALASAGNE

400 g naudan jauhelihaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 prk laadukasta pastakastiketta
4 tomaattia
1 prk ricottajuustoa
100 g parmesaania raastettuna (raasta itse!)
1 dl basilikaa
1 pkt tuorepastaa levyinä (200 g)
  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Raasta parmesaani. Ruskista jauheliha oliiviöljyssä paistinpannussa ruskeaksi ja murumaiseksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon pastakastike. Anna kiehua kasaan muutama minuutti.
  2. Viipaloi tomaatit ½ sentin paksuisiksi.
  3. Lisää kastikkeen joukkoon ricottajuusto, kaksi kolmasosaa juustoraasteesta ja basilikasilppu. Tarkista maku.
  4. Lisää kerroksittain jauhelihaseosta, tomaattiviipaleita ja lasagnelevyjä voideltuun uunivuokaan. Jätä päällimmäiseksi jauhelihaseosta ja tomaattiviipaleita. Sirottele loput juustoraasteesta pinnalle.
  5. Paista lasagnea uunissa noin 20 minuuttia.
Buon appetito!


keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Bataattiburgerit


Kauniin väriset bataattiburgerit ovat vilahdelleet lukuisissa blogi- ja instagrampäivityksissä, eikä ihme - idea on hyvin yksinkertainen, maku lempeän makea ja valmistus helppoa. Bataattiburgereiden hampurilaissämpylä korvataan paahdetuilla bataattiviipaleilla. Väliin voi laittaa mieleisiään täytteitä. Yksi vaihtoehto on paistaa pelkistetty pihvi laadukkaasta jauhelihasta.  Jauhelihapihvin lisäksi hampurilaisen väliin voi kasata salaatinlehtiä, tomaattia, (puna)sipulia, suolakurkkua, maustettua majoneesia, sinappia, ketsuppia, sipulirouhetta ja cheddaria.


BATAATTIKIEKOT
(3-4 hampurilaiseen)

1 bataatti (mahdollisimman iso ja pyöreä)
1-2 rkl oliiviöljyä
chilirouhetta

Pese bataatti huolellisesti ja leikkaa siitä noin sentin paksuisia kiekkoja. Bataattia ei tarvitse välttämättä kuoria. Levittele kiekot uunipellille ja sivele niiden pinta öljyllä. Ripottele pinnalle suolaa ja chilirouhetta.  Paahda bataatteja 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, eli kunnes bataatit ovat pehmenneet kunnolla ja ruskettuvat hieman pinnalta. Bataatit voi kypsentää myös grillissä. Paista jauhelihapihvit, pilko tomaatit ja sipulit, huuhtele salaatti ja sekoita majoneesiin haluamasi mausteet. Kasaa burgeri bataattikiekkojen väliin.

PELKISTETYT HAMPURILAISPIHVIT
(4 pihviä)

400-600 g  rasvaista (lähes 20 %) naudan jauhelihaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Paistamiseen: voi-öjyseosta

Ota jauheliha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen pihvien valmistusta. Siirrä se kulhoon, mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin. Muotoile massasta kostutetuin käsin neljä pihviä. Paina pihvejä esimerkiksi lastalla hieman matalammiksi. Kuumenna paistinpannu, lisää nokare voita ja tilkka öljyä. Paista jauhelihapihvejä kuumalla pannulla noin 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta. Naudan jauhelihasta tehdyt pihvit voivat jäädä hieman punertaviksi sisältä, jolloin pihvin mehevyys säilyy. Pihvit voi jälkikypsentää uunissa 175 asteessa noin 5-10 minuuttia.

MAUSTETTU MAJONEESI

Mausta valmista majoneesia (n. 2 d) esimerkiksi:
  • hienonnetulla valkosipulinkynnellä 
  • limetin mehulla ja kuorella 
  • savupaprikalla tai kuullotetulla currylla 
  • kuullotetulla tomaattimurskalla tai
  • sriraracha-kastikkeella.
© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.