perjantai 29. toukokuuta 2015

Minttusuklaamuffinssit

Minttusuklaamuffineissa yhdistyy mehevä suklaa ja raikas minttu.

Tällä viikolla teki mieli söpistellä ja leipoa jotain superhyvää. Minttusuklaa on yksi suosikeistani. En yleensä ole karkkihyllyn suurkuluttaja, mutta Cloettan riisimuroilla terästetty minttusuklaa on lähtenyt ostoskoriin useamman kerran. Pari palaa kahvin kanssa ja makuelämys on taattu. Halusin kokeilla uutta herkkuani myös leivonnassa. Oheiset muffinit on muokattu Pullahiiren ohjeesta. Muffinien ohje on simppeli, mutta kuorrutteen valmistaminen vaatii vähän keskittymistä. Vaivannäkö kannattaa, sillä kuorrutte on helppoa pursottaa, se on kestävää ja erittäin maukasta. 

Oikein paljon onnea valmistuneille ja kesälomansa aloittaville!
Nauti uusia perunoita ja voita,
maista mansikoita ja makkaroita.
Tee saunaan tuore vasta,
varpaat veteen kasta.
Ihastele poutapilviä,
siristele auringossa silmiä.
Haista kesän tuoksut ja
unohda turhat juoksut.
Muista paljon lekotella,
laiturilla elämää hekotella.
Mieti kivoja juttuja,
tapaa ystäviä, tuttuja.
Älä murehdi ötököitä ja
vietä tunnelmallisia kesäöitä.

MINTTUSUKLAAMUFFINIT
(12 kpl)

2 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
125 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 prk kermaviiliä
60 g minttusuklaata

Piparminttukuorrute:
3 isoa valkuaista
2 dl sokeria
½ dl vettä
200 g voita huoneenlämpöisenä
piparminttuöljyä
vihreää elintarvikeväriä
  1. Yhdistä vehnäjauho, sooda, leivinjauhe, kaakaojauhe ja vaniljasokeri kulhossa. 
  2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat voimakkaasti vatkaten vaahdon joukkoon. Lisää vuorotellen seoksen joukkoon kermaviiliä ja kuivia aineita. 
  3. Rouhi suklaa pieneksi rouheeksi ja lisää massaan. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.
  4. Valmista kuorrute: Laita valkuaiset vahtoutumaan monitoimikoneeseen. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna seosta, kunnes se kuumenee 116 asteeseen ja muuttuu siirappimaiseksi. 
  5. Kaada kuuma siirappi valkuaisten joukkoon koko ajan kovasti monitoimikoneessa sekoittaen. Anna vaahdon vatkautua niin, että se jäähtyy huoneenlämpöiseksi (noin 10-15 minuutin ajan). 
  6. Lisää jäähtyneen valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten huoneenlämpöinen paloiteltu voi pieneksi erissä. Vatkaa niin, että seoksesta tulee tasaista. Lisää joukkoon piparminttuöljyä maun mukaan. Värjää kuorrute elintarvikevärillä vihreäksi. Lusikoi massa pursotinpussiin ja pursota kuorrute kauniisti muffinien päälle.


torstai 28. toukokuuta 2015

Ribollita eli italialainen kasviskeitto




Täyteläinen kasvisruokapäivän keitto.
Italialaiset osaavat ruoanlaiton. Tästä on todisteena simppeleistä raaka-aineista valmistuva Ribollita-keitto, joka on kotoisin Toscanan maakunnasta. Valkoisista pavuista, kaalista ja porkkanasta syntyy maukas keitto, jonka salaisuus on täyteläisessä tomaattipohjassa. Paatunut lihansyöjä himoitsee kylkeen esimerkiksi pekonimurua, mutta keitto on itsessään tuhti ja pitää hyvin nälkää. Mr. Foodilicious pisteli kulhollisen keittoa tietämättä syövänsä pelkkää kasvisruokaa. Keiton voi tarjota perinteisesti seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä, jolloin maku on parhaimmillaan. Tästä kertoo jo keiton nimikin - La Ribollita - tarkoittaa uudelleen keitettyä ja tämä keitto vain paranee päivä päivältä. Tarjoile se rapean maalaisleivän ja viinilasillisen kanssa. Valitse lasiin keskitäyteläinen tai kevyt, hedelmäinen italialainen punaviini, joka kestää hyvin tomaattipohjaisen keiton hapokkuutta.


RIBOLLITA-KEITTO

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
(3 lehtisellerinvartta)
pala lehti- tai keräkaalia
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk säilyketomaatteja *
6 dl vettä
1 kasvisfondi
mustapippuria myllystä
1 tlk (380 g) isoja valkoisia papuja
2 tl basilikaa
ripaus cayennepippuria
ripaus sokeria
(suolaa)

Tarjoiluun: tuoreita yrttejä (basilikaa), maalaisleipäviipaleita, parmesaania
  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. (Viipaloi selleri) ja suikaloi kaali.
  2. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa. Kuullota sipulit, porkkanat, (lehtisellerit) ja kaali. Lisää joukkoon tomaattipyree ja paseerattu tomaatti, kääntele hetki seosta.
  3. Lisää kattilaan vesi, kasvisfondi ja mustapippuri. Keitä miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia.
  4. Kaada joukkoon pavut, mausta basilikalla, ripauksella sokeria ja cayennepippurilla. Tarkista suolan määrä. Anna kiehua vielä 2-5 minuuttia.
  5. Paahda maalaisleipäviipaleita paahtimessa tai paistinpannulla. Kuutioi leivät ja asettele kuutiot keiton pinnalle. Viimeistele keitto tuoreilla yrteillä ja raasta pinnalle parmesaanijuustoa.


*Käytä kesällä säilyketomaatin sijasta tuoreita tomaatteja. Kalttaa tomaatit halutessasi leikkaamalla tomaatteihin ristiviillot ja kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Kuori tomaatit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Thaimaalainen kana-nuudelisalaatti



Maistuva salaatti thaityyliin.

Tämä salaatti syntyi oikeastaan vahingossa viime viikonlopun Tampereen reissulla. Halusimme valmistaa iltaruoaksi jotain kananpojan fileesuikaleista. Lopputulos oli ruokaisa ja raikas salaatti, makean ja happaman sulautuessa ihanasti toisiinsa. Nopeaa ja uskomattoman helppoa! Salaattiin voi käyttää lähes mitä tahansa kasviksia, ohjeen ainekset ovat vain esimerkkejä. Tamperelaiset (ja myös muut chilin ystävät) korvaavat oheisen itse tehdyn kastikkeen Poppamiehen chilikastikkeilla ja marinoivat halutessaan myös fileepihvit niillä. Nuudelisalaatin voi tarjoa lämpimänä, kylmänä tai hieman jäähtyneenä vaikkapa hellepäivän lounaana.

THAIMAALAINEN KANA-NUUDELISALAATTI

n. 200 g riisi- tai munanuudeleita
n. 400 g mieleisiäsi kasviksia (esim. porkkanasuikaleita, paprikasuikaleita, terttutomaatteja, avokadoa, rucolaa, sokeriherneitä)
¼ tuore ananas pieninä kuutioina (tai 1 prk pieniä säilykeananaspaloja)
300 g kananpojan fileesuikaleita
1-2 (puna)sipulia renkaina
1 punainen miedohko chili ohuina renkaina
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kastike:
½ dl ananasmehua
½ dl (ruoko)sokeria
½ dl riisiviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
1 rkl rypsiöljyä
½ limen mehu
pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1-2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
½-1 tl chilitahnaa tai ½ tl cayennepippuria
1 tl perunajauhoja

Koristeluun: tuoreita yrttejä (esim. korianteria)
  1. Valmista ensin kastike: Sekoita kastikkeen ainekset perunajauhoja lukuun ottamatta kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunajauhot vesitilkkaan ja sekoita ne kastikkeeseen samalla sekoittaen. Älä keitä! Anna kastikkeen jäähtyä.
  2. Keitä nuudelit miedosti suolalla maustetussa vedessä, valuta ja jäähdytä ne. Paloittele kasvikset. Sekoita kastike, kasvikset ja ananaspalat nuudelien joukkoon ja anna maustua kanojen paistamisen ajan.
  3. Paista fileesuikaleet oliiviöljyssä kuumassa pannussa. Lisää joukkoon paloiteltu sipuli ja chilirenkaat. Kääntele hetki, kunnes sipulit pehmenevät. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Asettele nuudelisalaatti vadille, lisää salaatin päälle kananpojan fileesuikaleita, sipulia ja chilirenkaita. Koristele ruoka vielä yrteillä.
Viinivinkki: Raikkaan salaatin seuraan sopii Uuden-Seelannin tuore, intensiivisen hedelmäinen sauvignon blanc. Riesling on myös hyvä vaihtoehto.


perjantai 22. toukokuuta 2015

Mustikkavanukasta ja mantelicrumblea



Mustikkapiirakan uusi muoto

Nyt löytyi herkkujen herkku! Resepti on muokattu Akseli Herlevin (Top Chef-kokkauskisan voittajan) keittokirjasta. Akseli on nimennyt ruoan mustikkapiirakaksi. No siltä se maistuukin, vaikkei piirakka olekaan, vaan mustikkahyytelö/vanukas, jonka päälle valmistetaan suussa sulavaa mantelicrumblea eli murotaikinapikkuleivältä maistuvaa murua. Hyytelö maustetaan jauhetulla kanelilla ja kardemummalla, jotka tuovat mieleen mummolan mustikkapiirakan. Makupari toimii mainiosti myös kermapohjaisessa hyytelössä. Oheista vanukasta on kyllä kokeiltava myös tuoreista kesämarjoista. Valmista vanukas hyvissä ajoin hyytymään (edellisenä päivänä tai muutama tunti ennen tarjoilua).



MUSTIKKAVANUKASTA JA MANTELICRUMBLEA
(4 annosta)

Vanukas:
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
3-4 dl mustikoita
1 dl sokeria
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
4 liivatelehteä

Mantelicrumble:
50 g pehmeää voita
½ dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
  1. Laita liivatelehdet kylmää veteen pehmenemään. Yhdistä kaikki vanukkaan aineet liivatetta lukuun ottamatta kattilassa ja kiehauta. Soseuta seos sauvasekoittimella. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää kuuman seoksen joukkoon. Annostele jälkiruokakulhoihin tai juomalaseihin hyytymään. Anna hyytyä viileässä kelmulla peitettynä viileässä (vähintään pari tuntia).
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Mittaa mantelicrumblen ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Murustele seos uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä.
  3. Lisää mantelicrumblea vanukkaiden päälle ennen tarjoilua.



torstai 21. toukokuuta 2015

Vuohenjuustotoastit



Toastit ovat kesän trendijuttu

Maailmalla kohistaan nyt paahtoleivästä! Toastit liittyvän katuruokailmiöön sekä niin kutsuttuun comfort food -trendiin, jossa lapsuudesta tutut menneiden vuosikymmenien ruoat nousevat taas suosioon. Täytetyt ja tuunatut leivät ovat kesäruokaa parhaimmillaan. Paahtoleipävillityksen juju on tuttuus, herkullisuus, ja yksinkertaisuus. Leiväksi sopii paahtoleivän ohessa mikä tahansa, käsin leivotusta hapanjuurileivästä rapsakoihin patonkisiivuihin. Hyvin valmistettu toast on loistava välipala tai pikalounas. Oheiset vuohenjuustotoastit katosivat parempiin suihin illallisella Mr. Foodiliciouksen kanssa. Lasiin vielä hapokasta ja raikasta Sauvignon Blancia, niin kokonaisuus on täydellinen. Paahtoleipää voi sujuvasti muunnella makumieltymysten mukaan. Tarjoa mökki-illallisen alkupaloiksi artesaanitoasteja ja vieraiden ihailu on taattu.



VUOHENJUUSTOTOASTIT


200 g vuohenjuustoa (chèvre)
pala kesäkurpitsaa (noin 10 cm)
kourallinen vihreitä oliiveja
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 rkl kapriksia
½ ruukkua rucolaa
mustapippuria myllystä
8 viipaletta täysjyväleipää
oliiviöljyä

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Raasta kesäkurpitsa ja murustele vuohenjuusto. Hienonna oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, kaprikset ja rucola. Sekoita aineet kulhossa ja mausta mustapippurilla.
  2. Pirskottele leipäviipaleiden päälle oliiviöljyä, jaa täytemassa leipäviipaleiden päälle ja paahda uunissa noin 10-15 minuuttia.
           
Vinkki tarjoiluun: sekoita loput rucolasta ja kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja   
         salaatiksi lautaselle toastien viereen.

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.