sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Pitakebab

Parempaa roskaruokaa - itse tehty pitakebab

Viikonloppu on kulunut flunssaa selättäessä ja mieli teki jotain tulista syötävää. Sunnuntain kunniaksi leivoin pitaleipiä ja uunissa valmistui itse tehtyä kebabia. Mitään pikaruokaa ei kotikebabin valmistus ole. Kebabpötköt muhivat uunissa neljä tuntia – varsinaista slowfoodia, mutta pitkä odotus palkitaan.  Pehmoisen pulleroiset pitaleivät voi jokainen täyttää omilla lempitäytteillään. Oma suosikkipitani pitää sisällään tzatsikia ja falafel pyöryköitä. Tällä kertaa kotikepsun lisäksi pitaleivät täytettiin tzatsikilla, tulisella kebabkastikkeella, tomaatilla, suolakurkuilla ja sipulilla. Keittelin myös kebabkastikkeen itse ja tein siitä reilusti tulista. Vapise flunssa!



PITALEIVÄT

7 ½ dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon mut aineet mukaan lukien suurin osa jauhoista.Vaivaa taikina ja nostata liinan alla n. 30 min.Lämmitä sillä aikaa uuni 275 asteeseen.

Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse ne runsaan jauhotuksen kera 1-2 cm paksuisiksi.

Nostata jauhotetulla pellillä 10 min. Paista uunin ylätasolla 5-8 minuuttia. Pitaleivät muodostavat noustessaan taskun, joten älä pistele niitä haarukalla tai avaa uunia paiston aikana.


TZATSIKI

1 kurkku
250 g turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä, murskattuna
2 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
tuoretta tilliä
suolaa
pippuria

Kuori ja halkaise kurkku pituussuunnassa. Kaavi kostea keskiosa lusikalla pois. Leikkaa kurkku erittäin pieniksi kuutioiksi, mausta ripauksella suolaa ja laita valumaan siivilään 10 minuutiksi. Puristele kurkkuhakkelus mahdollisimman kuivaksi ja lisää se jogurtin joukkoon. Murskaa ja lisää valkosipulinkynnet sekä sitruunamehu. Mausta ja anna vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia. Ripottele päälle yrttejä ja pyöräytä pinnalle hiukan oliiviöljyä.

Kotikebablastut 


KEBABKASTIKE

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 sipuli
1 tl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tuore chili tai tulista chilikastiketta maun mukaan
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
mustapippuria

Kuullota öljyssä kattilassa hienonnettua sipulia ja valkosipulinkynsiä noin 10 minuuttia. Hienonna chili ja sekoita joukkoon. Sekoittele pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja muut mausteet. Anna poreilla hiljalleen vähintään puoli tuntia. Soseuta sauvasekoittimella.




KOTITEKOINEN KEBABLIHA

800 g lampaan- tai naudanjauhelihaa
1 rkl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl paprikajauhetta
öljyä paistovaiheessa

Aja jauheliha ja mausteet sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Jaa massa kahteen osaan ja muotoile kahdeksi ranteen paksuiseksi pötkyläksi. Taita folio kaksin kerroin ja kääri lihapötköt tiiviisti folion sisään. Kääräise folion päät kiinni karkkipaperin tavoin. Paista kebabia neljä tuntia 100 asteessa. 

Anna kebabin jäähtyä kokonaan. Siivuta juustohöylällä tai veitsellä. Levitä kebabsiivut leivinpaperille pellille, sivele öljyllä ja anna ruskistua uunissa 180 asteessa 5-10 minuuttia.

Kääräise lihapötköt folioon karkkipaperin tavoin




© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.