maanantai 19. tammikuuta 2015

Thaimaalainen kurkkusalaatti ja Satay-vartaat



Kun kylmyys ja pimeys ovat pahimmillaan, saavat muistot valkohiekkaisista rannoista, tropiikin lämmöstä, tuoreista hedelmistä sekä tietenkin turkoosina kimaltelevasta merestä  huokailemaan. Helpotusta kaukokaipuuseen tuo ruokamatka maailmalle. Tällä kertaa tie vie Thaimaan makujen ääreen.


Satay on maukas, thaimaalaisten vartaiden mausteseos tai kastike. Maapähkinöistä ja kookosmaidosta makua saava Satay-kastike sopii grillattujen kanavartaiden kaveriksi. Se sisältää inkivääriä, valkosipulia ja chiliä. Thaimaalainen kurkkusalaatti on perinteinen ja suosittu thaimaalainen lisuke, joka sopii erinomaisesti vartaiden seuraksi. Raikkaan kirpeässä salaatissa maistuu lime, chili, sipuli ja kalakastike. Katkaravut voi jättää halutessaan pois.


Vartaat tarjotaan maapähkinä-kastikkeen kera

SATAY-VARTAAT JA KASTIKE

4 broilerin rintafileetä

Marinadi:
½ dl (maapähkinä)öljyä
½ rkl soijakastiketta
½ tl chilijauhetta *
½ tl suolaa
½ tl inkivääriä
½ tl korianteria
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

8 puista varrastikkua

Leikkaa rintafileet paloiksi pituussuunnassa.

Sekoita kulhossa kaikki marinadin ainekset ja laita broileripalat joukkoon maustumaan muutamaksi tunniksi. Laita varrastikut likoamaan kylmään veteen.

Pujota fileet varrastikkuihin. Grillaa vartaat grillissä tai uunissa grillivastuksella 250 asteessa n. 20-30 minuuttia.

* Käytin marinoitiin Thai Yellow Curry -mausteseosta




MAAPÄHKINÄKASTIKE VARTAILLE

1 dl suolapähkinöitä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ punainen chilipalko
1 rkl öljyä
½ tl inkivääriä
½ tl juustokuminaa
½ prk kookosmaitoa
1 rkl fariinisokeria
1 tl Ketjap Manis -kastiketta
1 rkl lime- tai sitruunamehua

Rouhi pähkinät. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna chili.

Kuullota sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon chili sekä juustokumina ja kääntele seosta parin minuutin ajan.

Lisää joukkoon kookosmaito, fariinisokeri ja rouhitut pähkinät. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää limemehu ja Ketjap Manis. Tarkista maku ja isää halutessasi Ketjap Manis -kastiketta tai suolaa.



THAIMAALAINEN KURKKUSALAATTI

1 kurkku
½ punainen chilipalko
1 (salotti)sipuli
1 ruukku korianteria
2 rkl soijakastiketta
½ rkl kalakastiketta
1 tl osterikastiketta
1 tl fariinisokeria
½ dl limemehua
150 g katkarapuja

(Kuori) ja halkaise kurkku. Poista kurkun keskus ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna chili, sipuli ja korianteri. Sulata katkaravut siivilässä (valuttamalla hanasta kylmää vettä päälle).

Laita kurkku, chili, salottisipuli, korianteri ja katkaravut kulhoon. Sekoita soija-, kala- ja osterikastike, fariinisokeri sekä limemehu keskenään ja kaada kurkkusalaatin päälle.

Salaatin kannattaa antaa vetäytyä jääkaapissa tunnin verran. Kaada ylimääräinen neste pois ennen tarjoilua.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.