maanantai 27. lokakuuta 2014

Kahvikissan herkkuhetki



Kahvinkeittimen kotoisa ääni, mustan juoman huumava tuoksu, lusikan kilinä kupin reunoja vasten. Kahvi kuuluu oleellisena osana arkeen ja juhlaan. Suomalaiset ovat kautta aikojen olleet kahvin kulutuksen kärkisijoilla. Hellan kulmalla pihissyt sumppipannu on vaihtunut paineella puhiseviin espressokeittimiin, joilla valmistuu tummaksi paahdetusta kahvista valmistettuja eurooppalaisia kahviklassikoita.

Hyvä kahvi valmistetaan korkealaatuisesta kahvisekoituksesta raikkaaseen veteen. Kupillista kohden mitataan tasainen mittalusikallinen kahvijauhetta (7g/kuppi), pannuun pannujauhatusta ja keittimeen suodatinjauhatusta. Kahvijuomaa on hyvä sekoittaa lusikalla ennen kuppiin kaatamista. 

Myös kahvin säilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota:
  1. Otettaessa kahvipakkaus käyttöön kahvia ei kannata hapettaa kaatamalla sitä toiseen astiaan, vaan kahvi säilytetään omassa pakkauksessaan, jonka voi tarvittaessa laittaa esim. tiiviiseen rasiaan. 
  2. Avatusta pakkauksesta otetaan vain tarvittava kahviannos, jonka jälkeen pakkaus suljetaan välittömästi mahdollisimman tiiviisti. 
  3. Kahvi säilytetään kuivassa, pimeässä, viileässä paikassa, sillä kahvin pahimmat viholliset ovat ilma, valo ja lämpö. Suora auringonvalo tuhoaa kahvin erittäin nopeasti. Jos et käytä pakkausta viikon kuluessa, suositellaan säilytyspaikaksi jääkaappia.

Kahvi rakastaa mausteita
Kahvin mausteeksi sopivat monet makua antavat ainekset. Saatavilla on jopa valmiiksi maustettuja kahvilaatuja. Kreikkalaiset maustavat vahvan juomansa kardemummalla, aniksella tai mintulla. Muita sopivia makuja ovat vanilja, kaneli, muskotti, inkivääri, neilikka ja fenkoli, jopa pippuri. Suklaa ja aromaattiset alkoholit kuten konjakki, viski, rommi, kirsikkaviina ja useimmat liköörit tekevät kahvihetkestä juhlan. Appelsiini ja kookos sopivat hyvin kylmiin kahvijuomiin. Sokeri antaa vahvalle kahville kuten espressolle makeutta, sopivinta on tumma ruokosokeri. Makeinta trendiä ovat kahviloiden suosimat maustesiirapit. Kermavaahto tai jäätelö aateloivat kahvikupposen jälkiruoaksi. Kahvi sopii myös niin juomien, jälkiruokien kuin leivonnaistenkin maustamiseen.

Kahvikissa käyttää kahvia myös ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa. Kehitin oheisen reseptin viilentämään kuluneen kesän helteillä. Jäätelö toimii varmasti myös syksyn pimeinä iltoina höyryävän kahvikupin tai kaakaon kanssa. Herkuttelija lisää jäätelömassaan pienen lirauksen kahvilikööriä.

Tuunaa jäätelö kahviliköörillä!



FREZZA JÄÄTELÖ

3 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 prk (250 ml) Frezza Forte -kahvijuomaa
4 keltuaista
40 g glukoosisiirappia 

1. Vaahdota kerma.
2. Vatkaa keltuaiset ja glukoosisiirappi vaaleaksi vaahdoksi.
3. Yhdistä vaahdot ja lisää joukkoon kahvijuoma.
4. Kaada seos jäätelökoneeseen tai jäädytä pakastimessa välillä sekoittaen. 

Osallistuin oheisella reseptillä Pauligin frezzaresepti–kisaan! Pauligin valmiit kahvijuomat toimivat nopeissa herkkuhetkissä. Frezza perheeseen kuuluu neljä erilaista makua: suklainen Frezza Mocca, kevyesti kahvinen Frezza Latte, vaniljainen Frezza Vanilla sekä uutuutena reilusti kahvin makuinen Frezza Forte.


Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.