Kahvinkeittimen kotoisa ääni, mustan juoman huumava
tuoksu, lusikan kilinä kupin reunoja vasten. Kahvi kuuluu oleellisena osana arkeen ja juhlaan. Suomalaiset ovat kautta aikojen olleet kahvin
kulutuksen kärkisijoilla. Hellan kulmalla pihissyt sumppipannu on vaihtunut
paineella puhiseviin espressokeittimiin, joilla valmistuu tummaksi paahdetusta
kahvista valmistettuja eurooppalaisia kahviklassikoita.
Hyvä kahvi valmistetaan korkealaatuisesta
kahvisekoituksesta raikkaaseen veteen. Kupillista kohden mitataan tasainen
mittalusikallinen kahvijauhetta (7g/kuppi), pannuun pannujauhatusta ja
keittimeen suodatinjauhatusta. Kahvijuomaa on hyvä sekoittaa lusikalla ennen
kuppiin kaatamista.
Myös kahvin säilytykseen kannattaa kiinnittää
huomiota:
- Otettaessa kahvipakkaus käyttöön kahvia ei kannata hapettaa kaatamalla sitä toiseen astiaan, vaan kahvi säilytetään omassa pakkauksessaan, jonka voi tarvittaessa laittaa esim. tiiviiseen rasiaan.
- Avatusta pakkauksesta otetaan vain tarvittava kahviannos, jonka jälkeen pakkaus suljetaan välittömästi mahdollisimman tiiviisti.
- Kahvi säilytetään kuivassa, pimeässä, viileässä paikassa, sillä kahvin pahimmat viholliset ovat ilma, valo ja lämpö. Suora auringonvalo tuhoaa kahvin erittäin nopeasti. Jos et käytä pakkausta viikon kuluessa, suositellaan säilytyspaikaksi jääkaappia.
Kahvi rakastaa mausteita
Kahvin mausteeksi sopivat monet makua antavat
ainekset. Saatavilla on jopa valmiiksi maustettuja kahvilaatuja. Kreikkalaiset
maustavat vahvan juomansa kardemummalla, aniksella tai mintulla. Muita sopivia
makuja ovat vanilja, kaneli, muskotti, inkivääri, neilikka ja fenkoli, jopa
pippuri. Suklaa ja aromaattiset alkoholit kuten konjakki, viski, rommi,
kirsikkaviina ja useimmat liköörit tekevät kahvihetkestä juhlan. Appelsiini ja
kookos sopivat hyvin kylmiin kahvijuomiin. Sokeri antaa vahvalle kahville kuten
espressolle makeutta, sopivinta on tumma ruokosokeri. Makeinta trendiä ovat
kahviloiden suosimat maustesiirapit. Kermavaahto tai jäätelö aateloivat
kahvikupposen jälkiruoaksi. Kahvi sopii myös niin juomien, jälkiruokien kuin
leivonnaistenkin maustamiseen.
Kahvikissa käyttää kahvia myös ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa. Kehitin oheisen reseptin viilentämään kuluneen kesän
helteillä. Jäätelö toimii varmasti myös syksyn pimeinä iltoina höyryävän kahvikupin
tai kaakaon kanssa. Herkuttelija lisää jäätelömassaan pienen lirauksen kahvilikööriä.
Tuunaa jäätelö kahviliköörillä! |
FREZZA JÄÄTELÖ
3 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 prk (250 ml) Frezza Forte -kahvijuomaa
4 keltuaista
40 g glukoosisiirappia
1. Vaahdota kerma.
2. Vatkaa keltuaiset ja glukoosisiirappi vaaleaksi
vaahdoksi.
3. Yhdistä vaahdot ja lisää joukkoon kahvijuoma.
4. Kaada seos jäätelökoneeseen tai jäädytä
pakastimessa välillä sekoittaen.
Osallistuin oheisella reseptillä Pauligin frezzaresepti–kisaan! Pauligin valmiit
kahvijuomat toimivat nopeissa herkkuhetkissä. Frezza perheeseen kuuluu neljä
erilaista makua: suklainen Frezza Mocca, kevyesti kahvinen Frezza Latte,
vaniljainen Frezza Vanilla sekä uutuutena reilusti kahvin makuinen Frezza
Forte.
Lähetä kommentti