maanantai 24. marraskuuta 2014

Piparia piparia



On ilta pimee joulukuun.
Mä uupuneena kotiin tuun.
Mä tunnen jo pihatielle tuoksun sen.
Ja tiedän, saan lempeä pellillisen.
(Stig lyrics - Piparia Piparia)

  
Joulun tunnelmaa ja tuoksua saa piparkakkuja leipomalla. Piparit maistuvat sellaisenaan kahvin tai teen kanssa, toiset nauttivat piparinsa sinihomejuuston ja glögin kera. Piparkakkutaikinasta muovautui gluteeniton versio. Mikä parasta, pystyin maistelemaan (syömään) taikinaa raakana, koska se ei sisällä itselleni allergisoivaa raakaa vehnää!

Taikina on todella helppoa käsitellä, kunhan muistaa laittaa pöydälle sopivasti jauhoja ennen kaulimista. Ohjeesta tulee noin kolme pellillistä pipareita (koosta riippuen 40-50 kappaletta). Vaaleita pipareita saa käyttämällä tavallista sokeria ja vaaleaa siirappia.



PIPARKAKUT (GLUTEENITON TAIKINA)

2 rkl piparkakkumaustetta
¼ tl suolaa
1 dl sokeria (fariini tai tavallinen)
1 dl (tummaa)siirappia
100 g voita
1 kananmuna
6-7 dl gluteenitonta jauhoseosta (Finax gluteeniton jauhoseos)
1 tl ruokasoodaa

Lisäksi: gluteenitonta jauhoseosta pöydälle kaulimista varten
  1. Mittaa isoon kattilaan piparkakkumauste, suola, sokeri, siirappi ja voi. Kiehauta seos miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
  2. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon kananmuna hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon lopuksi jauhot, joihin on lisätty sooda. Taikina saa jäädä vähän pehmeäksi.
  3. Anna valmiin taikinan jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia (mieluiten yön yli).
  4. Kaulitse jähmettynyt taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja ota siitä muotilla pipareita (ennen kaulitsemista taikinaa kannattaa muokata käsissä notkeammaksi, jotta se ei repeydy kaulittaessa).
  5. Paista piparit 225 asteessa noin 6-7 minuuttia. Jos teet pikkupipareita, alenna lämpötila 175 asteeseen.

 

Purkillinen pipareita lähti viemisenä naapuriin kynttiläkutsuille

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.