sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Vietnamilaiset ohukaiset


Bánh xèo - vietnamilaiset riisiohukaiset

Vietnamilaiset ohukaiset (Bánh xèo) valmistetaan riisijauhoista ja kookosmaidosta. Kauniin värinsä taikina saa kurkumasta. Myös currya ja sahramia voi käyttää.  Ohukaiset paistetaan tulikuumalla pannulla ja täytetään possulla, katkaravuilla, kevätsipulilla ja iduilla. Valmiit ohukaiset kääräistään salaatinlehden tai riisipaperin väliin ja kastetaan maukkaaseen Nuoc cham dippikastikkeeseen, joka toimii vietnamilaisen keittiön peruskastikkeena. 

Ohukaisiin tutustuin ensimmäisen kerran Vietnamin matkalla Mui Nen kokkikoulussa ja paikallisten markkinoiden katukeittiössä. Makumuistot heräsivät tällä viikolla kotitalousopettajien paikallisyhdistyksen Vietnam aiheisessa illassa, jossa paistoimme kyseisiä ohukaisia ja pitihän niistä tehdä uusintaerä vielää kotonakin! Ohukaiset ovat gluteenittomia, joten sopivat myös gluteeniviljoja vältteleville.Taikinaan voi halutessaan lisätä kananmunan, joka helpottaa ohukaisten käsittelyä.


BÁNH XÈO – vietnamilaiset ohukaiset

Taikina: 
5 dl riisijauhoja 
½ tl kurkumaa
1 tl suolaa
3½ dl vettä
2 dl kookosmaitoa

Täyte:
n. 200 g luomuporsaan jauhelihaa tai broilerinjauhelihaa
suolaa
180 g katkarapuja (1 pussi)
kevätsipulia / nippusipulia / purjosipulia ohuiksi renkaiksi silputtuna


ituja / sokeriherneen palkoja

Paistamiseen: öljyä

Tarjoiluun: vihersalaattia ja nuoc cham –dippikastiketta (ohje alla)


  1. Valmista ensin taikina: sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja kookosmaito, sekoita sileäksi. Anna turvota puolisen tuntia. 
  2. Paista sillä aikaa jauheliha pannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja siirrä sivuun odottamaan. Hienonna 1-2 kevätsipulia valmiiksi odottamaan. 
  3. Kuumenna paistinpannu oikein kuumaksi ja lisää pari ruokalusikallista öljyä. Lisää vajaa 1 dl taikinaa ja levitä tasaiseksi, ohueksi letuksi. Anna kypsyä hetki ja lusikoi sitten toiselle reunalle hieman jauhelihaa ja katkarapuja. Anna kypsyä vielä hetki lisää ja viimeistele lettu kevätsipulilla ja iduilla. Käännä toinen puoli kanneksi ja paina hetki lastalla, jotta ohukainen pysyy kiinni. Paista loput ohukaiset samaan tapaan. Ylijääneet täytteet voi vokata nopeasti lisukkeeksi ja tarjota ohukaisten kanssa. 
  4. Kääräise lettu salaatinlehden väliin ja dippaa ja nuoc cham -kastikkeeseen.


Nuoc cham –dippikastike

1 valkosipulin kynsi
1 iso punainen chilipalko
2 rkl ruokosokeria
2 rkl limemehua
½ dl riisiviinietikkaa
½ dl kalakastiketta
½ dl vettä

Silppua valkosipuli ja chili ja sekoita kaikki dippikastikkeen ainekset keskenään. Voit myös valmistaa kastikkeen tehosekoittimessa jauhamalla ainekset melko sileäksi seokseksi. Anna vaahdon laskeutua pinnalta ennen tarjoilua.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.