Bánh xèo - vietnamilaiset riisiohukaiset |
Vietnamilaiset ohukaiset (Bánh xèo) valmistetaan riisijauhoista ja kookosmaidosta.
Kauniin värinsä taikina saa kurkumasta. Myös currya ja sahramia voi käyttää. Ohukaiset paistetaan tulikuumalla pannulla ja
täytetään possulla, katkaravuilla, kevätsipulilla ja iduilla. Valmiit ohukaiset
kääräistään salaatinlehden tai riisipaperin väliin ja kastetaan maukkaaseen Nuoc cham dippikastikkeeseen, joka
toimii vietnamilaisen keittiön peruskastikkeena.
Ohukaisiin tutustuin
ensimmäisen kerran Vietnamin matkalla Mui Nen kokkikoulussa ja paikallisten markkinoiden katukeittiössä. Makumuistot heräsivät tällä viikolla kotitalousopettajien paikallisyhdistyksen Vietnam aiheisessa illassa, jossa paistoimme kyseisiä ohukaisia ja pitihän niistä tehdä uusintaerä vielää kotonakin! Ohukaiset ovat
gluteenittomia, joten sopivat myös gluteeniviljoja vältteleville.Taikinaan voi
halutessaan lisätä kananmunan, joka helpottaa ohukaisten käsittelyä.
BÁNH XÈO – vietnamilaiset ohukaiset
5 dl riisijauhoja
½ tl kurkumaa
1 tl suolaa
3½ dl vettä
2 dl kookosmaitoa
Täyte:
n. 200 g luomuporsaan jauhelihaa tai broilerinjauhelihaa
suolaa
180 g katkarapuja (1 pussi)
kevätsipulia / nippusipulia / purjosipulia ohuiksi renkaiksi silputtuna
ituja / sokeriherneen palkoja
Paistamiseen: öljyä
Tarjoiluun: vihersalaattia
ja nuoc cham –dippikastiketta (ohje alla)
- Valmista ensin taikina: sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja kookosmaito, sekoita sileäksi. Anna turvota puolisen tuntia.
- Paista sillä aikaa jauheliha pannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja siirrä sivuun odottamaan. Hienonna 1-2 kevätsipulia valmiiksi odottamaan.
- Kuumenna paistinpannu oikein kuumaksi ja lisää pari ruokalusikallista öljyä. Lisää vajaa 1 dl taikinaa ja levitä tasaiseksi, ohueksi letuksi. Anna kypsyä hetki ja lusikoi sitten toiselle reunalle hieman jauhelihaa ja katkarapuja. Anna kypsyä vielä hetki lisää ja viimeistele lettu kevätsipulilla ja iduilla. Käännä toinen puoli kanneksi ja paina hetki lastalla, jotta ohukainen pysyy kiinni. Paista loput ohukaiset samaan tapaan. Ylijääneet täytteet voi vokata nopeasti lisukkeeksi ja tarjota ohukaisten kanssa.
- Kääräise lettu salaatinlehden väliin ja dippaa ja nuoc cham -kastikkeeseen.
Nuoc cham –dippikastike
1 valkosipulin kynsi
1 iso punainen chilipalko
2 rkl ruokosokeria
2 rkl limemehua
½ dl riisiviinietikkaa
½ dl kalakastiketta
½ dl vettä
Silppua valkosipuli ja chili ja sekoita kaikki
dippikastikkeen ainekset keskenään. Voit myös valmistaa kastikkeen
tehosekoittimessa jauhamalla ainekset melko sileäksi seokseksi. Anna vaahdon
laskeutua pinnalta ennen tarjoilua.
Lähetä kommentti