tiistai 9. joulukuuta 2014

Nimipäiväkakku




Tänään 9. 12 juhlivat nimipäiviään Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli, Annika, Annikki ja Annukka. Myös Foodilicious by Anne juhlistaa nimipäiväänsä mansikkaisella juustokakulla ja mansikkamelballa. Onnea kaikille nimipäiväsankareille!

Anne on monissa maissa yleinen naisen etunimi. Anne on varsinkin Saksassa, Ranskassa ja Englannissa suosittu muunnelma nimestä Hannah, joka tarkoittaa hepreaksi armoa tai suosiota (Lähde: Saarikalle & Suomalainen: Suomalaiset etunimet Aadasta Yrjöön, 2007).

Mansikkajuustokakku on helppo tehdä gluteenittomana. Pohjan voi valmistaa kekseistä, näin joulun alla pipareista tai vaikkapa kuivahtaneista kakkupaloista. Tällä kertaa tein pohjan parista ylijääneestä suklaatorttupalasta. Murskasin kuivahtaneet torttupalat ja jatkoin muuten ohjeen mukaan. Kakkuun sopii hyvin pakastemansikat tai oikeastaan mitkä marjat vain. Täytemassa vie kielen mennessään jo ennen uuniin laittoa.


MANSIKKAJUUSTOKAKKU(GLUTEENITON)

Pohja:
100 g gluteenittomia keksejä
40 g voita
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl tomusokeria
½ rkl vaniljasokeria

Täyte:
2 prk (500 g) mascarpone-tuorejuustoa
1 prk maitorahkaa
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
400 g mansikkasosetta
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa

Päälle: noin 1 dl kermavaahtoa

  1. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
  2. Murskaa keksit yhdessä tomusokerin, kaakaojauheen ja vaniljasokerin kanssa. Lisää joukkoon pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi. Painele irtopohjavuoan pohjalle. 
  3. Yhdistä tuorejuusto ja rahka. Lisää joukkoon kondensoitumaito (suoraan purkista, keittämättömänä), mansikkasose, maissitärkkelys sekä vaniljasokeri. Sekoita massa tasaiseksi. Lisää sekoitetun massan joukkoon vielä kananmunat. Sekoita sen verran, että massa menee kokonaan sekaisin, älä kuitenkaan ylivatkaa. Kaada täytemassa keksipohjan päälle. 
  4. Kypsennä juustokakku vesihauteessa: laita kaksinkertainen folio suojaamaan vuokaa, kun vuoka laitetaan vesihauteeseen. Voit halutessasi myös suojata vuoan päältä foliolla, jolloin kakun pinta ei ota väriä paiston aikana. Tee vesihaude ottamalla iso paistovuoka ja laitamalla kakkuvuoan sen sisään. Kaada kiehuvaa vettä noin 2/3 osan korkeudelle kakkuvuoan reunasta.
  5. Paista 175 asteessa 60 minuuttia. Käännä uuni sen jälkeen pois päältä ja anna kakun olla vielä noin 30 minuuttia jäähtyvässä uunissa. Nosta tämän jälkeen paistovuoka pois uunista, poista foliokääreet ja nosta kakkuvuoka ritilän päälle jäähtymään. Nosta jäähtynyt kakku jääkaappiin viilentymään jääkaappikylmäksi.
  6. Leikkaa juustokakku jäähtyneenä annospaloiksi ja koristele kermavaahdolla. Tarjoa mansikkamelban kanssa.



MANSIKKAMELBA
½  l   mansikoita  
1  dl   sokeria  
(½ dl   likööriä esim. lakka tai mansikka)

 Soseuta mansikat ja purista sose siivilän läpi. Mausta sokerilla ja halutessasi liköörillä.


Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.