perjantai 19. joulukuuta 2014

Pikeeri (royal icing)




Pikeeri (royal icing) on tomusokerikuorrute, joka kovettuu kuivuessaan. Sillä voi koristella pipareita ja tehdä koristeita esimerkiksi muffinssien tai kakun päälle. Kuorrutetta voi myös pursottaa suoraan kakun päälle kuvioiksi tai kirjoitukseksi (spritsaukset).  Irralliset pikeerikoristeet tehdään pursottamalla pikeeriä leivinpaperille ja antamalla kuivua. Kovettuneet koristeet pysyvät muodossaan ja ne voi irrottaa ja siirtää kakun päälle.

Pikeeri valmistetaan valkuaisesta, tomusokerista ja sitruunamehusta. Vatkaamisen aikana seoksen tilavuus kasvaa ja se muuttuu vitivalkoiseksi. Pikeerin paksuutta voi säädellä tomusokerin määrällä ja sen paksuus määräytyy käyttötarkoituksen mukaan:

Pipareiden/kakun/muffineiden koristelu: 1 ¼ dl – 1 ½ dl tomusokeria
Isot pinnat, joissa pikeeri levitetään peittäväksi pinnaksi: 1 ¼ dl tomusokeria
Irralliset koristeet: 1 ½ dl – 1 ¾ dl tomusokeria

Tarkkaa jälkeä saa rajaamalla osat ensin kiinteämmällä pikeerillä ja levittämällä löysempää pikeeriä pinnalle rajausten kuivuttua.  Löysän pikeerin tulisi kuivua yön yli, mutta kiinteä kovettuu parissa minuutissa.

PIKEERIN PERUSOHJE

¼ dl valkuaista
1 ¼- 1 ¾ dl tomusokeria (halutusta paksuudesta riippuen)
3 tippaa sitruunamehua/tiivistettä

  1. Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella 3 minuuttia.
  2. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja loput tomusokerista.
  3. Jatka vatkaamista hetken aikaa.
  4. Värjää halutessasi pasta- tai jauheväreillä.
Pikerin paksuutta voi vaihdella. Tarkempaa jälkeä saisi rajaamalla osat ensin kiinteämmällä pikeerillä.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.