Arktiset Aromit ry valitsi tyrnin vuoden marjaksi. Tyrnin marjat sisältävät runsaasti
C-vitamiinia ja siementen sisältämä öljy on hyvälaatuista. Marjat ovat myös
runsaskuituisia. Tyrnin maku ei miellytä kaikkia, mutta onneksi markkinoille on tullut uusia
tuotteita perinteisten tyrnimehujen rinnalle. Näissä tyrnin runsasarominen ja
vahva maku on laimennettu kuluttajaystävällisemmäksi. Saatavana on tyrnistä valmistettuja hilloja, hyytelöitä, kastikkeita, soseita, jauheita, rouheita, pyreitä, glögejä, viinejä, makeisia ja kosmetiikkatuotteita. Pidemmälle
jalostettuja tyrnituotteita ovat ravintolisinä käytettävät tyrniöljykapselit.
TYRNI-VANILJAPANNACOTTA
(2-3 annosta)
Vaniljakerros:
1 dl kuohukermaa
1 ½ dl maitoa
1 vaniljatanko (tai 1 tl vaniljasokeria)
½ dl sokeria
2 liivatelehteä
Tyrnikiille:
n. 300 g tyrnimarjoja
2 ½ dl vettä
1 dl sokeria
2 liivatelehteä
Koristeluun: tyrnimarjoja
Mittaa kerma ja maito kattilaan, lisää sokeri ja vaniljatangosta
raaputetut siemenet sekä vaniljatangon kuori. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan
sekoittaen noin 15 minuuttia. Laita pannacottaan tulevat liivatelehdet
likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Ota kattila pois liedeltä, poista
vaniljatangon kuori, purista liivatteista vesi pois ja lisää liivatelehdet
kermaseokseen. Sekoita tasaiseksi ja jaa pannacotta jälkiruokamaljoihin, anna
jäähtyä hieman. Peitä maljat kelmulla tai foliolla ja siirrä jääkaappiin
jähmettymään (1-2 tuntia).
Mittaa kattilaan vesi ja tyrnimarjat. Keitä marjoja noin kymmenen
minuuttia. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Paseeraa marjat tiheän siivilän läpi toiseen
kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna sokerin
sulaa joukkoon. Purista liivatteista
vesi pois, lisää liemen joukkoon liivatteet ja sekoita tyrniseos tasaiseksi.
Anna jäähtyä hetki välillä sekoitellen ja jaa tyrniliemi tasaisesti maljoihin
pannacottan päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi
tai kunnes myös tyrnikerros on hyytynyt. Koristele valmiit annokset juuri ennen
tarjoilua tyrnimarjoilla.
Lähetä kommentti