torstai 19. maaliskuuta 2015

Tyrni-vaniljapannacotta



Arktiset Aromit ry valitsi tyrnin vuoden marjaksi. Tyrnin marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja siementen sisältämä öljy on hyvälaatuista. Marjat ovat myös runsaskuituisia. Tyrnin maku ei miellytä kaikkia, mutta onneksi markkinoille on tullut uusia tuotteita perinteisten tyrnimehujen rinnalle. Näissä tyrnin runsasarominen ja vahva maku on laimennettu kuluttajaystävällisemmäksi. Saatavana on tyrnistä valmistettuja hilloja, hyytelöitä, kastikkeita, soseita, jauheita, rouheita, pyreitä, glögejä, viinejä, makeisia ja kosmetiikkatuotteita. Pidemmälle jalostettuja tyrnituotteita ovat ravintolisinä käytettävät tyrniöljykapselit.

Ihanan raikas tyrni-vaniljapannacotta! Pakastimesta löytyneistä tyrneistä valmistui vuoden marjan kunniaksi vaniljainen tyrnipannacotta. Tyrni tuo väriä ja kirpakkaa makua muuten niin pehmeään ja mietoon pannacottaan.

TYRNI-VANILJAPANNACOTTA
(2-3 annosta)

Vaniljakerros:
1 dl kuohukermaa
1 ½ dl maitoa
1 vaniljatanko (tai 1 tl vaniljasokeria)
½ dl sokeria
2 liivatelehteä

Tyrnikiille:
n. 300 g tyrnimarjoja
2 ½ dl vettä
1 dl sokeria
2 liivatelehteä

Koristeluun: tyrnimarjoja

Mittaa kerma ja maito kattilaan, lisää sokeri ja vaniljatangosta raaputetut siemenet sekä vaniljatangon kuori. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia. Laita pannacottaan tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Ota kattila pois liedeltä, poista vaniljatangon kuori, purista liivatteista vesi pois ja lisää liivatelehdet kermaseokseen. Sekoita tasaiseksi ja jaa pannacotta jälkiruokamaljoihin, anna jäähtyä hieman. Peitä maljat kelmulla tai foliolla ja siirrä jääkaappiin jähmettymään (1-2 tuntia).

Mittaa kattilaan vesi ja tyrnimarjat. Keitä marjoja noin kymmenen minuuttia. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.  Paseeraa marjat tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna sokerin sulaa joukkoon.  Purista liivatteista vesi pois, lisää liemen joukkoon liivatteet ja sekoita tyrniseos tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki välillä sekoitellen ja jaa tyrniliemi tasaisesti maljoihin pannacottan päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi tai kunnes myös tyrnikerros on hyytynyt. Koristele valmiit annokset juuri ennen tarjoilua tyrnimarjoilla. 


Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.