Laskiainen ei ole mitään ilman perinteisiä laskiaispullia. Paras
laskiaispulla syntyy kuohkeasta pullasta, täyteläisestä kermavaahdosta ja
hillo- tai mantelisydämestä. Oheiset pullat saivat täytteekseen mikrossa muutamassa
minuutissa valmistuvan mansikkahillon.
LASKIAISPULLAT
(12 kpl)
Pullataikina:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Voiteluun: kananmunaa
Pinnalle: rae- tai koristesokeria
Kermavaahto:
2 dl kuohukermaa
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
Mansikkahillo:
2 dl pakastemansikoita
½ dl hyytelösokeria
- Sulata voi kattilassa, lisää siihen maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada voi-maitoseos hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja vehnäjauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota noin 30 minuuttia.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kaavi taikina jauhotetulle alustalle ja leivo 12 pyöreää tasaista pullaa. Anna pullien kohota liinan alla leivinpaperilla uunipellillä noin 20 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla, ripottele pinnalle rae- tai koristesokeria ja paista uunin keskitasossa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.
- Vaahdota jääkaappikylmä kerma ja mausta sokereilla. Sulata mikrossa jäiset mansikat ja hyytelösokeri. Kuumenna muutama minuutti välillä sekoittaen (varo ylikuohumista). Sekoita lopuksi mansikoiden rakenne rikki ja anna soseen jäähtyä.
- Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi pois ja lusikoi pohjien keskelle hillosilmät. Pursota hillon ympärille kermavaahtorinkula ja nosta päällimmäiseksi pullan kansi. Viimeistele pullat tomusokerilla.
Historia pullan takana
Laskiainen on kristillinen kirkkovuoden juhla. Nimitys tulee laskeutumisesta
pääsiäistä edeltävään paastoon. Laskiaissunnuntai on seitsemän viikkoa ennen
pääsiäistä ja se määrittää kaikkien muiden kevään kirkollisten merkkipäivien
paikan kalenterissa. Laskiaissunnuntain jälkeisenä tiistaina vietetään
laskiaistiistaita, jota seuraavana päivänä (tuhkakeskiviikkona) alkaa
katollisten 40 arkipäivän kestävä paastoaminen. Laskiaisena oli lupa herkutella
ja syödä kunnolla, sillä alkoihan laskiaisen jälkeen pääsiäispaastoaminen,
jonka aikana ruokavaliosta jätettiin pois liha, maitotuotteet ja kananmunat.
Pullan kanssa maistuu vaahtokarkki-kaakao |
Lähetä kommentti