torstai 28. toukokuuta 2015

Ribollita eli italialainen kasviskeitto




Täyteläinen kasvisruokapäivän keitto.
Italialaiset osaavat ruoanlaiton. Tästä on todisteena simppeleistä raaka-aineista valmistuva Ribollita-keitto, joka on kotoisin Toscanan maakunnasta. Valkoisista pavuista, kaalista ja porkkanasta syntyy maukas keitto, jonka salaisuus on täyteläisessä tomaattipohjassa. Paatunut lihansyöjä himoitsee kylkeen esimerkiksi pekonimurua, mutta keitto on itsessään tuhti ja pitää hyvin nälkää. Mr. Foodilicious pisteli kulhollisen keittoa tietämättä syövänsä pelkkää kasvisruokaa. Keiton voi tarjota perinteisesti seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä, jolloin maku on parhaimmillaan. Tästä kertoo jo keiton nimikin - La Ribollita - tarkoittaa uudelleen keitettyä ja tämä keitto vain paranee päivä päivältä. Tarjoile se rapean maalaisleivän ja viinilasillisen kanssa. Valitse lasiin keskitäyteläinen tai kevyt, hedelmäinen italialainen punaviini, joka kestää hyvin tomaattipohjaisen keiton hapokkuutta.


RIBOLLITA-KEITTO

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
(3 lehtisellerinvartta)
pala lehti- tai keräkaalia
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk säilyketomaatteja *
6 dl vettä
1 kasvisfondi
mustapippuria myllystä
1 tlk (380 g) isoja valkoisia papuja
2 tl basilikaa
ripaus cayennepippuria
ripaus sokeria
(suolaa)

Tarjoiluun: tuoreita yrttejä (basilikaa), maalaisleipäviipaleita, parmesaania
  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. (Viipaloi selleri) ja suikaloi kaali.
  2. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa. Kuullota sipulit, porkkanat, (lehtisellerit) ja kaali. Lisää joukkoon tomaattipyree ja paseerattu tomaatti, kääntele hetki seosta.
  3. Lisää kattilaan vesi, kasvisfondi ja mustapippuri. Keitä miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia.
  4. Kaada joukkoon pavut, mausta basilikalla, ripauksella sokeria ja cayennepippurilla. Tarkista suolan määrä. Anna kiehua vielä 2-5 minuuttia.
  5. Paahda maalaisleipäviipaleita paahtimessa tai paistinpannulla. Kuutioi leivät ja asettele kuutiot keiton pinnalle. Viimeistele keitto tuoreilla yrteillä ja raasta pinnalle parmesaanijuustoa.


*Käytä kesällä säilyketomaatin sijasta tuoreita tomaatteja. Kalttaa tomaatit halutessasi leikkaamalla tomaatteihin ristiviillot ja kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Kuori tomaatit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.