Kuumana päivänä kahvi maistuu parhaalta kylmänä. Café frappé on kreikkalainen
vaahdotettu, kylmä kahvijuoma. Se valmistuu yksinkertaisimmillaan (pika)kahvista,
vedestä ja jäistä. Sokeria ja maitoa
lisätään maun mukaan. Kotioloissa frappéa
koristava kahvivaahto syntyy helposti sauva- tai tehosekoittimella.
Tutustuin frappéen ensimmäisen kerran vuosia sitten Ateenan kiemurtelevien
kujien pikkukahviloissa, joissa paikalliset usein istuvat monta tuntia vain
yhden tai kahden kahvikupillisen tai jääkahvin voimin. Etenkin kesällä
kahvijuomat nautitaan kylminä ja jopa cappuccinon ja espresson voi tilata
kylminä. Tällöin niitä kutsutaan termeillä cappuccino/espresso freddo. Kahvijuoman nauttimiseen on myös omat niksinsä.
Juomaa ei saa hotkaista yhdellä imaisulla, kreikkalainen juo sitä vähintään
20-30 minuuttia. Pillistä otetaan pieni imaisu, jonka jälkeen pilliä
pyöritetään lasissa sekoittaen juomaa ja kaavitaan samalla vaahdot pois
reunoilta. Tätä toistetaan hartaudella kunnes lasi on tyhjä. Sekoittamalla
juoma pysyy ihanan kylmänä, kun jäät sulavat ja sekoittuvat pikkuhiljaa juoman
sekaan.
Vaikka tänä kesänä ei ole päästy juurikaan hellelukemiin, maistuu kylmä
kahvijuoma myös Suomen suvessa. Kahvi on muutoinkin suuressa osassa
Foodiliciouksen taloudessa ja sitä kuluu eri muodoissaan useampi kuppi
päivässä. Ylijäänyttä kahvia ei kannata heittää pois, vaan valmistaa siitä
esimerkiksi oheinen jäätelöllä tuunattu maitokahviversio perinteisesä frappésta vaikkapa
jälkiruoaksi. Jäätelö tuo juomaan täyteläisyyttä ja makeutta, joten sokeriakaan
ei tarvitse välttämättä lisätä.
CAFÉ LATTE FRAPPÉ JÄÄTELÖLLÄ
(2 annosta)
2 dl vahvaa kahvia
1 dl maitoa
2 dl vaniljajäätelöä
(2-4 tl ruokosokeria)
Lisäksi: 5-6 jääpalaa/lasi
Mittaa ainekset kulhoon tai tehosekoittimeen ja pyöräytä kuohkeaksi
juomaksi. Laita korkeaan lasiin jäitä ja kaada juoma niiden päälle. Lusikoi
loppu vaahto pinnalle ja aseta lasiin pilli. Tarjoa ja nauti heti!
Perheen vanhus nauttii myös auringonsäteistä parvekkeella |
Lähetä kommentti