Täydellisen raparperipiirakan metsästys johti muutaman mutkan kautta
oheiseen tartalettiin (tartelette). Raikas raparperi karamellisoitui sokerin
kanssa, päälle keittelin pehmeän vaniljaisen sokerileipurinkreemin ja koko
komeuden kuorrutin suussa sulavalla marengilla. Koristeeksi sopii marengin sijaan
sesongin marjat ja hedelmät, jos ohjetta haluaa oikoa. Raparperin sijaan kokeile vaikka omenaa tai
päärynää.
RAPARPERI-TARTALETTI
Pohja:
150g voita
3 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl mantelijauhetta
1 dl tomusokeria
1 kananmunankeltuainen
Sokerileipurikreemi:
5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
6 keltuaista
1 ½ dl luomusokeria
¾ dl vehnäjauhoja
Karamellisoitu raparperi:
3-4 raparperinvartta pilkottuna
1 dl sokeria
½ dl vettä
Marenkikuorrutus:
6 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Tartalettipohja: Sekoita kulhossa vehnäjauhot, mantelijauhe ja
tomusokeri. Lisää jääkaappikylmä voi kuutioina ja nypi seos murumaiseksi. Sekoita
keltuainen taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääräise taikina kelmuun
ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi (taikina malttaa odottaa seuraavaankin
päivään).
Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja painele levy
voidellun vuoan tai vuokien pohjalle ja reunoille. Pistele taikinaan haarukalla
reikiä ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Paista pohjaa 185-asteisessa uunissa
8-10 minuuttia uunin keskitasolla. Jäähdytä.
Kreemin valmistus: Vispaa keltuaiset ja sokerit kuohkeaksi seokseksi.
Siivilöi lopuksi joukkoon jauhot ja sekoita hyvin. Kuumenna maito
paksupohjaisessa teräskattilassa kiehumispisteeseen. Laita levy alimmalle
lämmölle, niin ettei maito pääse kiehumaan. Kaada vaniljamaito munaseoksen
joukkoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.
Keitä kreemiä hellävaraisesti matalammalla lämmöllä. Alenna lämpötilaa ja sekoita
lastalla pohjaa myöten, kunnes koostumus on samettimaisen pehmeää. Ota kattila
liedeltä, ripottele päälle kerros
tomusokeria, jotta pintaan ei muodostu kalvoa, ja anna jäähtyä.
Karamellisoitu raparperi: Kuumenna pannussa sokeri ja vesi, kunnes
sokeri on täysin sulanut ja muuttuu kullankeltaiseksi. Lisää raparperipalat ja
anna niiden karamellisoitua hetki. Ota pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Tartaletin kokoaminen: Asettele raparperit jäähtyneelle
taikinapohjalle ja levitä kreemi päälle.
Marenkikuorrutus: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokerit joukkoon
vähitellen. Valmis marenki on kiiltävää ja kuohkeaa ja pysyy kulhossa, kun sen kääntää
ylösalaisin. Pursota tai levitä
lusikalla marenki tartaletin päälle. Kuumenna uuni 230 asteeseen ja laita
tartaletti grillivastuksen alle hetkeksi, kunnes marengin pinta saa kauniin
värin. Tarkkaile paistumista, ettei pinta pala.
Lähetä kommentti