Burgereiden kingi!
Briossisämpylä, hillottua punasipulia, englantilaista cheddaria, majoneesia, sinappi-ketsuppia, rapeaa salaattia, laadukas naudanlihapihvi ja rapea pekoni - näistä on paras hampurilainen tehty!
Helsingin Sanomien Nyt-liite testasi Helsingin burgerit. Otanta
rajattiin vain niin sanottuihin gourmet-hampurilaisiin. Testiin pääsi
suositusten perusteella kahdeksan kärkipäähän sijoittunutta hampurilaista. Voittajahampurilaiseksi
selviytyi Ravintola Brasserie Kämpin Kämp Burger.
Tästä innostuneena valmistin kyseisen hampurilaisen kotona. Ohessa on Foodilicious by Annen resepti Burgereiden kingiin!
Briossisämpylä
Briossit (brioche) ovat
ilmavia, ranskalaisia vehnäleivonnaisia. Ne sopivat erityisen hyvin aamiais-
tai brunssipöytään. Paras hampurilainen on tehty briossisämpylään, joka on yhtä
rasvainen kuin kuohkea. Sämpylän päällä ei käytetä gourmet-purilaisessa
seesaminsiemeniä, koska ne sotkevat ja menevät hampaankoloihin. Sämpylän tulisi
olla vähän isompi kuin pihvi. Se helpottaa kädestä syömistä, mutta on myös
esteettinen valinta. Ennen tarjoilua sämpylää paahdetaan noin 175-asteisessa
uunissa 4–5 minuutin ajan. Oheisesta ohjeesta tulee kuusi isoa
hampurilaissämpylää.
Briossit
(6 isoa sämpylää)
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 maustemitallinen suolaa
5 ½ dl vehnäjauhoja
100 g voita huoneenlämpöisenä
1 ½ rkl sokeria
2 kananmunaa
Voiteluun: kananmunaa
Lämmitä maito 37-asteiseksi. Murenna hiiva kulhoon, lisää sitten maito,
suola ja 2 dl jauhoista. Vaivaa taikinaa kevyesti. Anna taikinan kohota liinan
alla 30 minuuttia. Sekoita voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi, ja lisää sitten
voi-sokeriseos ja kananmunat taikinaan. Lisää loput jauhot ja työstä tasaiseksi
taikinaksi. Kumoa taikina kulhosta alustalle ja pyörittele siitä kuusi isoa palloa.
Laita pallot pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla noin
puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sivele briossit kananmunalla ja
paista uunin keskiosassa noin 10 minuutin ajan.
Mehukas pihvi
Parhaisiin hampurilaispihveihin ei tule muuta kuin laadukasta ja
tarpeeksi rasvaista (lähes 20 %) rotukarjan eli pihvinaudan jauhelihaa, suolaa
ja mustapippuria. Jauhelihaa varataan pihviä kohden 100-150 grammaa (riippuen
sämpylän koosta). Pihvin tulisi olla hieman sämpylää pienempi. Kannattaa myös
huomioida, että pihvi menee hieman kasaan paistettaessa. Jauheliha jaetaan
sopiviksi paloiksi ja pyöritetään palloiksi. Nämä pallot litistetään leivinpaperin
välissä esimerkiksi ison juomalasin pohjalla tai kaulimella painamalla. Pihvit
paistetaan kuumassa paistinpannussa (tai grillissä) voi-öljy seoksessa molemmin
puolin niin, että pihvin pinnat menevät kiinni. Pihvit maustetaan suolalla ja
mustapippurilla ja siirretään foliolla peitetyssä uunivuoassa 170-asteiseen
uuniin muutamaksi minuutiksi vetäytymään. Ennen hampurilaisen kasaamista laitetaan
juusto pihvien päälle uuniin pariksi minuutiksi. Juuston päälle ripautetaan
vielä hieman mustapippuria pippurimyllystä.
Pekoni
Rapeaksi paahdettu pekoni tuo ihanaa savun makua. Pekonin voi paahtaa
pannulla tai uunissa grillivastuksen alla rapeaksi.
Pikkelöity punasipuli
Hampurilaisessa tulee olla myös hapokkuutta. Pikkelöity punasipuli tuo
tätä ja antaa myös vastavärin vihreälle salaatille, jonka päälle sipuli
laitetaan. Hillottu punasipuli on pirteä lisuke grillatulle lihalle ja erityisen
ihanaa sipuli on salaateissa tai osana salaattibufettia.
Hillottu punasipuli
2 punasipulia
½ dl viinietikkaa
2 rkl sokeria
2 rkl balsamicoa
mustapippuria myllystä
½ tl suolaa
1 dl öljyä
Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Kiehauta etikka, sokeri,
balsamico, mustapippuri ja suola. Lisää joukkoon punasipulit. Kiehauta. Anna
jäähtyä ja lisää öljy. Jäähdytä.
Sinappi-ketsuppi-sekoitus
Ylempään sämpylään levitetään tasainen kerros
sinappi-ketsuppi-sekoitusta. Sekoita suhteessa puolet ketsuppia ja puolet
sinappia. Sinappi ei saa olla liian vahvaa, joten jos käytät Dijon-sinappia
laita joukkoon myös jotain miedompaa. Liian voimakkaat maut peittävät lihan
maun.
Majoneesi
Alimmaisen sämpylän päälle tulee majoneesia. Kevytversiot kannattaa
unohtaa. Majoneesin voi halutessaan tehdä itse. Makua antamaan voi majoneesin
joukkoon ripauttaa hieman savunmakuista paprikajauhetta ja cayennepippuria.
Juusto
Pitkään kypsytetty englantilainen Cheddar tai hollantilainen Gouda ovat parhaita. Molemmat ovat täydellisesti sulavia ja maukkaita juustoja ja siksi herkullisia uuniruuissa, pizzassa tai voileipien päällä. Juusto asetellaan
pihvin päälle ja se saa sulaa hetken uunissa ennen hampurilaisen kasaamista.
Rapea salaatti ja tomaattiviipale
Salaatti asetellaan hampurilaisen pohjalle, majoneesin päälle.
Salaattilajikkeen tulee olla sellainen, että se on kompaktin kokoinen sämpylän
väliin ja pysyy hyvin rapsakkana. Tomaattisiivu laitetaan pihvin ja juuston
päälle.
Briossisämpylä, hillottua punasipulia, englantilaista cheddaria,
majoneesia, sinappi-ketsuppia, rapeaa salaattia, laadukas
naudanlihapihvi ja rapea pekoni - näistä on paras hampurilainen tehty!
|
Lähetä kommentti