Riisipaperirullat ovat kevyttä ja maukasta syötävää. Rullat
tunnetaan nimillä vietnamilaiset kevätrullat, riisipaperirullat, tuorerullat ja
gỏi cuốn. Ne ovat juuri nyt kovassa
huudossa. Rullissa on
kivaa se, että ne ovat täydellistä kaveriruokaa. Rullien valmistamisessa on
useampi työvaihe, joten ne syntyvät helpoiten porukalla. Yksi pilkkoo
vihannekset, toinen tekee kastikkeet, kolmas kastelee riisipaperit ja neljäs
rullaa. Lopuksi kaikki syövät tyytyväisinä. Täydellistä ohjelmaa illanviettoon
kavereiden kesken!
Vietnamilaisiin rulliin tarvitaan ohutta riisipaperia sekä ohuenohutta riisinuudelia (riisivermiselliä). |
Vaikka riisipaperirullat vaativat jonkun verran rullaamista ja näpertelyä, on lopputulos ehdottomasti vaivan arvoinen. Vietnamilaisiin rulliin tarvitaan
ohutta riisipaperia sekä ohuenohutta riisinuudelia (riisivermiselliä). Molempia
myydään nykyisin isoimmissa ruokakaupoissa. Rapeasta riisipaperista
muotoutuu liotettuna pehmeää ja ohutta. Sen sisään voi kääriä erilaisia täytteitä.
Tärkeintä on käyttää tuoreita raaka-aineita ja valmistaa rullat juuri ennen
tarjoilua. Rullat dipataan syödessä maistuviin kastikkeisiin.
Riisipaperirullien ainekset:
(2-4 hlö)
½ kurkku
1 rapea salaattia (esim. romaine tai paksoi)
1 porkkana
n. 300 g broilerin fileesuikaleita
1 ruukkubasilika
50 g riisivermiselliä
1 pkt (12 kpl) isoja riisipapereita (n. 22 cm)
Muita sopivia täyteaineksia:
jättikatkaravut
avokado
korianteri
herneenversot
pavunidut
thaibasilika
punainen chili
kevätsipuli tai ruohosipuli
retiisi
- Paista ja mausta broilerin fileesuikaleet makusi mukaan.
- Pese ja kuori porkkanat ja pilko tikuiksi. (Kypsennä porkkanasuikaleita vesitilkassa mikrossa muutama minuutti.)
- Pese kurkku ja pilko tikuiksi. Huuhdo salaatti. Kuumenna vedenkeittimessä tai kattilassa vettä (ei tarvitse olla kiehuvaa) ja kaada vesi riisivermisellien päälle. Anna vermisellien pehmetä noin 3 minuuttia ja valuta.
- Liota riisipaperia hetken ajan kädenlämpöisessä vedessä, valuta ylimääräinen vesi pois ja asettele työlaudalle. Täytä haluamallasi täytteillä ja taita reunat kiinni varovaisesti, jottei hauras riisipaperi hajoa. Dippaa kastikkeeseen ja nauti!
Täytteet kasataan paperin alaosaan, alaosa taitetaan täytteiden päälle ja reunat keskelle. Tämän jälkeen rullataan tiukaksi rullaksi. |
1 valkosipulinkynsi
tuoretta chiliä maun mukaan
½ limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl riisietikkaa (voit käyttää myös valkoviinietikkaa)
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta (tai soijakastiketta)
¾ dl vettä
Hienonna valkosipuli ja chili aivan hienoksi ja sekoita kaikki ainekset
keskenään.
Chilimajoneesi
1 dl maustamatonta majoneesia
½ dl sweet chili kastiketta
ripaus cayennepippuria
mustapippuria myllystä
suolaa
Sekoita ainekset ja tarkista maku.
Lähetä kommentti