Rakkaudesta Romescoon! Nyt voisi luulla, että kesäreissulta jäi matkaan
espanjalainen matador, mutta kyseessä on katalonialainen
romesco-kastike, joka saa täyteläisen makunsa paahdetusta tomaatista,
paprikasta ja manteleista.
Kastike on varsin monikäyttöinen ja sopii niin
kalan, lihan kuin kasvisten kanssa tarjottavaksi. Kataloniassa romescoa
tarjotaan erityisesti kalan ja äyriäisten kera. Se sopii hyvin myös grillatun
lihan tai broilerin kaveriksi. Romescoa voi käyttää tämän kaiken lisäksi salaatti- tai dippikastikkeena.
Foodiliciouksen keittiössä soosi toimi luottokesäruoan, paistettujen uusien
perunoiden ja broilerisalaatin, täyteläisenä kumppanina. Loput kastikkeesta
dipattiin viimeistä pisaraa myöten paahdetun leivän kanssa. Tämä kastike tuli
jäädäkseen ja rakkaustarina jatkukoon!
ROMESCO-KASTIKE
2 punaista paprikaa
2-3 tomaattia
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 dl kuorittuja manteleita
1 viipale vaaleaa leipää
2 rkl oliiviöljyä (paahtamiseen)
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 ½ rkl puna- tai valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
ripaus cayennepippuria
n. 1 dl oliiviöljyä
Puolita tomaatit ja paprika. Poista kannat ja paprikasta myös siemenet.
Kuori ja lohko sipulit. Halkaise chili ja poista siemenet. Nosta tomaatit
leikkauspinta ja paprikat sekä kuoripuoli ylöspäin uunipellille leivinpaperin
päälle. Nosta myös puolitettu chili ja sipulilohkot leivinpaperille. Levitä lopuksi leivinpaperin toiselle
reunalle mantelit ja paahtoleipä. Pirskottele päälle oliiviöljyä sekä rouhi
päälle mustapippuria ja suolaa myllystä.
Paahda 225 asteessa uunin keskitasolla, noin 5 minuuttia, kunnes leipä
ja mantelit ovat paahtuneet. Siirrä mantelit ja leipä lautaselle odottamaan.
Jatka tomaattien, paprikan, chilin ja sipuleiden paahtamista vielä 8-10
minuuttia, kunnes paprikat ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä
haaleiksi. Siirrä paprikat ja chili tiiviiseen
minigrip-pussiin, anna muhia hetki ja poista sitten kuori. Irrota kuori myös
tomaatinlohkoista.
Hienonna mantelit ja paahtoleipä monitoimikoneessa. Lisää myös loput
ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta manteliseokseen. Soseuta tasaiseksi.
Lisää öljy koneen käydessä. Siirrä
kastike tarjoilukulhoon ja anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.
Lähetä kommentti