Perinteiset suomalaiset ruuat sopivat itsenäisyyspäivän viettoon.
Näistä ehdoton suosikki on karjalanpaisti. Mehevä karjalanpaisti syntyy
yksikertaisista aineksista. Yön yli
uunissa hautunut karjalanpaisti on täydellistä talviruokaa, mutta mehevä paisti
valmistuu mainiosti myös sähköuunissa.
Tavallista juhlavampi ateria on monessa suomalaiskodissa merkittävä osa
itsenäisyyspäivän viettoa. Itsenäisyyspäivänä tarjottavat ruokalajit eivät ole
vakiintuneet, kuten on käynyt esimerkiksi pääsiäisen tai joulun juhlaruuille.
Suomalaisen Työn Liitto selvitti Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksessaan
mitä suomalaiset syövät itsenäisyyspäivänä. Karjalanpaisti oli ehdoton
suosikki. Karjalanpaistia piti itsenäisyyspäivän ruokapöytään parhaiten
sopivana suomalaisena ruokalajina kolmasosa kyselyyn vastanneista.
Tässä suomalaisten kymmenen suosikkia itsenäisyyspäivän ruokapöytään:
1. Karjalanpaisti
2. Kotimainen kala
3. Hirvenliha
4. Paisti
5. Karjalanpiirakat
6. Poronliha
7. Ruisleipä
8. Metsäsienet
9. Hernekeitto
10. Laatikkoruoat
Karjalanpaisti on karjalainen perinneruoka, jota kutsuttiin alun perin pelkästään
paistiksi tai ruukku/uunipaistiksi. Karjala-etuliitteen ruoka sai levitessään
koko maahan sotien jälkeen evakkojen mukana. Karjalanpaisti oli piirakoiden
paistopäivän eli lauantain ruoka. Karjalanpaisti pantiin uuniin piirakoiden
paistamisen jälkeen, kun uuni oli vielä suhteellisen kuuma. Karjalanpaistin
hieno aromi syntyi, kun uunin lämpötila vähitellen laski ja liha sai hautua
pitkään jälkilämmössä. Karjalanpaisti saatettiin jopa jättää yöksi uuniin, jos
uuni oli riittävän lämmin.
Karjalanpaistin perusohjeesta on lukuisia muunnelmia. Pääraaka-aineena Pohjois-Karjalassa karjalanpaistiin
laitetaan perinteisesti puolet sian- ja puolet naudanlihaa. Juhlavaan versioon
käytetään useita lihalajeja, kuten sian-, naudan- ja lampaanlihaa. Varaa
karjalanpaistiin useampaa lihalaatua saatavuuden mukaan. Edesmenneellä
isoäidilläni oli tapana laittaa paistin joukkoon lampaanlihaa. Muina aineksina
käytetään vettä, sipulia, suolaa ja pippuria ja laakerinlehtiä. Raaka-aineena
saatettiin käyttää myös sipulia, perunaa tai porkkanaa. Yleensä karjalanpaistin
lisukkeena tarjotaan keitettyjä perunoita tai perunasosetta.
Ohessa on ohje perinteiseen karjalanpaistiin, niin kuin sen olen itse oppinut
valmistamaan. Lihaliemikuutio ei kuulu perinteiseen ohjeeseen, mutta jos olet
epävarma suolan määrästä, saat lisäämällä lihaliemikuution varmasti maukasta
paistia.
KARJALANPAISTI
600g karjalanpaistilihaa (puolet nautaa ja puolet sikaa)
2 porkkanaa paloiksi pilkottuna
2 pientä sipulia paloiksi pilkottuna
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
1-2 tl suolaa
kiehuvaa vettä
(1 lihaliemikuutio)
- Ota karjalanpaistilihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. (Paloittele lihat noin 3x3 cm:n kuutioiksi.) Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Kuori porkkanat ja sipulit. Lohko sipulit ja leikkaa porkkanat reiluiksi paloiksi.
- Lado pataan lihapalat, kasvikset ja mausteet kerroksittain. Kaada vettä sen verran, että lihat juuri peittyvät. (Murenna joukkoon lihaliemikuutio)
- Nosta pata uuniin alatasolle ja kypsennä ensin tunti ilman kantta, jolloin päällimmäiset lihat ruskistuvat. Laske lämpö 175 asteeseen, ja hauduta karjalanpaistia vielä noin kaksi tuntia, kunnes lihat ovat mureita. Peitä karjalanpaisti kypsennyksen loppuvaiheessa kannella, lisää nestettä tarvittaessa.
- Tarjoa karjalanpaisti keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.
Voit hyvin lisätä ainesten määrän padan koosta riippuen vaikka
kaksinkertaiseksi. Älä kuitenkaan kaksinkertaista suoraan mausteiden määrää,
vaan lisää niiden osuutta varovasti ja tarkista maku ennen tarjoilua.
Lähetä kommentti