"Työn kun näkkee, niin tekijän tuntee" (karjalainen sanonta)
Karjalanpiirakka on tekijänsä näköinen ja jokaisella tekijällä
on oma käsialansa! Karjalanpiirakat ovat karjalaisen keittiön hienoimpia
herkkuja. Vuosikymmenien saatossa ne ovat levinneet kaikkialle Suomeen, ja
karjalanpiirakoista on tullut erottamaton osa suomalaista ruokaperinnettä. Karjalanpiirakka
on vuonna 2003 rekisteröity EU:n aidoksi perinteiseksi tuotteeksi, jolla on
virallisesti määritellyt raaka-aineet ja valmistustapa.
Voilla voidellut, suussa sulavat piirakat |
Moni pitää karjalanpiirakoita suotta suuritöisinä. Vaikka
piirakkapulikan käyttö ja piirakoiden rypytys vaativatkin hieman harjoittelua,
jyvälle pääsee nopeasti. Karjalanpiirakoita on hauska tehdä myös talkootyönä:
yksi kaulii kuoret, toinen täyttää ja kolmas rypyttää. Hauska idea olisi pitää karjalanpiirakka-workshop!
Suussa sulavien karjalanpiirakoiden ohjeen löydät täältä!
Piirakan monet muodot |
Raaka-aineissa kannattaa suosia aitoutta: hyviä ruisjauhoja,
täysmaitoa ja kunnon voita. Suolan määrä on makukysymys. Karjalassa suolaa
käytetään reilummin, kuin ehkä muualla Suomessa on totuttu. Täytettä ei kannata laittaa liikaa, sillä se
voi kuohua uunissa yli. Hyvä vinkki on levittää täytettä riisin paksuuden
verran. Jos puuro valmistetaan edellisenä päivänä, kannattaa siihen lisätä
kananmuna paistopäivänä. Näin puuro on sopivan paksuista levitettäväksi. Piirakan
kannattaa rypyttää siten, etteivät reunat jää törröttämään, koska muuten ne palavat. Piirakat paistetaan kuumassa uunissa, 250 tai 300 asteessa. Leivinpaperia ei kannata käyttää, jos haluaa
käyttää kuuminta lämpötilaa. Leivinpaperin lämmönkesto on 225-250 astetta.
Levitä riisin paksuinen kerros täytettä ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa |
Rypytys |
Piirakan rypytys aloitetaan joko alhaalta tai keskeltä. Keskeltä
aloitettaessa piirakka käännetään, kun toinen puoli on rypytetty.
|
Piirakat voi asetella pellille kylki kylkeä vasten eli aivan vierekkäin |
Piirakat ovat kypsiä kun puuro ja rypytetyt reunat alkavat saada väriä
|
Lähetä kommentti