Kalaa
kahdesti viikossa! Kylmäsavulohipasta on nopea ja koko perheelle maistuva
arkiruoka. Ohessa on takuuvarma luottoresepti, jonka mukaan valmistuu helposti mehevä pasta-ateria. Ripauksen luksusta tuo raastettu parmesaani,
raikas sitruuna ja pikantti rucola. Reseptiä on helppo muunnella sen mukaan
mitä raaka-aineita jääkaapista sattuu löytymään. Juhlavamman version saa
korvaamalla kasvisliemen valkoviinillä ja lisäämällä joukkoon vaikkapa
ravunpyrstöjä.
Pasta on italialaisen aterian peruselementti ja sitä tarjotaan useimmiten alkupalojen jälkeen ensimmäisenä varsinaisena ruoka-annoksena (il primo piatto). Tämän annoksen tarkoitus on täyttää vatsa. Pasta keitetään runsaassa kiehuvan kuumassa, reippaasti suolatussa vedessä. Keitinveden tulisi maistua merivedeltä! Keittoaika riippuu pastan rakenteesta ja koostumuksesta, joten keittoaika kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Kuivapastaa varataan 75-100 grammaa ruokailijaa kohden.
Pastalle katetaan aterimiksi lusikka ja haarukka |
Italialaisen
pastan parhaus on sen helppous: yksinkertainen on usein toimivaa, eikä
esillepanoakaan tarvitse stressata. Sama pasta sopii niin arkeen kuin hieman
parempiinkin tilaisuuksiin, pelkkä lautasen vaihtaminen riittää. Usein ne
parhaimmat pastat syödään autenttisessa ympäristössä hieman kolhuisilta ja vaatimattomilta lautasilta.
Hyvä seura ja lasillinen viiniä kruunaa aterian!
Sitruunankuori maustaa kastikkeen. Käytä vain kuoren keltainen osa. |
Porkkana keventää ja antaa annokseen väriä. Porkkanalastuja saa helposti kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. |
KYLMÄSAVULOHIPASTA
(2-3
annosta)
200 g pastaa
150 g
kylmäsavukirjolohta
1 sipuli
2
valkosipulia
1-2
porkkanaa
2 rkl
(oliivi)öljyä
1 dl kasvislientä
(tai valkoviiniä)
1 dl kermaa
2 dl
parmesaania
1 (luomu) sitruunan
mehu ja raastettu kuori
½ ruukkua
rucolaa
- Laita suolalla maustettu vesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
- Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Raasta sitruuna (vain kuoren keltainen osa) ja purista siitä mehu. Raasta myös parmesaani.
- Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä paistinpannulla. Lisää pannulle kasvisliemi, kerma, puolet parmesaaniraasteesta (1 dl), porkkanalastut, sitruunankuori ja -mehu. Hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.
- Pilko kylmäsavulohi ja lisää se kastikkeen joukkoon. Anna hautua noin minuutti ja ota pannu pois liedeltä.
- Sekoita lohikastike keitetyn ja valutetun pastan joukkoon. Lisää lopuksi rucola ja loput parmesaanista.
Lähetä kommentti