keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Kylmäsavulohipasta



Kalaa kahdesti viikossa! Kylmäsavulohipasta on nopea ja koko perheelle maistuva arkiruoka. Ohessa on takuuvarma luottoresepti, jonka mukaan valmistuu helposti mehevä pasta-ateria. Ripauksen luksusta tuo raastettu parmesaani, raikas sitruuna ja pikantti rucola. Reseptiä on helppo muunnella sen mukaan mitä raaka-aineita jääkaapista sattuu löytymään. Juhlavamman version saa korvaamalla kasvisliemen valkoviinillä ja lisäämällä joukkoon vaikkapa ravunpyrstöjä.



























Pasta on italialaisen aterian peruselementti ja sitä tarjotaan useimmiten alkupalojen jälkeen ensimmäisenä varsinaisena ruoka-annoksena (il primo piatto). Tämän annoksen tarkoitus on täyttää vatsa. Pasta keitetään runsaassa kiehuvan kuumassa, reippaasti suolatussa vedessä. Keitinveden tulisi maistua merivedeltä! Keittoaika riippuu pastan rakenteesta ja koostumuksesta, joten keittoaika kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Kuivapastaa varataan 75-100 grammaa  ruokailijaa kohden.



Pastalle katetaan aterimiksi lusikka ja haarukka


Italialaisen pastan parhaus on sen helppous: yksinkertainen on usein toimivaa, eikä esillepanoakaan tarvitse stressata. Sama pasta sopii niin arkeen kuin hieman parempiinkin tilaisuuksiin, pelkkä lautasen vaihtaminen riittää. Usein ne parhaimmat pastat syödään autenttisessa ympäristössä hieman kolhuisilta ja vaatimattomilta lautasilta. Hyvä seura ja lasillinen viiniä kruunaa aterian!

Sitruunankuori maustaa kastikkeen. Käytä vain kuoren keltainen osa.

Porkkana keventää ja antaa annokseen väriä. Porkkanalastuja saa helposti kuorimaveitsellä tai juustohöylällä.

KYLMÄSAVULOHIPASTA
(2-3 annosta)

200 g pastaa
150 g kylmäsavukirjolohta
1 sipuli
2 valkosipulia
1-2 porkkanaa
2 rkl (oliivi)öljyä
1 dl kasvislientä (tai valkoviiniä)
1 dl kermaa
2 dl parmesaania
1 (luomu) sitruunan mehu ja raastettu kuori
½ ruukkua rucolaa

  1. Laita suolalla maustettu vesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Raasta sitruuna (vain kuoren keltainen osa) ja purista siitä mehu. Raasta myös parmesaani.
  3. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä paistinpannulla. Lisää pannulle kasvisliemi, kerma, puolet parmesaaniraasteesta (1 dl), porkkanalastut, sitruunankuori ja -mehu. Hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.
  4. Pilko kylmäsavulohi ja lisää se kastikkeen joukkoon. Anna hautua noin minuutti ja  ota pannu pois liedeltä.
  5. Sekoita lohikastike keitetyn ja valutetun pastan joukkoon. Lisää lopuksi rucola ja loput parmesaanista.

Sain oheisen vinkin italialaiselta kokilta: kuori ja halkaise valkosipulinkynnet sekä poista valkosipulin kitkerä keskiosa, näin maku tulee esiin puhtaimmillaan ja raikkaimmillaan. Tehokkaimmin valkosipulin aromit saadaan käyttöön puristamalla kynnet murskaksi veitsen lappeella. Valkosipulinpuristinta ei tulisi käyttää. Vihreän keskiosan poistaminen auttaa myös niitä ihmisiä, jotka kärsivät valkosipulin syönnin aiheuttamista röyhtäisyistä!




Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.