perjantai 23. tammikuuta 2015

Pavlova-leivokset



Pavlova on Australian ja Uuden-Seelannin perinneherkku, joka on nimetty balettitanssija Anna Pavlovan mukaan. Tarinan mukaan venäläinen ballerina Anna Pavlova teki lähtemättömän vaikutuksen australialaiseen keittiömestariin, joka kehitti ihailemalleen naiselle pavlovakakun. Hedelmäisen marenkiunelman valkoinen kuohkeus ja ilmava keveys kuvaavat tanssijattaren pukua ja hänen hennon haurasta olemustaan. Kyseessä on siis varsinainen jälkiruokien klassikko, josta on lukemattomia variaatioita. Usein pavlova koostuu täytekakun kokoisesta marenki-pohjasta, kermavaahdosta ja hedelmistä tai marjoista. Pavlova muuntuu vaivattomasti herkullisiksi ja näyttäviksi minileivoksiksi. Pieni pavlova-leivos on juuri sopivan kokoinen yhden hengen jälkiruoka-annos, ja muotonsa puolesta myös kiva koristeltava. 



Kesällä paplovan koristeluun kannattaa käyttää runsaasti kotimaisia marjoja, muina vuodenaikoina vaikka erilaisia hedelmiä. Tammikuun sesonkihedelmiä ovat mm. appelsiini, banaani, granaattiomena, kiivi, mango, omena, päärynä, passionhedelmä ja verigreippi. Perinteisesti pavlovan täytteenä on käytetty kermavaahtoa, mutta lisäämällä vatkatun kerman joukkoon rahkaa tai maustamatonta jugurttia, täytteestä tulee raikkaampi. Täytteen voi maustaa myös lasten hedelmä- ja marjasoseilla.



PAVLOVA

Pohja:
4 valkuaista
2 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl maissitärkkelystä (Maizena)

Voiteluun: öljyä

Täyte:
2 dl vispikermaa
1 prk (à 200 g) rahkaa tai maustamatonta jogurttia
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua
2 tl sokeria

Koristeeksi: hedelmiä tai marjoja, sitruunankuorta, sitruunamelissaa ja valkosuklaalastuja

  1. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Voitele leivinpaperille öljyllä ympyrä (Ø 25 cm). Aseta paperi uunipellille.Voit tehdä samalla ohjeella myös pienet, annoskokoiset Pavlovat.
  2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (keltuaista ei saa olla mukana). Lisää sokeri pienissä erissä, vatkaa koko ajan. Kun seos on kiiltävää, lisää vaniljasokeri ja viinietikka. Sihtaa joukkoon maissitärkkelys. Sekoita.
  3. Lusikoi tai pursota marenkivaahto leivinpaperille voidellun alueen päälle. Tee reunoista korkeammat kuin keskiosasta.  Jos valmistat minipavlovia tee vaahdosta kahden lusikan avulla uunipellille voidellulle leivinpaperille pieniä kuppeja tai vastaavasti pursota ne.
  4. Paista uunin keskitasolla 1 t 30 min (pienet pavlovat 1 t 15 min.) tai kunnes marenki on päältä rapeaa ja oljenväristä, sisältä pehmeän vaahtomaista. Anna jäähtyä. Siirrä kakkuvadille.
  5. Vaahdota kerma. Lisää rahka ja vaniljasokeri. Lusikoi pohjalle. Koristele haluamillasi marjoilla tai hedelmillä. Tarjoa heti jälkiruoaksi tai kahvin kanssa.
 
Pohjat voi tehdä valmiiksi etukäteen ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua.  Säilytä huoneenlämmössä ilmavasti peitettynä.

Marengin valmistuksessa on tärkeää, että valkuaisten joukkoon ei pääse yhtään keltuaista eikä rasvaa. Erottele valkuaiset keltuaisista varoen, jokainen valkuainen yksitellen esim. lasiin ja kaada vasta sitten vatkauskulhoon. Jos keltuainen ei pysy ehjänä, ota tilalle uusi muna. Käytä mieluiten muovisen kulhon sijasta kuivaa ja puhdasta lasi- tai teräskulhoa.



Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.