Gourmet-pitsa syntyy rapeasta ja ohuesta pohjasta sekä laadukkaista
täytteistä. Innostus oheiseen pitsaan tuli saaristolaisravintola Skifferin
liuskoista! Skiffer-ravintolat sijaitsevat Helsingissä Erottajalla ja
Liuskaluodolla Kaivopuiston edustalla. Erottajan Skiffer on auki ympäri vuoden
ja Liuskaluodon Skiffer purjehduskauden. Liuska on siis Skifferin kehittämä
sana pitsalle. Skifferin liuskat omaavat ohuen ja rapean pohjan, jonka päälle
ripotellaan hieman erikoisempia täytteitä. Jos kebab-pizzerioiden
kinkku-ananas-aurajuusto tökkii, voi kokeilla vähän villimpää vaihtoehtoa, kuten
Skifferin Soignon-pitsaa, joka sisältää mansikkaa, vuohenjuustoa ja
pinjansiemeniä. Vastaavasti Formaggio-niminen
pitsa pitää sisällään juustoja, mozzarellajäätelöä, pähkinöitä ja viikunaa.
Skifferin menu löytyy täältä. Hauskoja ideoita, jos haluaa tarkastella pitsaa
vähän eri kantilta!
Pitsapohja kannattaa
valmistaa durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia
kuin tavallisen vehnän jyvät. Durumvehnän venyvän sitkoaineen pitoisuus on
alhainen, joten sopii hyvin kuohkeiden venymättömien pitsapohjien
raaka-aineeksi. Itse tehty taikina vaivataan kimmoisaksi, ja sen annetaan kohota
rauhassa. Näin taikinasta tulee helposti kaulittava.
Ohutpohjainen ja rapea pitsa vaatii kovan, pääosin alhaalta tulevan
lämmön, jotta pitsaa paistuu nopeasti ja reunat ruskistuvat. Paras pitsa syntyy
leivinuunissa, mutta myös tavallisessa uunissa onnistuu muutamalla kikalla.
Oletko kokeillut pitsakiveä? Kivi varaa lämpöä samaan tapaan kuin
valurautapannu. Pohjasta tulee rapea, kun paistuminen tapahtuu nopeasti. Jos
pitsakiveä ei ole, kuumennetaan pelti valmiiksi uunissa. Pitsa kasataan
leivinpaperille ja vedetään täytteineen kuuman pellin päälle. Paiston alussa
kannattaa käyttää alalämpöä.
GOURMET-PITSA
(1 iso tai 2-3 pienempää)
Pohja
1½ dl vettä
15 g hiivaa (⅓ pkt)
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 3 dl durumvehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja
durumvehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi.
Kauli taikinasta yksi iso (uunipellillinen) tai 2-3 pienempää
pitsaapohjaa. Jos valmistat ”liuskoja” jaa taikina kolmeen osaan ja kauli palat
ohuiksi pitkulaisiksi pitsapohjiksi. Nosta pohja leivinpaperin päälle, kohota hetki
ja lisää haluamasi täytteet.
Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita pelti tyhjänä
uuniin kuumentumaan. Siirrä täytetty pitsa leivinpaperin päällä kuumalle
pellille ja paista pitsa uunin keskitasolla kypsäksi 12-15 minuuttia. Paista
ensimmäiset 10 minuuttia ala-lämmöllä, jolloin saat rapean pohjan.
Tomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk laadukasta tomaattimurskaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
1 tl yrttimaustetta
ripaus cayennepippuria
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita
hetki öljyssä kattilassa. Lisää tomaattipyree ja kääntele hetki. Sekoita
joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Kiehauta kastike ja anna hautua miedolla
lämmöllä noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Tarkista maku ja levitä ohut
kerros kohonneen pitsapohjan päälle. Pakasta ylimääräinen kastike.
Pitsan täytteet
Täytteet voi valita oman maun mukaan. Oheisessa pitsassa käytettiin
seuraavia täytteitä:
- mozzarellajuustoa raasteena
- lehtipinaattia
- terttutomaatteja
- artisokan sydämiä
- aurinkokuivattuja tomaatteja
- kalamata oliiveja
- coppaa eli ilmakuivattua maustettua sianlihaa
- parmesaaniraastetta ja mustapippuria (paiston jälkeen pinnalle)
Kohonneen pitsapohjan päälle levitetään ohut kerros tomaattikastiketta,
jonka päälle ripotellaan pieni määrä mozzarellaraastetta. Muut täytteet asetellaan
näiden päälle. Kun pitsa on tullut uunista, raastetaan sen päälle parmesaaniraastetta
ja pyöräytetään muutama kierros mustapippurimyllystä.
Lähetä kommentti