Päivän paras hetki arkena on kahvitauko ja itse leivottu pulla. Sukellus
mummin resuiseen keittokirjaan inspiroi kaivelemaan pakastimesta syksyllä
keitetyt omenasoseet ja leipomaan perinteisiä voisilmäpullia omenasilmällä. Omena-voipullat
maistuvat kahvin, teen tai kylmän maidon kanssa taivaalliselta.
Omena-voipullien ohje löytyi mummon vanhasta Keittotaito-kirjasta vuodelta 1956 |
OMENA-VOIPULLAT
25 g hiivaa
3 dl maitoa
1 kananmuna
½ dl sokeria
ripaus suolaa
n. 8-9 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
Täyte:
1-2 tl voita/pulla
paistonkestävää omenasosetta
Voiteluun: kananmunaa
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
- Vaivaa kohonnutta taikinaa leivinpöydällä ja muotoile se noin 30 sentin pituiseksi tangoiksi. Jaa tanko 12-16 osaan ja pyöritä pulliksi; käytä jauhoja apuna tarpeen mukaan. Laita pullat leivinpaperille uunipellille. Kohota hyvin liinan alla.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee pullien keskelle syvennykset sormella. Voitele pullat munalla. Lisää koloihin 1-2 teelusikallista voita ja sen päälle saman verran omenasosetta. Paista pullat uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.
Sokeroimattomasta omenahillosta saa paistonkestävää lisäämällä siihen Hyytelösokeri Multia (1 dl Hyytelösokeri Multia ja 2 dl omenasosetta) |
Lähetä kommentti