Uuden sadon porkkanat ovat saapuneet kauppoihin ja torien
vihanneskojuihin. Nappasin kauppareissulla mukaani pari nippua haaveenani Alkon
Etiketti-lehdessä julkaistu porkkanasalaatti. Jos kaipaan inspiraatiota
kokkaukseen kotona tai kursseilla, kurkkaan useimmiten vinkkiä juuri Etiketin
ohjeista. Olen jo vuosia kuulunut Etiketti-klubiin, jonka jäsenenä saa mm.
pääsyn loppumattomaan sähköiseen reseptipankkiin.Oheinen resepti on muokattu Etiketin ohjeesta.
Marokkolainen porkkanasalaatti saa makunsa Dukkah-mausteseoksesta.
Ohjeesta tulee reilu desilitra valmista seosta. Se on enemmän kuin salaattiin
tarvitaan, mutta seos on monikäyttöinen. Dukkah-mausteseosta voi käyttää
vaikkapa salaatin, broilerin, kalan tai lihan maustamiseen tai tarjota leivän
seurana oliiviöljyn rinnalla. Dippaa leipäpala ensin oliiviöljyyn ja sitten
dukkahiin. Mausteseos säilyy loistavasti kuukauden tiiviissä purkissa. Itse
salaatti on ihanaa sellaisenaan, mutta toimii varmasti niin kalan, kuin broilerinkin
lisukkeena.
MAROKKOLAINEN PORKKANASALAATTI JA DUKKAH-MAUSTESEOS
(4 annosta)
300 g uuden sadon hoikkaa pikkuporkkanaa
2 rkl oliiviöljyä
muutama kierros kuivattua chiliä ja suolaa myllystä
1 prk keitettyjä kikherneitä (noin 2 dl)
3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
3 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
200 g fetaa palana (ei kuutioina)
3 rkl dukkah-mausteseosta *ohje alla
Harissa-sitruunakastike
¾ dl oliiviöljyä
2 rkl puristettua sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl suolaa
1 tl harissatahnaa tai muutama kierros kuivattua chiliä myllystä
- Kuori porkkanat. Halkaise paksuimmat pituussuunnassa ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle.Valuta päälle oliiviöljyä ja rouhi pinnalle kuivattua chiliä sekä suolaa. Paahda porkkanoita 225-asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä ja saaneet väriä pintaansa.
- Valmista kastike. Purista sitruunasta mehu. Sekoita öljyyn sitruunamehu, hunaja, suola ja harissa tai chili. Lisää säilötty sitruuna hienonnettuna. Sekoita hyvin.
- Sekoita kastike, porkkanat, huuhdellut kikherneet ja yrtit keskenään. Laita tarjoiluvadille. Ripottele päälle murusteltu feta ja dukkah-mausteseos.
Dukkah-mausteseos
1 dl (kuorellisia) manteleita rouhittuna
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
Paahda mantelirouhe kuivalla, kuumalla pannulla kauniin
vaaleanruskeaksi. Lisää joukkoon seesamin- ja korianterinsiemenet. Jatka
paahtamista vielä n. 30 sekuntia. Ota seos pois liedeltä ja lisää muut aineet.
Anna jäähtyä.
Huom. Tällä ohjeella tulee reilu desilitra valmista mausteseosta. Se on
enemmän kuin salaattiin tarvitaan, mutta seos on monikäyttöinen (voit käyttää
sitä esimerkiksi broilerin, kalan tai lihan maustamiseen) ja säilyy loistavasti
kuukauden tiiviissä purkissa.
Lähetä kommentti