Italialainen focaccia on pehmeä ja muhkea leipä, joka on täynnä makua! Perinteikäs
focaccia saa tällä kertaa herkullisen mehevyytensä viinirypäleistä, jotka
tuovat leipään hieman makeutta perinteisten oliivien sijaan. Suolaisen ja
makean yhdistelmä toimii! Viinirypälefocaccia muistuttaa toscanalaista
viinirypäleleipää (Schiacciata con l'uva). Focaccia maistuu sellaisenaan, brunssilla tai
esimerkiksi pääsiäispöydässä keiton kaverina.
VIINIRYPÄLEFOCACCIA
1 (luomu)sitruuna
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
2 tl (ruoko)sokeria
1 tl suolaa
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä
1 rkl rosmariinia pilkottuna
1 rkl timjamia pilkottuna
Pinnalle: oliiviöljyä, ruokosokeria, (tummia) rypäleitä, sormisuolaa,
timjamia ja rosmariinia
- Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa.
- Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri, suola ja raastettu sitruunankuori. Alusta vähitellen joukkoon jauhot, sekä lopuksi oliiviöljy ja yrtit. Jos käytät kuivattuja yrttejä, on määrä yksi teelusikka! Jätä taikina kohoamaan peitettynä noin 30 minuutiksi.
- Kumoa taikina leivinpaperille uunipellille. Painele jauhotetulla kädellä taikinasta n. 1 cm:n paksuinen pyöreä levy. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Anna leivän vielä nousta liinan alla (noin kaksinkertaiseksi) uunin lämmetessä.
- Puolita viinirypäleet ja poista kivet. Asettele rypäleet taikinan päälle ja paina ne osittain sisään taikinaan. Voitele leipä oliiviöljyllä ja ripottele pilkottuja yrttejä, ruokosokeri ja muutama suolarae. Voit lisätä myös muutaman kokonaisen yrtinoksan koristeeksi. Paista leipää uunissa noin 20-30 minuuttia.
Nauti focaccia tuoreena tai pakasta annospaloina. Seuraavana päivänä leipä kannattaa nauttia paahdettuna! |
Lähetä kommentti