Perinteinen kreikkalainen moussaka valmistetaan munakoisosta,
tomaateista ja jauhelihasta, joskus siihen käytetään myös perunaa. Koko komeus
kruunataan valkokastikkeella. Mr. Foodilicious toi mummolasta jättikokoisen
kesäkurpitsan, joten tämän mehevän moussakan uumenissa on reilusti
kesäkurpitsaa perinteisen munakoison sijaan. Loput kesäkurpitsasta katosi vokkiin.
Syksyn sato alkaa olla parhaimmillaan, joten nautitaan siitä!
Moussaka maistui myös perheen taaperolle, joka kovasti harjoittelee
itse syömistä. Eräänäkin aamuna taapero jäi päiväkodin aamupalapöytään hieromaan
kaurapuuroa kaksin käsin naamaansa. Äiti sanoi nopeat heipat ja kiitti
mielessään päiväkodin ihania hoitajia, jotka jaksavat taaperon ruokakasvatusta
päivästä toiseen hermostumatta.
Oheiset kesäkurpitsat ovat kuvausrekvisiittaa. Anopin jättikurpitsa päätyi siivuiksi. |
Moussaka ennen uunia |
KESÄKURPITSAMOUSSAKA
Jauhelihakastike:
1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
400 g naudanjauhelihaa
3 rkl tomaattipyreetä
½ dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (persiljaa, timjamia)
1 ½ tl suolaa
ripaus kanelia
(½-1 dl vettä)
Juustokastike:
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
½ tl suolaa
½ tl muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
Lisäksi
3-4 kpl jauhoista perunaa
400 g kesäkurpitsaa
Pinnalle:
1 rkl oliiviöljyä
kesäkurpitsaviipaleita
2 rkl korppujauhoja
Valmista ensin kastikkeet. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota
sipuleita oliiviöljyssä paistinpannussa. Laita jauheliha mukaan ruskistumaan.
Lisää tomaattipyree, hienonnetut yrtit, suola ja ripaus kanelia. Hauduta 10 minuuttia.
Lorauta tarvittaessa vettä.
Tee juustokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää mukaan vehnäjauhot ja
hauduta seosta muutama minuutti. Lorauta seokseen maito vähitellen samalla
sekoittaen. Hauduta 20 minuuttia. Lopuksi lisää juustoraaste ja mausteet.
Käsittele kasvikset. Pese ja viipaloi perunat sekä kesäkurpitsat.
Kesäkurpitsan viipalointi onnistuu hyvin juustohöylällä.
Lado ainekset uunivuokaan kerroksittain. Levitä päällimmäiseksi
juustokastiketta, koristeeksi kesäkurpitsaviipaleita ja päälle loraus
oliiviöljyä ja ripaus korppujauhoja. Kypsennä moussakaa uunissa 200 asteessa noin tunnin verran. Peitä vuoka
leivinpaperilla, jos pinta tummuu paiston aikana liikaa.
Kalí óreksi! |
Lähetä kommentti