lauantai 29. elokuuta 2015

Kesäkurpitsamoussaka




Perinteinen kreikkalainen moussaka valmistetaan munakoisosta, tomaateista ja jauhelihasta, joskus siihen käytetään myös perunaa. Koko komeus kruunataan valkokastikkeella. Mr. Foodilicious toi mummolasta jättikokoisen kesäkurpitsan, joten tämän mehevän moussakan uumenissa on reilusti kesäkurpitsaa perinteisen munakoison sijaan. Loput kesäkurpitsasta katosi vokkiin. Syksyn sato alkaa olla parhaimmillaan, joten nautitaan siitä!

Moussaka maistui myös perheen taaperolle, joka kovasti harjoittelee itse syömistä. Eräänäkin aamuna taapero jäi päiväkodin aamupalapöytään hieromaan kaurapuuroa kaksin käsin naamaansa. Äiti sanoi nopeat heipat ja kiitti mielessään päiväkodin ihania hoitajia, jotka jaksavat taaperon ruokakasvatusta päivästä toiseen hermostumatta. 

Oheiset kesäkurpitsat ovat kuvausrekvisiittaa. Anopin jättikurpitsa päätyi siivuiksi.
Moussaka ennen uunia
 
KESÄKURPITSAMOUSSAKA

Jauhelihakastike:
1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
400 g naudanjauhelihaa
3 rkl tomaattipyreetä
½ dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (persiljaa, timjamia)
1 ½ tl suolaa
ripaus kanelia
(½-1 dl vettä)

Juustokastike:
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
½ tl suolaa
½ tl muskottipähkinää
ripaus valkopippuria

Lisäksi
3-4 kpl jauhoista perunaa
400 g kesäkurpitsaa

Pinnalle:
1 rkl oliiviöljyä
kesäkurpitsaviipaleita
2 rkl korppujauhoja
 
Valmista ensin kastikkeet. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä paistinpannussa. Laita jauheliha mukaan ruskistumaan. Lisää tomaattipyree, hienonnetut yrtit,  suola ja ripaus kanelia. Hauduta 10 minuuttia. Lorauta tarvittaessa vettä.

Tee juustokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää mukaan vehnäjauhot ja hauduta seosta muutama minuutti. Lorauta seokseen maito vähitellen samalla sekoittaen. Hauduta 20 minuuttia. Lopuksi lisää juustoraaste ja mausteet.

Käsittele kasvikset. Pese ja viipaloi perunat sekä kesäkurpitsat. Kesäkurpitsan viipalointi onnistuu hyvin juustohöylällä.

Lado ainekset uunivuokaan kerroksittain. Levitä päällimmäiseksi juustokastiketta, koristeeksi kesäkurpitsaviipaleita ja päälle loraus oliiviöljyä ja ripaus korppujauhoja. Kypsennä moussakaa uunissa 200 asteessa noin tunnin verran. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu paiston aikana liikaa.


Kalí óreksi!

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.