sunnuntai 21. joulukuuta 2014

LanttusupikkaatLanttusupikkaat haastavat karjalanpiirakat

Lanttusupikkaat ovat puolikuun muotoisia karjalaisia perinneleivonnaisia, jotka muistuttavat lanttukukkoa pienoiskoossa. Ruiskuoren sisään ladotaan mehukkaita lanttusiivuja siankyljen kera ja koko komeuden annetaan muhia uunissa suussa sulavan pehmeäksi. Lanttusupikkaiden ruistaikina tehdään samalla reseptillä kuin karjalanpiirakoiden, mutta kuori jätetään hieman paksummaksi. Tällöin lanttusiivujen terävät kulmat eivät tee reikää ruiskuoreen ja täyte pysyy mehevänä.
LANTTUSUPIKKAAT

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
¾ tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

Täyte:
noin 5 dl ohuita lanttuviipaleita (1 pieni lanttu)
2 tl suolaa
150 g sianlihaa tai pekonikuutioita

Voiteluun: voita (paiston jälkeen)

  1. Kuori ja leikkaa lantut hyvin ohuiksi (2 mm) viipaleiksi. Laita lanttuviipaleet ja suola kerroksittain kannelliseen purkkiin. Sulje purkki ja ravistele sitä niin, että lantut alkavat pehmetä. Avaa purkki ja anna sen olla huoneenlämmössä taikinan valmistamisen ajan tai vastaavasti suolaa lanttusiivut edellisenä iltana ja anna pehmetä lasipurkissa yön yli.
  2. Leikkaa sianliha pieniksi kuutioiksi (1x1x1 cm). Sianlihan voi korvata pekonikuutioilla. 
  3. Valmista kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja öljy. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se pieniksi paloiksi (noin 16-20 kappaletta). Pyöritä palat pyöreiksi pulliksi ja taputtele ne edelleen litteiksi kakkaroiksi. Kaulitse kakkarat pulikalla melko ohuiksi kuoriksi piirakoiden tapaan. Kuoret saavat olla hieman paksumpia kuin karjalanpiirakoissa. 
  4.  Ravistele lantuista vesi pois (esim. lävikössä). Levitä noin sentin paksuinen kerros lanttuviipaleita kuoren toiselle puolikkaalle. Laita lanttuviipaleiden päälle sianlihakuutioita. Taita toinen reuna päälle kanneksi puolikuun muotoon. Painele reunat tiiviiksi ensin sormin, sitten teevadilla pyöräyttämällä.
  5. Paista supikkaita 225 asteessa 15-20 minuuttia. Voitele supikkaat voilla ja anna niiden pehmetä voipaperin ja liinan alla.Täyteaineet asetellaan kuoren keskelle


Supikas valmiina uuniin

Perinteisissä karjalaisissa lanttusupikkaissa on ruiskuoren sisällä herkullinen lanttutäyte

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.