perjantai 2. tammikuuta 2015

Ilomantsilaiset vatruskat (gluteeniton)Vatruska on niin herkullinen syötävä, että sillä on hyvä aloittaa uusi vuosi ja uudet kujeet! Ilomantsilainen vatruska on noin sata vuotta sitten Möhkön kylälle Karjalasta rantautunut irtoriisillä täytetty perunaleivonnainen.


"Parkymmentä vatruskoo tulloo yhestä kilosta perunnoo. Täytteeseen laitettaan riissii, voita, suolloo ja koprallinen vehnäjauhhoo. Voita pittää olla melkein par saattoo rammoo voitelluun ja riissin sekkaan.”


Ainekset ovat yksinkertaiset ja tekokin suhteellisen vaivatonta. Ilomantsilainen tätini laittoi täytteen irtoriisin sekaan myös keitettyä kananmunaa, vaikka alkuperäinen täyte on pelkästä riisistä. Pohjataikinan kananmuna helpottaa taikinan käsittelyä. Halutessaan kananmunan voi siis jättää pois. Oheinen ohje on gluteeniton ja siitä tulee noin 20 vatruskaa. Vatruskat sopivat hyvin pakastettaviksikin.

Vatruskat voidellaan kuumina voisulalla

ILOMANTSILAISET VATRUSKAT (gluteeniton)

Taikina:
8-9 kpl (noin 1 kg) keskikokoista perunaa
½ tl psylliumia
1 kananmuna
1 tl suolaa

Täyte:
2 ½ dl vettä
¾ dl puuroriisiä
(2 kananmunaa)
½ tl suolaa
nokare voita

Voiteluun paiston jälkeen: voita


  1. Keitä riisejä suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia. Keitä myös kananmunat koviksi noin 10 minuuttia. Huuhtele kypsät riisit kylmällä vedellä irtonaisiksi ja lisää joukkoon nokare voita. (Hienonna keitetyt kananmunat ja sekoita riisitäytteen joukkoon.)
  2. Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Soseuta perunat heti kuumina survimella tai sähkövatkaimella. Älä vatkaa liikaa ettei seos liisteröidy! Sekoita gluteenittomien jauhojen sekaan psyllium. Lisää jäähtyneeseen perunamassaan kananmuna, jauhoseos ja suola.
  3. Taputtele taikinasta noin puolen sentin tai sentin paksuisia ja noin kahdeksan senttiä läpimitaltaan olevia kakkaroita. Laita kakkaran toiselle puolelle ruokalusikallinen riisitäytettä, käännä toinen puoli päälle ja sulje reunat lautasen syrjällä. 
  4. Paista vatruskat uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Voitele kuumat vatruskat voisulalla.


Taikinasta taptellaan noin puolen sentin paksuisia kakkaroita, joiden keskelle laitetaan ruokalusikallinen riisitäytettä

Kakkara taitetaan puolikuun muotoon


1 kommentti

  1. ihanaa että saintäältä hyvän gluteenittoman vatruska ojeen ,,kiitos

    VastaaPoista

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.