Oletko koskaan vienyt rotinoita?
Naapurustoomme syntyi lyhyen ajan sisällä kaksi poikavauvaa, joten sain tilausuuden paistaa rotinarinkeleitä.
Naapurustoomme syntyi lyhyen ajan sisällä kaksi poikavauvaa, joten sain tilausuuden paistaa rotinarinkeleitä.
Rotinat ovat vanha karjalainen tapa. Lapsen syntymän jälkeen naapurit
ja suku tulivat tervehtimään uutta tulokasta rotinoiden kera. Rotinakori tarkoittaa
ruokakoria, johon koottiin voita, juustoa, lihaa ja leivonnaisia synnyttäjän
vahvistukseksi.
Rotina-sana tulee venäjän kielen sanasta ”rodiny”, joka tarkoittaa
synnytys tai lapsivuode. Rotinat saatettiin pakata myös isolle leivinlaudalle
pyyhkeeseen ja voipaperiin käärittynä. Viemisenä oli esimerkiksi iso
pullarinkeli, kakkuja, piirakoita ja pipareita.
Nykyisin rotina-perinne on säilynyt siten, että vauvaa katsomaan
tultaessa tuodaan leivonnaisia tai vaikkapa vaatteita lapselle. Alueellisia
eroja on, eivätkä kaikki ole edes kuulleet rotinoista. Nykyaikaiseen
rotinakoriin voi leipoa perinteisten pullien, kakkujen ja pikkuleipien oheen
esimerkiksi suolaisen piirakan tai tehdä kulhollinen salaattia. Ajatuksena on,
että synnyttänyt äiti saisi levätä ja keskittyä vauvaan eikä hänen tarvitsisi
kestitä vieraita ja huolehtia, että heille on tarjottavaa.
ROTINARINKELIT
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
n. 900 g (14 dl) vehnäjauhoja
150 g voita
Täyte:
100 g meijerivoita
1 dl sokeria
2 rkl kanela
Voiteluun: kananmunaa
Pinnalle: raesokeria
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa.
- Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
- Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja jaa se kahteen osaan. Kauli taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi (30 x 65 cm). Levitä taikinalevylle puolet pehmeästä rasvasta ja ripottele päälle puolet kanelista. Kääri levy rullaksi.
- Taivuta rulla pyöreäksi rinkeliksi. Leikkaa rinkelin pinta
saksilla vajaan sentin viipaleisiin. Taivuta viipaleet limittäin leikkauspinta
ylöspäin. Leivo toinen rinkeli samalla tavoin. (Halutessasi voit
laittaa rinkelin keskelle uunin kestävän kulhon, jolloin rinkeli ei kohoa
umpeen.)
Rinkelin keskelle voi laittaa uunin kestävän kulhon kohotuksen ja paistamisen ajaksi. - Kohota rinkelit hyvin liinalla peitettyinä. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
- Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20-30 minuuttia.
Lähetä kommentti