torstai 20. marraskuuta 2014

ROTINARINKELIOletko koskaan vienyt rotinoita?

Naapurustoomme syntyi lyhyen ajan sisällä kaksi poikavauvaa, joten sain tilausuuden paistaa rotinarinkeleitä.


Rotinat ovat vanha karjalainen tapa. Lapsen syntymän jälkeen naapurit ja suku tulivat tervehtimään uutta tulokasta rotinoiden kera. Rotinakori tarkoittaa ruokakoria, johon koottiin voita, juustoa, lihaa ja leivonnaisia synnyttäjän vahvistukseksi.

Rotina-sana tulee venäjän kielen sanasta ”rodiny”, joka tarkoittaa synnytys tai lapsivuode. Rotinat saatettiin pakata myös isolle leivinlaudalle pyyhkeeseen ja voipaperiin käärittynä. Viemisenä oli esimerkiksi iso pullarinkeli, kakkuja, piirakoita ja pipareita. 

Nykyisin rotina-perinne on säilynyt siten, että vauvaa katsomaan tultaessa tuodaan leivonnaisia tai vaikkapa vaatteita lapselle. Alueellisia eroja on, eivätkä kaikki ole edes kuulleet rotinoista. Nykyaikaiseen rotinakoriin voi leipoa perinteisten pullien, kakkujen ja pikkuleipien oheen esimerkiksi suolaisen piirakan tai tehdä kulhollinen salaattia. Ajatuksena on, että synnyttänyt äiti saisi levätä ja keskittyä vauvaan eikä hänen tarvitsisi kestitä vieraita ja huolehtia, että heille on tarjottavaa.


ROTINARINKELIT

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
n. 900 g (14 dl) vehnäjauhoja
150 g voita

Täyte:
100 g meijerivoita
1 dl sokeria
2 rkl kanela
Voiteluun: kananmunaa
Pinnalle: raesokeria
  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa.
  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
  3. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja jaa se kahteen osaan. Kauli taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi (30 x 65 cm). Levitä taikinalevylle puolet pehmeästä rasvasta ja ripottele päälle puolet kanelista. Kääri levy rullaksi.
  4. Taivuta rulla pyöreäksi rinkeliksi. Leikkaa rinkelin pinta saksilla vajaan sentin viipaleisiin. Taivuta viipaleet limittäin leikkauspinta ylöspäin. Leivo toinen rinkeli samalla tavoin. (Halutessasi voit laittaa rinkelin keskelle uunin kestävän kulhon, jolloin rinkeli ei kohoa umpeen.)
    Rinkelin keskelle voi laittaa uunin kestävän kulhon kohotuksen ja paistamisen ajaksi.
  5. Kohota rinkelit hyvin liinalla peitettyinä. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
  6. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20-30 minuuttia.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.