Marraskuun kolmantena torstaina viininharrastajat korkkaavat
punaviinin uudelle sadolle.
Beaujolais Nouveau on ranskalainen Beaujolais-alueen viini. Se
valmistetaan Gamay-rypäleestä kuluvan vuoden sadosta ja päästetään markkinoille
marraskuun kolmantena torstaina, joka on viinivuoden tärkeimpiä päiviä. Pullot
leviävät vuorokaudessa lentorahtina ympäri maailman.
Beaujolais Nouveau on yleisnimitys kaikille alueen viineille,
jotka juodaan tuoreina marras-joulukuun vaihteessa. Suomeen tuodaan vain yhtä
laatua/yhden viinin tuottajan viiniä vuosittain. Ranskan ravintoloilla on
jokaisella oma Beaujolais Nouveau. Ravintolan pitäjä/sommelier on valinnut sen
asiakkaitaan varten.
Beaujolais Nouveau sopii seurustelujuomaksi tai mutkattoman
iltapalan kanssa tarjottavaksi. Syksyiset piirakat, keitot tai salaatit ovat
viinille parhaita seuralaisia. Myös kevyet juustot toimivat. Parhaimmillaan
Beaujolais Nouveau on hieman viilennettynä, noin 10-12 asteisena. Uusi viini
säilyy viileässä varastoituna kolme tai neljä vuotta, mutta yleensä sitä ei
säilytetä uuden vuoden juhlia pidemmälle.
Beaujolais Nouveau 2014 Ranska, AC Beaujolais Tuottaja: Georges Duboeuf Rypäleet: Gamay Hinta: 9,98 euroa |
Bruuvattuna
Väri on tumma ja sinertävän punainen. Tuoksussa tyypillistä
vadelman ja tuoreen punaisen kirsikan aromia ja melko reilusti banaania. Maku
tuoreen hapokas. Tanniineja on tyylin mukaisesti hyvin vähän, lyhyehkö maku
päättyy puolukkaiseen jälkimakuun. Toisin sanoen marjainen, hauska ja piristää
mukavasti pimeää marraskuista iltaa!
Nouveaun kanssa
Beaujolais Nouveaun kaveriksi tein kinkkuquichea, josta ohje löytyy alta. Ohjeesta tulee yksi iso piiras (10 annosta). Puolittamalla täytteen ja painelemalla taikinan voideltuihin pikkuvuokiin saat pieniä annospiiraita esimerkiksi illanistujaisiin. Pohjan hiivaleipäjauhot korvasin gluteenittomalla jauhoseoksella.
KINKKUQUICHE
Pohja:
100 g voita
50 g parmesaanijuustoraastetta
2 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl kylmää vettä
Täyte:
1 pieni sipuli
200 g fileepekonia/kinkku
150 g juustoraastetta
3 kananmunaa
2 dl kermaa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
siputtua persiljaa
- Nypi rasva, parmesaanijuusto ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 27 cm) pohjalle ja reunoille. Laita pohja hetkeksi jääkaappiin.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Hienonna sipuli. Paista fileepekoni omassa rasvassaan ja lisää hienonnettu sipuli. Yhdistä loput täytteen aineet keskenään.
- Esikypsennä pohjaa 10 minuuttia uunissa.
- Levitä pekoni-sipuliseos esipaistetun pohjan päälle ja kaada päälle kerma-juustoseos.Kypsennä kunnes täyte hyytyy ja pinta saa väriä, noin 20 minuuttia.
Lähetä kommentti