perjantai 20. helmikuuta 2015

Tomaattinen chorizo-risotto



Herkullisen italialaisen risoton voi tuunata oman maun mukaan lisäämällä esimerkiksi sieniä, parsaa tai pinaattia! Tällä kertaa risoton päätähtinä toimivat tuhdin savun makuinen espanjalainen Chorizo-makkara ja risoton perusohjeeseen makeutta tuova tomaatti. Risoton kuuluu olla löysää ja kosteaa. Jätä riisi al denteksi, eli kypsennä se juuri ja juuri kypsäksi, niin että siinä on purutuntumaa hampaille. Risoton rakenteen tulisi olla niin löysää, että sen voisi syödä lusikalla. Fiinimpään versioon voi lorauttaa hieman valkoviiniä. Ylijäänyt risotto paistetaan seuraavana päivänä rapeiksi kakkusiksi, arancineiksi.

 
TOMAATTINEN CHORIZO-RISOTTO

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
100 g chorizo-makkaraa
3 rkl oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä (arborio- tai avorio)
1 prk tomaattimurskaa
3-4 dl kasvislientä
1 rkl viinietikkaa (tai ½ dl kuivaa valkoviiniä)
2 dl tökki- tai pakasteherneitä
1 dl parmesaania raastettuna
2 rkl voita
mustapippuria myllystä
(suolaa)
  1. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloit chorizo-makkara. 
  2. Kuullota sipulit ja chorizo öljyssä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää paprikajauhe ja sekoita hetki. Lisää riisi koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon viinietikka (tai valkoviini) ja tomaattimurska. Kaada vähän kasvislientä päälle. 
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia, välillä sekoitellen ja kasvislientä vähitellen lisäten. Lisää herneet kypsennyksen loppuvaiheessa. Kun riisi alkaa pehmetä, mutta riisinjyvät ovat silti kiinteitä, risotto on valmista. 
  4. Lisää voinokareet, (suola) ja pippuri. Sekoita valmiiseen risottoon osa parmesaaniraasteesta ja jätä loput annosten koristeluun.

Chorizon voi jättää pois ja korvata sen esimerkiksi alla olevilla vaihtoehdoilla. Tällöin makuaineet lisätään valmiiseen risottoon!
  • Sienirisotto: Lisää risoton joukkoon 200 g paistettuja sieniä, esim. herkkutatteja, portobello-sieniä tai herkkusieniä.
  • Parsarisotto: Lisää risoton joukkoon 200 g keitettyä parsaa palasina.
  • Pinaattirisotto: Lisää risoton joukkoon 250 g freesattua pinaattia.
Arancini di riso

Jos risottoa jää yli, siitä voi taputella seuraavana päivänä pieniä kakkusia, jotka leivitetään vehnäjauhossa, kananmunassa sekä korppujauhossa ja paistetaan voissa rapeiksi. Risottokakkusia voi tarjota vaikka salaatin lisukkeena. Italiassa arancinejä tarjotaan alkusnackseinä. Ohje leivitykseen löytyy täältä.




Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.