tiistai 24. helmikuuta 2015

Sämpylät aamupuurosta (juuritaikina)




Puuron uusi elämä

Sämpylät sopivat niin arjen aamu- ja välipaloiksi kuin juhlaan kateleiviksi. Sämpylöiden perusohjeen muuntelussa vain mielikuvitus asettaa rajoja: erilaiset rouheet, hiutaleet, ja suurimot tuovat vaihtelua tavalliseen vehnäsämpylään. Usein kattilan pohjalle jää tähteeksi aamupuuroa, jolle ei löydy sitä viimeistä syöjää. Puuroa ei kannata heittää pois, vaan hyödyntää se herkullisten sämpylöiden raaka-aineena.

Kokeile sämpylätaikinassa rohkeasti erilaisia puurohiutaleita tai eri hiutaleista valmistettua puuroa, lisää taikinaan esimerkiksi auringonkukansiemeniä tai pähkinärouhetta. Nyrkkisääntönä on, että yli puolet jauhomäärästä on oltava hyvin sitkoa muodostavaa jauhoa, kuten vehnä- tai hiivaleipäjauhoa, muutoin raaka-aineita voi vaihdella maun mukaan. Oheiset sämpylät syntyivät kaurapuuron jämistä sekä ohra- ja vehnäjauhoista. Taikina valmistuu juuritaikinan avulla, jolloin valmistus on nopeaa ja helppoa.

 
SÄMPYLÄT PUUROSTA, juuritaikinamenetelmä  
(12 sämpylää)

Taikinan juuri:
n. 3 dl valmista puuroa
2 dl lämmintä vettä
25 g hiivaa
1 tl siirappia tai sokeria
2 dl ohrajauhoja

Lisäksi tarvitaan:
(½ tl suolaa)
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
  1. Valmista juuritaikina: Mittaa lämmin vesi puuron joukkoon. Sekoita ja murenna hiiva joukkoon. Lisää siirappi ja ohrajauhot. Sekoita tasaiseksi "velliksi".
  2. Anna taikinajuuren kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin 30 minuuttia, kunnes juuri kuplii. (Tämän vaiheen oi myös tehdä edellisenä iltana ja laittaa taikinanjuuren peitettynä jääkaappiin.)
  3. Juuren valmistuttua: Lisää kuplivaan juureen suola ja vehnäjauhot vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Leivo taikina heti tasakokoisiksi sämpylöiksi ja kohota ne hyvin liinan alla (noin 20-30 minuuttia). Voitele kohonneet sämpylät vedellä, jos haluat rapsakan pinnan.
  4. Paista sämpylät 225 asteessa uunin keskitasossa 10-15 minuuttia.
Taikinanjuuri on valmis kun se kuplii eli pinnalla näkyy pieniä ilmakuplia

Kohota sämpylät liinan alla ennen paistoa
Tuoreet sämpylät maistuvat parhaimmilta. Ylijääneet voi pakastaa!

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.