maanantai 16. helmikuuta 2015

Laskiaispullat


Laskiainen ei ole mitään ilman perinteisiä laskiaispullia. Paras laskiaispulla syntyy kuohkeasta pullasta, täyteläisestä kermavaahdosta ja hillo- tai mantelisydämestä. Oheiset pullat saivat täytteekseen mikrossa muutamassa minuutissa valmistuvan mansikkahillon.


LASKIAISPULLAT
(12 kpl)

Pullataikina:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Voiteluun: kananmunaa
Pinnalle: rae- tai koristesokeria

Kermavaahto:
2 dl kuohukermaa
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan

Mansikkahillo:
2 dl pakastemansikoita
½ dl hyytelösokeria
  1. Sulata voi kattilassa, lisää siihen maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada voi-maitoseos hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja vehnäjauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota noin 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kaavi taikina jauhotetulle alustalle ja leivo 12 pyöreää tasaista pullaa. Anna pullien kohota liinan alla leivinpaperilla uunipellillä noin 20 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla, ripottele pinnalle rae- tai koristesokeria ja paista uunin keskitasossa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.
  3. Vaahdota  jääkaappikylmä kerma ja mausta sokereilla. Sulata mikrossa jäiset mansikat ja hyytelösokeri. Kuumenna muutama minuutti välillä sekoittaen (varo ylikuohumista). Sekoita lopuksi mansikoiden rakenne rikki ja anna soseen jäähtyä. 
  4.  Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi pois ja lusikoi pohjien keskelle hillosilmät. Pursota hillon ympärille kermavaahtorinkula ja nosta päällimmäiseksi pullan kansi. Viimeistele pullat tomusokerilla.





Historia pullan takana


Laskiainen on kristillinen kirkkovuoden juhla. Nimitys tulee laskeutumisesta pääsiäistä edeltävään paastoon. Laskiaissunnuntai on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja se määrittää kaikkien muiden kevään kirkollisten merkkipäivien paikan kalenterissa. Laskiaissunnuntain jälkeisenä tiistaina vietetään laskiaistiistaita, jota seuraavana päivänä (tuhkakeskiviikkona) alkaa katollisten 40 arkipäivän kestävä paastoaminen. Laskiaisena oli lupa herkutella ja syödä kunnolla, sillä alkoihan laskiaisen jälkeen pääsiäispaastoaminen, jonka aikana ruokavaliosta jätettiin pois liha, maitotuotteet ja kananmunat.

Pullan kanssa maistuu vaahtokarkki-kaakao

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.