sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Tattariblinit


Tammikuu on blinien aikaa. Tuhdit blinit ovatkin mitä sopivinta talvisyötävää ja kylmän alkuvuoden lämmittäjiä.  Foodiliciouksen keittiössä ei ole blinipannua, mutta blinit paistuvat hyvin myös ohukaispannussa. Täydellinen blini on pari senttiä paksu, sisältä kuohkea, kullanvärinen ja pinnalta rapea. Sellainen syntyy, kun taikina on saanut käydä kylmässä hitaasti jopa kaksi vuorokautta. Blinien paistamiseen liittyy pari niksiä: ensinnäkin ne kannattaa paistaa kirkastetussa voissa ja toisekseen pannun tulee olla tarpeeksi kuuma. Myös taikinaa kannattaa kaataa pannulle reilusti, jotta blinistä tulee paksu ja sisältä pehmeä. Paksut, kuohkeat, rapeapintaiset blinit tarjotaan heti kuumina kirkastetun voin, mädin, smetanan ja sipulin kanssa. Myös graavi- tai kylmäsavustetusta kalasta, katkaravuista tai kylmävuporosta valmistetut täytteet sopivat hyvin. Perinteinen lisuke ovat myös maustekurkut ja hunaja.

Voin kirkastaminen: Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja anna sen seistä muutama minuutti. Kuori pinnalle syntynyt vaahto pois. Kaada kirkas voirasva varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jää sakka, jonka voit käyttää vaikka leivonnassa.


TATTARIBLINIT
(n. 15 pikkubliniä)
3 dl kreikkalaista jogurttia
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen vaahdotettuna

Paistamiseen: kirkastettua voita

Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi. Liota jogurtin joukkoon hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot sekä sokeri. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä pari tuntia tai yön yli jääkaapissa.

Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula ja keltuainen. Kääntele viimeisenä joukkoon vaahdoksi vatkattu valkuainen. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla kirkastetussa voissa keskilämmöllä paksuhkoja blinejä.




Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.