perjantai 28. marraskuuta 2014

Suklaasta saa nauttia



Voiko suklaasta nauttia hyvällä omalla tunnolla? Kyllä voi, ainakin raakasuklaasta. Makeat herkut voi korvata raakasuklaalla, joka vähentää helposti makeanhimoa. Itse tehtyä raakasuklaata ei tarvitse montaa palaa, sillä pieni pala riittää.

Kun tarjoilet suklaata niin normaali huonelämpötila eli 20–22 astetta on sopiva. Liian kylmänä tarjottu suklaa menettää aromejaan.
4 000 vuotta vanha suklaa on maailman suosituimpia nautintoaineita, jolla on monia muotoja jälkiruoista suklaa-artesaanien luomuksiin. Herkun nimi tulee atsteekin kielen karvasta vettä tarkoittavasta sanasta xocolatl. Myös kaakaopuun kreikkalaisperäinen tieteellinen nimi, theobroma cacao, voidaan kääntää ”jumalten ruoaksi”.

Tumman suklaan terveysvaikutus tavalliseen suklaaseen verrattuna on kaikkien tiedossa. Suklaan valmistukseen käytettävä kaakao on luonnostaan yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista. Antioksidanttien lisäksi kaakao sisältää elimistölle tärkeitä aineosia kuten mm. magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, rikkiä ja kuparia. Suurin osa kaakaon luonnollisesta ravintosisällöstä menetetään kun kaakaosta tehdään tavallista suklaata tai kaakaojauhetta prosessoimalla kaakaota korkeissa lämpötiloissa. 

Raakasuklaalla tarkoitetaan yleisesti suklaata, jonka valmistuksen aikana ainesosia ei kuumenneta yli 45 asteeseen. Tällöin valmistuksessa käytetyt aineet, kuten raakakaakao, säilyttää ravinnerikkautensa. Raakasuklaa valmistetaan prosessoimattomista, puhtaista raaka-aineista. Valmistusaineina käytetään suklaan perustaa eli raakakaakaota ja kylmäpuristettua kaakaovoita, kookosöljyä, superfoodeja kuten lucumaa ja macaa sekä kuivattuja marjoja (esim goji, inka, mustikka). Raakasuklaa ei sisällä maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, kemikaaleja, valkoista sokeria tai geenimanipuloitua soijalesitiiniä.

Maistuvan raakasuklaan raaka-aineet
Raakasuklaalla on piristävä vaikutus. Siksi kannattaa välttää suklaan napostelua illalla ja pitää syöntimäärät kurissa. Sen sijaan raakasuklaanpala herkullisena välipalana kahvin kanssa antaa energiaa päivään. Piristävä vaikutus kestää useita tunteja!

Flow-vaikutus! On yleinen harhakäsitys, että suklaata pidetään nautintoaineena sen korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi. Kuitenkin suklaa ei sisällä kofeiinia vaan teobromiinia. Molekyylirakenteeltaan ne ovat hyvin samankaltaisia mutta teobromiinia on kymmenen kertaa vähemmän stimuloivaa kuin kofeiini, ja siinä on valtavasti terveyshyötyjä.

Aivan kuten viinin, kahvin ja juustojen kanssa, myös raakasuklaa avautuu muutaman maistelukerran jälkeen. Mikäli kaakaon raakaan makuun ei ole vielä tottunut, auttaa oheinen resepti makumatkalla raakasuklaan maailmaan.

MAISTUVA RAAKASUKLAA

80 g kaakaovoita
n. 20 g raakakaakaojauhetta
n. 20 g tocoa (riisinlesejauhe) *
ripaus laadukasta suolaa
2-3 tl hunajaa tai kookossokeria

Lisäksi makua antamaan:

  • chilijauhetta   
  • rouhittuja pähkinöitä tai manteleita            
  • kaakaonibsejä                             
  • rouhittuja kahvipapuja          
  • goji- tai inkamarjoja (muita kuivattuja marjoja tai hedelmiä)                         
  • raastettua appelsiinin kuorta                          
  • vanilja- tai minttuaromia

  1. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Jos kaakavoi ei ole valmiiksi rouhittua, raasta se karkeaksi rouheeksi.   
  2. Lisää sulaneen kaakaovoin joukkoon kaakaojauhe, toco, suola ja hunaja. Lisää hunajaa vähitellen ja makeuta seos oman makusi mukaiseksi. Sekoita aineet keskenään. Seoksen tulisi olla juoksevaa.
  3. Annostele seos ruokalusikan avulla suklaamuottiin (myös jääpalamuottia voi käyttää). Upota suklaaseen haluamasi makuaineet ja laita muotti pakastimeen noin puoleksi tunniksi.
  4. Irrota kovettuneet suklaat muotista. Raakasuklaa säilyy parhaiten viileässä ja kuivassa kaapissa lämpötilan ollessa alle 20 astetta. Raakasuklaan voi myös pakastaa.

* "Toco" - tocotrienols eli riisinlesejauhe valmistetaan riisin jyvän ja kuoren välissä olevasta ohuesta kerroksesta. Vaalea, makeahko jauhe sisältää runsaasti antioksidantteja ja on hyväksi iholle. Toco tuo suklaaseen kermaisuuden makua ja tekee maitosuklaamaista tuntua. Tällöin raakasuklaa ei maistu kitkerälle!





Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.