Voiko suklaasta nauttia hyvällä omalla tunnolla? Kyllä voi, ainakin raakasuklaasta. Makeat herkut voi korvata raakasuklaalla, joka
vähentää helposti makeanhimoa. Itse tehtyä raakasuklaata ei tarvitse montaa palaa, sillä pieni
pala riittää.
Kun tarjoilet suklaata niin normaali huonelämpötila eli 20–22 astetta on sopiva. Liian kylmänä tarjottu suklaa menettää aromejaan. |
4 000 vuotta vanha suklaa on maailman suosituimpia nautintoaineita,
jolla on monia muotoja jälkiruoista suklaa-artesaanien luomuksiin. Herkun nimi
tulee atsteekin kielen karvasta vettä tarkoittavasta sanasta xocolatl. Myös kaakaopuun
kreikkalaisperäinen tieteellinen nimi, theobroma
cacao, voidaan kääntää ”jumalten ruoaksi”.
Tumman suklaan terveysvaikutus tavalliseen suklaaseen verrattuna on kaikkien
tiedossa. Suklaan valmistukseen käytettävä kaakao on luonnostaan yksi maailman
ravinnerikkaimmista ruoka-aineista. Antioksidanttien lisäksi kaakao sisältää
elimistölle tärkeitä aineosia kuten mm. magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia,
rikkiä ja kuparia. Suurin osa kaakaon luonnollisesta ravintosisällöstä
menetetään kun kaakaosta tehdään tavallista suklaata tai kaakaojauhetta prosessoimalla
kaakaota korkeissa lämpötiloissa.
Raakasuklaalla tarkoitetaan yleisesti suklaata, jonka valmistuksen
aikana ainesosia ei kuumenneta yli 45 asteeseen. Tällöin valmistuksessa
käytetyt aineet, kuten raakakaakao, säilyttää ravinnerikkautensa. Raakasuklaa
valmistetaan prosessoimattomista, puhtaista raaka-aineista. Valmistusaineina
käytetään suklaan perustaa eli raakakaakaota ja kylmäpuristettua kaakaovoita, kookosöljyä,
superfoodeja kuten lucumaa ja macaa sekä kuivattuja marjoja (esim goji, inka,
mustikka). Raakasuklaa ei sisällä maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita,
kemikaaleja, valkoista sokeria tai geenimanipuloitua soijalesitiiniä.
Maistuvan raakasuklaan raaka-aineet |
Raakasuklaalla on piristävä vaikutus. Siksi kannattaa välttää suklaan
napostelua illalla ja pitää syöntimäärät kurissa. Sen sijaan raakasuklaanpala
herkullisena välipalana kahvin kanssa antaa energiaa päivään. Piristävä
vaikutus kestää useita tunteja!
Aivan kuten viinin, kahvin ja juustojen kanssa, myös raakasuklaa
avautuu muutaman maistelukerran jälkeen. Mikäli kaakaon raakaan makuun ei ole
vielä tottunut, auttaa oheinen resepti makumatkalla raakasuklaan maailmaan.
MAISTUVA RAAKASUKLAA
80 g kaakaovoita
n. 20 g raakakaakaojauhetta
n. 20 g tocoa (riisinlesejauhe) *
ripaus laadukasta suolaa
2-3 tl hunajaa tai kookossokeria
Lisäksi makua antamaan:
- chilijauhetta
- rouhittuja pähkinöitä tai manteleita
- kaakaonibsejä
- rouhittuja kahvipapuja
- goji- tai inkamarjoja (muita kuivattuja marjoja tai hedelmiä)
- raastettua appelsiinin kuorta
- vanilja- tai minttuaromia
- Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Jos kaakavoi ei ole valmiiksi rouhittua, raasta se karkeaksi rouheeksi.
- Lisää sulaneen kaakaovoin joukkoon kaakaojauhe, toco, suola ja hunaja. Lisää hunajaa vähitellen ja makeuta seos oman makusi mukaiseksi. Sekoita aineet keskenään. Seoksen tulisi olla juoksevaa.
- Annostele seos ruokalusikan avulla suklaamuottiin (myös jääpalamuottia voi käyttää). Upota suklaaseen haluamasi makuaineet ja laita muotti pakastimeen noin puoleksi tunniksi.
- Irrota kovettuneet suklaat muotista. Raakasuklaa säilyy parhaiten viileässä ja kuivassa kaapissa lämpötilan ollessa alle 20 astetta. Raakasuklaan voi myös pakastaa.
* "Toco" - tocotrienols eli
riisinlesejauhe valmistetaan riisin jyvän ja kuoren
välissä olevasta ohuesta kerroksesta. Vaalea, makeahko jauhe sisältää runsaasti antioksidantteja ja on
hyväksi iholle. Toco tuo suklaaseen kermaisuuden makua ja tekee maitosuklaamaista
tuntua. Tällöin raakasuklaa ei maistu kitkerälle!
Lähetä kommentti