Huomenna saamme vieraaksemme isovanhemmat, joten halusin leipoa jotain
kahvipöytään. Menneen ajan havina ja makumuistot toivat mieleeni Marcel Proustin
kuuluisaksi saattamat Madeleine-leivokset (ransk. Petite Madeleine), jotka ovat pieniä, simpukan
muotoisia leivoksia. Ranskalainen madeleine-leivos lienee maailmankirjallisuuden
tunnetuin herkku, jonka Marcel Proust toi kuuluisuuteen seitsemänosaisella
romaanisarjallaan Kadonnutta aikaa etsimässä.
Madeleine on maukas ja helppotekoinen sokerikakkutaikinasta valmistettu pieni leivonnainen, joka sopii
hyvin esim. teen kanssa nautittaviksi. Aidoimmillaan se tehdään
simpukanmuotoiseen madeleinevuokaan, mutta yhtä hyvin voi käyttää esim.
muffinssivuokia tai annostella taikinan nokareiksi pellille. Madeleine-peltejä
myyvät keittiötarvikeliikkeet. Itselläni ei kyseistä peltiä ole, joten paistoin
leivonnaiset metallisissa pikkuvuoissa. Onnistui mainiosti näinkin! Taikina on
gluteeniton.
MADELEINE-LEIVOKSET (GLUTEENITON)
(noin 20 kpl)
75 g huoneenlämpöistä voita
¾ dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl sitruunan raastettua kuorta
2 tl sitruunamehua
Lisäksi: gluteenitonta korppujauhoa vuokien jauhotukseen
Koristeluun: tomusokeria
- Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
- Sivele Madeleine-leivospelti tai -vuoat voisulalla ja korppujauhota ne.
- Vaahdota voi, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen.
- Siivilöi jauhot vaahtoon. Lisää sitruunankuoriraaste ja puristettu sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Lusikoi taikina leivospellin koloihin tai yksittäisiin vuokiin.
- Paista uunin keskitasolla (pienet leivosvuoat ja leivospellillä paistetut Madeleinet kypsyvät 8-10 minuutissa, suurempien vuokien paistoaika on noin 15 minuuttia).
- Irrota leivokset vuoista. Jäähdytä ritilällä ja koristele halutessasi tomusokerilla ennen tarjoilua.
Lähetä kommentti