lauantai 6. joulukuuta 2014

Karjalanpaistia itsenäisyyspäivän pöytään



 

Perinteiset suomalaiset ruuat sopivat itsenäisyyspäivän viettoon. Näistä ehdoton suosikki on karjalanpaisti. Mehevä karjalanpaisti syntyy yksikertaisista aineksista. Yön yli uunissa hautunut karjalanpaisti on täydellistä talviruokaa, mutta mehevä paisti valmistuu mainiosti myös sähköuunissa.


Tavallista juhlavampi ateria on monessa suomalaiskodissa merkittävä osa itsenäisyyspäivän viettoa. Itsenäisyyspäivänä tarjottavat ruokalajit eivät ole vakiintuneet, kuten on käynyt esimerkiksi pääsiäisen tai joulun juhlaruuille. Suomalaisen Työn Liitto selvitti Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksessaan mitä suomalaiset syövät itsenäisyyspäivänä. Karjalanpaisti oli ehdoton suosikki. Karjalanpaistia piti itsenäisyyspäivän ruokapöytään parhaiten sopivana suomalaisena ruokalajina kolmasosa kyselyyn vastanneista.

Tässä suomalaisten kymmenen suosikkia itsenäisyyspäivän ruokapöytään:
1. Karjalanpaisti
2. Kotimainen kala
3. Hirvenliha
4. Paisti
5. Karjalanpiirakat
6. Poronliha
7. Ruisleipä
8. Metsäsienet
9. Hernekeitto
10. Laatikkoruoat


Karjalanpaisti on karjalainen perinneruoka, jota kutsuttiin alun perin pelkästään paistiksi tai ruukku/uunipaistiksi. Karjala-etuliitteen ruoka sai levitessään koko maahan sotien jälkeen evakkojen mukana. Karjalanpaisti oli piirakoiden paistopäivän eli lauantain ruoka. Karjalanpaisti pantiin uuniin piirakoiden paistamisen jälkeen, kun uuni oli vielä suhteellisen kuuma. Karjalanpaistin hieno aromi syntyi, kun uunin lämpötila vähitellen laski ja liha sai hautua pitkään jälkilämmössä. Karjalanpaisti saatettiin jopa jättää yöksi uuniin, jos uuni oli riittävän lämmin.

Karjalanpaistin perusohjeesta on lukuisia muunnelmia.  Pääraaka-aineena Pohjois-Karjalassa karjalanpaistiin laitetaan perinteisesti puolet sian- ja puolet naudanlihaa. Juhlavaan versioon käytetään useita lihalajeja, kuten sian-, naudan- ja lampaanlihaa. Varaa karjalanpaistiin useampaa lihalaatua saatavuuden mukaan. Edesmenneellä isoäidilläni oli tapana laittaa paistin joukkoon lampaanlihaa. Muina aineksina käytetään vettä, sipulia, suolaa ja pippuria ja laakerinlehtiä. Raaka-aineena saatettiin käyttää myös sipulia, perunaa tai porkkanaa. Yleensä karjalanpaistin lisukkeena tarjotaan keitettyjä perunoita tai perunasosetta.


 
Ohessa on ohje perinteiseen karjalanpaistiin, niin kuin sen olen itse oppinut valmistamaan. Lihaliemikuutio ei kuulu perinteiseen ohjeeseen, mutta jos olet epävarma suolan määrästä, saat lisäämällä lihaliemikuution varmasti maukasta paistia.

KARJALANPAISTI

600g karjalanpaistilihaa (puolet nautaa ja puolet sikaa)
2 porkkanaa paloiksi pilkottuna
2 pientä sipulia paloiksi pilkottuna
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
1-2 tl suolaa
kiehuvaa vettä
(1 lihaliemikuutio)


  1. Ota karjalanpaistilihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. (Paloittele lihat noin 3x3 cm:n kuutioiksi.) Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Kuori porkkanat ja sipulit. Lohko sipulit ja leikkaa porkkanat reiluiksi paloiksi.
  3. Lado pataan lihapalat, kasvikset ja mausteet kerroksittain. Kaada vettä sen verran, että lihat juuri peittyvät. (Murenna joukkoon lihaliemikuutio)
  4. Nosta pata uuniin alatasolle ja kypsennä ensin tunti  ilman kantta, jolloin päällimmäiset lihat ruskistuvat. Laske lämpö 175 asteeseen, ja hauduta karjalanpaistia vielä noin kaksi tuntia, kunnes lihat ovat mureita. Peitä karjalanpaisti kypsennyksen loppuvaiheessa kannella, lisää nestettä tarvittaessa.
  5. Tarjoa karjalanpaisti keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Voit hyvin lisätä ainesten määrän padan koosta riippuen vaikka kaksinkertaiseksi. Älä kuitenkaan kaksinkertaista suoraan mausteiden määrää, vaan lisää niiden osuutta varovasti ja tarkista maku ennen tarjoilua.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.