sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Gluteeniton suklaatorttu ja paljastus kulissien takaa



Leivoin itsenäisyyspäivän kahvipöytään gluteenitonta suklaatorttua. Ohessa on sen ohje. Tuplaamalla annoksen saat isompaan vuokaan sopivan tortun (itse käytin 20 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa). Lyhentämällä hieman paistoaikaa, saa tortusta mehevämmän ja mutakakkumaisen. Itse unohdin tortun uuniin, jolloin se ehti kypsyä kauttaaltaan. Hyvää se oli silti ja ennen kuin pääsin kuvaamaan, oli tortusta kadonnut jo puolet parempiin suihin.


Kuvaaminen joulukuun pimeydessä on haastavaa. Parhaimpina päivinä riittävää valoa on vain hetken. Asiaan toisi tietysti helpotusta parempi kameran objektiivi, jonka olen jo valokuvausliikkeestä valinnut. Kunhan saan säästettyä tarvittavan määrän rahaa, marssin liikkeeseen ostamaan sen. No mutta ilman tätäkin pärjätään. Paras valo on joka tapauksessa luonnonvalo. Monet ammattikuvaajistakin ottavat ruokakuvat luonnonvalossa. Kun valoa on vähemmän, jalusta on harrastelijallekin hyvä apuri. Tämä on myös hankintalistalla. Useimmiten paras valo tulee pari askelta ikkunasta. Joskus kuvaan myös parvekkeella. Terveisiä vaan naapuriin, jos siellä ihmettelette miksi kekkuloin parvekkeen lattialla kameran kanssa. Ruokakuvaus on siis haastavaa, mutta antoisaa ja sitä on kiva opetella! 


Tällä kertaa pääsin kuvamaan suklaatortun vasta seuraavana päivänä, kun joulukuun hämärään tuli sen verran valoa. Kaikki blogissani olevat ruuat ovat itse tekemiäni (ellei toisin mainita) ja ne myös syödään. Useimmiten herkut katoavat omiin suihin, joskus maistiaisia saavat ystävät ja naapurit. Ja myös koirat, kuten kuvassa vilahtaa.. Kulissien takana pyörii kaksi innokasta apuria, jotka mielellään nuolevat taikinakulhot ja poimivat lattialle tippuvat muruset. Useimmiten joudun hätistelemään innokkaita kuonoja pois kameran edestä.


Mutta nyt leipomaan… Suklaisen unelman kruunaavat vaniljajäätelö tai kermavaahto. Laita kahvi tippumaan ja valmistaudu herkkuhetkeen!

GLUTEENITON SUKLAATORTTU

100 g voita
100 g tummaa suklaata
2 munaa
1 dl sokeria
 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
¾ dl mantelijauhoja
 1 tl leivinjauhetta

Vuokaan: voita ja gluteenittomia korppujauhoja

Tarjoiluun: vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa


  1. Vuoraa irtopohjaisen vuoan (halkaisija noin 20 cm) pohja leivinpaperilla, voitele ja jauhota korppujauhoilla reunat.
  2. Sulata voi ja paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä kattilassa.
  3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  4. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauho-leivinjauheseos vaahdon sekaan. Kääntele lopuksi joukkoon suklaaseos. 
  5. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20-30 minuuttia. 
  6. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja nosta sitten vuokineen jääkaappiin viilenemään. Tortun voi hyvin tehdä valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä.


Jouluinen koristelu- ja tarjoiluvinkki

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.