Sunnuntaina vietettiin isänpäivää ja tänä vuonna se kuluikin hieman erilaisemmissa tunnelmissa. Ensinnäkin oli ihan ensimmäinen isänpäivä omalle lapselle, joka saavutti samana päivävä kolmen kuukauden iän ja itselleni ensimmäinen työpäivä toukokuun jälkeen. Tällä kertaa kaivoin essun kaapin perukoilta ja suuntasin koululle pitämään opiston ruokakurssia. Aiheena olivat karjalaiset leivonnaiset. Kurssi oli täynnä innokkaita leipojia, joten mikäs siinä oli levittäessä karjalaista ilosanomaa leipomusten kautta.
Tällaisella menulla mentiin:
LEIPOMUKSET:
Karjalanpiirakat ja munavoi
Ilomantsilaiset vatruskat
Sultsinat
Lanttusupikkaat
Tsupukat
Pyöröset
Sienipiirakka
Mustikkakukko
Viipurinrinkeli
JUOMAT:
Vadelmahillolla maustettua yrttiteetä
Mustaherukkamehua
Ohessa kuvat tuotoksista. "Ol niin suun myötästä!"
Sultsinat, pyöröset, riisipiirakat ja vatruskat |
Tsupukat, sienipiirakka, mustikkakukko ja viipurinrinkeli |
Loppuun vielä muutama sana karjalaisesta luonteenlaadusta. Monesti saan ihmetystä siitä kuinka saan niin paljon aikaan
ja minulla on monta rautaa tulessa. Tämä selittynee karjalaisuudella ja sopii
hyvin tämän päivän hektiseen multitaskaajien maailmaan. Sen sijaan Hämeen
hitaat ovat karjalaisille pahoja tapauksia. Hämäläiset toimivat oikeasti
hitaasti ja jäävät jalkoihin! Hämäläisen pohtiessa karjalainen sisuuntuu ja
tarttuu toimeen. Vetäisee siinä samassa metsän tyhjäksi puista, kun piti vain joulukuusi
kaataa.
Ohessa ohje suussa sulaviin karjalanpiirakoihin!
KARJALANPIIRAKAT (riisitäyte)
Kuoritaikina:
1½ dl vettä
¾ tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä
Täyte:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
½ tl suolaa
(1 kananmuna)
Voiteluun: voita (tai voi-maitoseosta)
Voiteluun: voita (tai voi-maitoseosta)
Valmista ensin täyte:
1.
Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10
minuuttia.
2.
Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30
minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Nosta kattila pois levyltä ja anna
puuron hautua kannen alla 10 minuuttia.
3.
Mausta puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita
jäähtyneeseen puuroon kananmuna
Piirakoiden
valmistaminen
1. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja öljy.
Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
2. Leivo taikinasta tanko ja jaa se pieniksi
paloiksi. Pyöritä palat palloiksi ja litistä ne jauhoissa kummaltakin puolen
kakkaroiksi. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä
pinot kelmulla tai kulholla.
TAI
Ripottele
pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse
taikinasta noin ½ cm:n paksuinen levy. Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
3. Ajele kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi
pyöreiksi kuoriksi. Laita kuoret lomittain pinoon, ripottele väliin jauhoja ja
peitä muovilla. Harjaa jauhot pois ennen täyttämistä.
4.
Levitä puuroa jokaisen piirakkakuoren keskelle,
ei ihan reunoille. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä etusormilla piirakan
muotoiseksi. Älä jätä piirakan päihin teräviä huippuja, sillä ne palavat
helposti kuumassa uunissa.
5. Nosta piirakat uunipellille vieri viereen.
Paista piirakat kuumassa uunissa 275-300 asteessa, kunnes ne saavat väriä,
10-15 minuuttia.
Lähetä kommentti