Kaupan valmisruokaa - kiireessä, seisten ja jopa kylmänä
Kodeissa syödään yhä enemmän kaupan valmisruokaa - kiireessä,
seisten ja jopa kylmänä suoraan pakkauksestaan. Tämä on valitettavasti totta
kiireisessä yhteiskunnassa, jossa vanhempien työt ja lasten harrastukset vievät
aikaa yhteisiltä ruokailuhetkiltä. Ruoka ja ruuanvalmistus on trendikästä, ruokablogeja
syntyy kuin sieniä sateella, instagram-tilit täyttyvät mitä hienoimmista
ruokakuvista ja telkkari pursuaa ruoka- ja leivontaohjelmia. Jopa perus
lähikaupasta löytyy super-ruokia, joka toisella tuntuu
olevan jokin ruokavalio tai dieetti menossa, fitnessbuumi jyllää saleilla ja
nettibloggaajat jakavat proteiinijauhe reseptejään. Tästä huolimatta yhä
useammalla ovat perus ruuanvalmistustaidot ja terveellisen syömisen perusteet
hukassa.
Lapsuuden ruokatottumukset ja -mieltymykset seuraavat
aikuisuuteen saakka. Siksi on tärkeää jo lapsena omaksua terveelliset ja
monipuoliset ravitsemuksen perusteet. Perhe elää kiireisintä aikaa silloin, kun
lapset ovat pieniä ja vanhemmat ovat töissä. Kouluikäisten perheissä vanhemmat
pitävätkin arjen merkittävimpinä haasteina jatkuvaa kiireisyyttä, töistä paluun
hetkiä, työaikojen ja perheenjäsenten omien aikataulujen huonoa
yhteensopivuutta sekä omaa väsymystään. Tällöin aikaa ei välttämättä jää
perinteisiin kotitaloustöihin tai niiden opettamiseen lapsille. Kotitalousopetuksen
merkitys kasvaa nyky yhteiskunnassa, jossa nämä taidot
eivät enää automaattisesti siirry kodin sisällä.
Kotitalousopetuksella on erittäin suuri merkitys, sillä koululaiset oppivat arjen taitoja, joista on hyötyä koko loppuelämälle. Kotitaloustunneilla lapsi oppii arvostamaan ruokaa ja ruoan tekijöitä. Kun lapset pääsevät kosketuksiin ruoan kanssa, he saavat mahdollisuuden kiinnostua hyvästä ja terveellisestä ruoasta. Hyvän ruoan arvostus syntyy itse tekemisen ja oivaltamisen kautta. Kotitalous on peruskoulun ainoa oppiaine, jossa hyvin konkreettisella tavalla käsitellään hyvän ravitsemuksen ja oikeanlaisen ruokavalion merkitystä nuoren hyvinvoinnille. Kotitaloudessa nuorille opetetaan sekä käytännössä että teoriassa ravitsemuksen perusteita ja hyvinvoinnin kannalta oikeanlaisen ruokavalion koostamista. Arkitaitoja vahvasti lisäävänä oppiaineena kotitalousopetuksella on suora vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin.
Vuoden 2014 Kansanterveyspalkinto myönnettiin Kotitalousopettajien
liitolle ja Marttaliitolle. Palkinnon jakoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Heidän mukaansa martat ja kotitalousopettajat ovat vuosikymmenten ajan
uraauurtavasti tukeneet suomalaista ravitsemuspolitiikkaa ja edistäneet
suomalaisten terveellisiä ruokatottumuksia. Ainutlaatuinen, kaikille
suomalaisille järjestetty kotitalousopetus sekä koteja kurssittavat martat
saivat kiitosta, että ovat pitkäjänteisesti vieneet käytäntöön ajankohtaisia
ravitsemussuosituksia ja ohjeita.
Alkuperäinen artikkeli kansanterveyspalkinnosta löytyy
täältä!
Kuvituksena on oppilaiden tuotoksia vuosien varrelta!
Lähetä kommentti