tiistai 11. marraskuuta 2014

Kotitalousopetus ja marttailu palkittiin



Kaupan valmisruokaa - kiireessä, seisten ja jopa kylmänä

Kodeissa syödään yhä enemmän kaupan valmisruokaa - kiireessä, seisten ja jopa kylmänä suoraan pakkauksestaan. Tämä on valitettavasti totta kiireisessä yhteiskunnassa, jossa vanhempien työt ja lasten harrastukset vievät aikaa yhteisiltä ruokailuhetkiltä. Ruoka ja ruuanvalmistus on trendikästä, ruokablogeja syntyy kuin sieniä sateella, instagram-tilit täyttyvät mitä hienoimmista ruokakuvista ja telkkari pursuaa ruoka- ja leivontaohjelmia. Jopa perus lähikaupasta löytyy super-ruokia, joka toisella tuntuu olevan jokin ruokavalio tai dieetti menossa, fitnessbuumi jyllää saleilla ja nettibloggaajat jakavat proteiinijauhe reseptejään. Tästä huolimatta yhä useammalla ovat perus ruuanvalmistustaidot ja terveellisen syömisen perusteet hukassa.

Lapsuuden ruokatottumukset ja -mieltymykset seuraavat aikuisuuteen saakka. Siksi on tärkeää jo lapsena omaksua terveelliset ja monipuoliset ravitsemuksen perusteet. Perhe elää kiireisintä aikaa silloin, kun lapset ovat pieniä ja vanhemmat ovat töissä. Kouluikäisten perheissä vanhemmat pitävätkin arjen merkittävimpinä haasteina jatkuvaa kiireisyyttä, töistä paluun hetkiä, työaikojen ja perheenjäsenten omien aikataulujen huonoa yhteensopivuutta sekä omaa väsymystään. Tällöin aikaa ei välttämättä jää perinteisiin kotitaloustöihin tai niiden opettamiseen lapsille. Kotitalousopetuksen merkitys kasvaa nyky yhteiskunnassa, jossa nämä taidot eivät enää automaattisesti siirry kodin sisällä.

Kotitalousopetuksella on erittäin suuri merkitys, sillä koululaiset oppivat arjen taitoja, joista on hyötyä koko loppuelämälle. Kotitaloustunneilla lapsi oppii arvostamaan ruokaa ja ruoan tekijöitä. Kun lapset pääsevät kosketuksiin ruoan kanssa, he saavat mahdollisuuden kiinnostua hyvästä ja terveellisestä ruoasta. Hyvän ruoan arvostus syntyy itse tekemisen ja oivaltamisen kautta. Kotitalous on peruskoulun ainoa oppiaine, jossa hyvin konkreettisella tavalla käsitellään hyvän ravitsemuksen ja oikeanlaisen ruokavalion merkitystä nuoren hyvinvoinnille. Kotitaloudessa nuorille opetetaan sekä käytännössä että teoriassa ravitsemuksen perusteita ja hyvinvoinnin kannalta oikeanlaisen ruokavalion koostamista. Arkitaitoja vahvasti lisäävänä oppiaineena kotitalousopetuksella on suora vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin.


Vuoden 2014 Kansanterveyspalkinto myönnettiin Kotitalousopettajien liitolle ja Marttaliitolle. Palkinnon jakoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Heidän mukaansa martat ja kotitalousopettajat ovat vuosikymmenten ajan uraauurtavasti tukeneet suomalaista ravitsemuspolitiikkaa ja edistäneet suomalaisten terveellisiä ruokatottumuksia. Ainutlaatuinen, kaikille suomalaisille järjestetty kotitalousopetus sekä koteja kurssittavat martat saivat kiitosta, että ovat pitkäjänteisesti vieneet käytäntöön ajankohtaisia ravitsemussuosituksia ja ohjeita. 

Alkuperäinen artikkeli kansanterveyspalkinnosta löytyy täältä


Kuvituksena on oppilaiden tuotoksia vuosien varrelta!

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.