Minileivokset hurmaavat!
Petit foursit ovat "kahden haukkauksen" kokoisia miniminileivoksia.
Petit fours on ranskaa ja tarkoittaa ”pientä uunia”. Sokerileipurit valmistivat
niitä pienissä pääuunin vieressä sijaitsevissa kivihiili lämmitteisissä uuneissa.
Alunperin petit fourseja tarjottiin jälkiruokana, mutta nykyään niitä tarjoillaan
myös kahvileipänä. Erilaisista minileivoksista voi koota myös
tyylikkään lajitelman!
Koska leivos on pieni, täytteen tulisi olla voimakkaan makuinen. Perinteisesti
pohjana käytetään voimakkaasti maistuvaa leivospohjaa (masariini), se
päällystetään marsipaanilla ja koristellaan näyttävästi.
Tällä kertaa tein petit fourseista suklaapohjaiset versiot brunssipöydän
makeaksi tarjottavaksi. Alkuperäinen ohje on Alkon Etikettiklubista. Suklaatyöt vaativat hieman viitseliäisyyttä ja
kärsivällisyyttä, mutta kaunis lopputulos palkitsee tekijän. Pohja on tummaa
suklaata, täytteenä on kirpeän raikasta puolukkarahkaa ja täyteläistä
valkosuklaamoussea. Muita täytevaihtoehtoja voisi olla esimerkiksi, vaniljajäätelö
ja passionhedelmäkastike tai valkosuklaamousse ja piparkakkumurut.
Ei muuta ku leivoskahville!
PETIT FOURS (GLUTEENITON)
Puolukkarahkatäyte:
1 dl survottuja puolukoita
1 dl maitorahkaa
½ dl sokeria
100 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa
- Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Höyryä ei saa päästä suklaan joukkoon.
- Lusikoi sulaa massaa karamelli- tai muffinivuokiin, pohjalle ja reunoille. Vuokien käsittely helpottuu, jos panet paperivuoan tukevampaan metalliseen vuokaan suklaan levittämisen ajaksi. Jähmetä suklaisia vuokia kylmässä 10 minuuttia. Lisää sitten suklaata vielä toinen kerros. Jähmetä tämän jälkeen kylmässä muutama tunti.
- Irrota paperi varovasti suklaakerroksen ympäriltä. Täytä suklaavuoat haluamillasi täytteillä.
- Rahkatäyte syntyy sekoittamalla ainekset keskenään. Valkosuklaamoussea varten kerma kiehautetaan, ja siihen sulatetaan suklaa. Seoksen annetaan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään, minkä jälkeen vaahdotetaan täytteeksi.
Juomasuositus: Suklaisille suupaloille sopii hyvin tummanpuhuva
portviini, esimeriksi LBV tyypiltään. Myös hedelmäinen väkevöity moscatel-viini
käy hyvin.
Lopuksi vielä menovinkki suklaan ystäville:
SUKLAAFESTIVAALIT keräävät Helsingin Katajanokalle Wanhaan
Satamaan la 8.11 maan parhaat suklaabrändit, suklaan seuralaiset ja sen rakastajat.
Lähetä kommentti