perjantai 7. marraskuuta 2014

PETIT FOURS


Minileivokset hurmaavat!

Petit foursit ovat "kahden haukkauksen" kokoisia miniminileivoksia. Petit fours on ranskaa ja tarkoittaa ”pientä uunia”. Sokerileipurit valmistivat niitä pienissä pääuunin vieressä sijaitsevissa kivihiili lämmitteisissä uuneissa. Alunperin petit fourseja tarjottiin jälkiruokana, mutta nykyään niitä tarjoillaan myös kahvileipänä. Erilaisista minileivoksista voi koota myös tyylikkään lajitelman!

Koska leivos on pieni, täytteen tulisi olla voimakkaan makuinen. Perinteisesti pohjana käytetään voimakkaasti maistuvaa leivospohjaa (masariini), se päällystetään marsipaanilla ja koristellaan näyttävästi.

Tällä kertaa tein petit fourseista suklaapohjaiset versiot brunssipöydän makeaksi tarjottavaksi. Alkuperäinen ohje on Alkon Etikettiklubista. Suklaatyöt vaativat hieman viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä, mutta kaunis lopputulos palkitsee tekijän. Pohja on tummaa suklaata, täytteenä on kirpeän raikasta puolukkarahkaa ja täyteläistä valkosuklaamoussea. Muita täytevaihtoehtoja voisi olla esimerkiksi, vaniljajäätelö ja passionhedelmäkastike tai valkosuklaamousse ja piparkakkumurut.

Ei muuta ku leivoskahville!

PETIT FOURS (GLUTEENITON)

150 g tummaa suklaata (65 %)

Puolukkarahkatäyte:
1 dl survottuja puolukoita
1 dl maitorahkaa
½ dl sokeria

Valkosuklaamousse:
100 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa
  1. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Höyryä ei saa päästä suklaan joukkoon.
  2. Lusikoi sulaa massaa karamelli- tai muffinivuokiin, pohjalle ja reunoille. Vuokien käsittely helpottuu, jos panet paperivuoan tukevampaan metalliseen vuokaan suklaan levittämisen ajaksi. Jähmetä suklaisia vuokia kylmässä 10 minuuttia. Lisää sitten suklaata vielä toinen kerros. Jähmetä tämän jälkeen kylmässä muutama tunti.
  3. Irrota paperi varovasti suklaakerroksen ympäriltä. Täytä suklaavuoat haluamillasi täytteillä.
  4. Rahkatäyte syntyy sekoittamalla ainekset keskenään. Valkosuklaamoussea varten kerma kiehautetaan, ja siihen sulatetaan suklaa. Seoksen annetaan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään, minkä jälkeen vaahdotetaan täytteeksi.
Juomasuositus: Suklaisille suupaloille sopii hyvin tummanpuhuva portviini, esimeriksi LBV tyypiltään. Myös hedelmäinen väkevöity moscatel-viini käy hyvin.


Lopuksi vielä menovinkki suklaan ystäville:
SUKLAAFESTIVAALIT keräävät Helsingin Katajanokalle Wanhaan Satamaan la 8.11 maan parhaat suklaabrändit, suklaan seuralaiset ja sen rakastajat.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.