lauantai 13. joulukuuta 2014

Lucian päivän pullat


Joulukuun 13. päivänä juhlitaan Lucia-neitoa. Lucia-pullat eli lussekatter kuuluvat Lucian päivään. Ne ovat sahramilla maustettuja ja rusinoilla koristeltuja vehnäpullia, jotka leivotaan usein s-kirjaimen muotoisiksi. Pullien keltainen väri symboloi valoa. Lucian päivän vietto on tullut meille Suomeen Ruotsista. Oheinen taikina on gluteeniton ja se sopii hyvin myös muiden (joulu)pullien valmistukseen. 



 
LUCIA-PULLAT (GLUTEENITON)

3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 ¼ dl sokeria
1 kananmuna
2 tl kardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita
½ pussia sahramia (0,5 g:n pussista)

Voiteluun: kananmunaa 

Koristeeksi: rusinoita tai kuivattuja karpaloita

  1. Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi, lisää maito ja kuumenna seos kädenlämpöiseksi. Kaada seos samaan kulhoon hiivan kanssa. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki. Lisää seokseen suola, sokeri, kananmuna ja kardemumma.
  2. Sekoita ksantaani ja sahrami jauhoihin. Lisää jauhoja vähitellen maitoseokseen yleiskoneella sekoittaen. Vaivaa taikinaa voimakkaasti noin 3-5 minuuttia.
  3. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti haluamasi muotoisia pullia. Lucia-pullat muotoillaan tavallisimmin s-kirjaimen mallisiksi.
  4. Kohota pullia lämpimässä paikassa liinan alla noin 30 minuuttia ja voitele ne kohottamisen jälkeen kananmunalla. Painele pulliin rusinat koristeeksi ja paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä ritilällä.


Lucia-pullat muotoillaan tavallisimmin s-kirjaimen muotoisiksi

Koristeeksi voi käyttää myös kuivattuja karpaloita

Ja mitä tapahtui kulissien takana...


Kuvausassistentti paleli parvekkeella, mutta seurasi urheasti kuvauksia

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.