sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Karjalanpiirakka





"Työn kun näkkee, niin tekijän tuntee" (karjalainen sanonta)

Karjalanpiirakka on tekijänsä näköinen ja jokaisella tekijällä on oma käsialansa! Karjalanpiirakat ovat karjalaisen keittiön hienoimpia herkkuja. Vuosikymmenien saatossa ne ovat levinneet kaikkialle Suomeen, ja karjalanpiirakoista on tullut erottamaton osa suomalaista ruokaperinnettä. Karjalanpiirakka on vuonna 2003 rekisteröity EU:n aidoksi perinteiseksi tuotteeksi, jolla on virallisesti määritellyt raaka-aineet ja valmistustapa.

Voilla voidellut, suussa sulavat piirakat

Moni pitää karjalanpiirakoita suotta suuritöisinä. Vaikka piirakkapulikan käyttö ja piirakoiden rypytys vaativatkin hieman harjoittelua, jyvälle pääsee nopeasti. Karjalanpiirakoita on hauska tehdä myös talkootyönä: yksi kaulii kuoret, toinen täyttää ja kolmas rypyttää. Hauska idea olisi pitää karjalanpiirakka-workshop!

Suussa sulavien karjalanpiirakoiden ohjeen löydät täältä!

Piirakan monet muodot
 
Raaka-aineissa kannattaa suosia aitoutta: hyviä ruisjauhoja, täysmaitoa ja kunnon voita. Suolan määrä on makukysymys. Karjalassa suolaa käytetään reilummin, kuin ehkä muualla Suomessa on totuttu. Täytettä ei kannata laittaa liikaa, sillä se voi kuohua uunissa yli. Hyvä vinkki on levittää täytettä riisin paksuuden verran. Jos puuro valmistetaan edellisenä päivänä, kannattaa siihen lisätä kananmuna paistopäivänä. Näin puuro on sopivan paksuista levitettäväksi. Piirakan kannattaa rypyttää siten, etteivät reunat jää törröttämään, koska muuten ne palavat. Piirakat paistetaan kuumassa uunissa, 250 tai 300 asteessa.  Leivinpaperia ei kannata käyttää, jos haluaa käyttää kuuminta lämpötilaa. Leivinpaperin lämmönkesto on 225-250 astetta. 

Levitä riisin paksuinen kerros täytettä ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa
Rypytys

Piirakan rypytys aloitetaan joko alhaalta tai keskeltä. Keskeltä aloitettaessa piirakka käännetään, kun toinen puoli on rypytetty.

Piirakat voi asetella pellille kylki kylkeä vasten eli aivan vierekkäin

Piirakat ovat kypsiä kun puuro ja rypytetyt reunat alkavat saada väriä

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.