perjantai 6. maaliskuuta 2015

Gourmet-pitsa



Gourmet-pitsa syntyy rapeasta ja ohuesta pohjasta sekä laadukkaista täytteistä. Innostus oheiseen pitsaan tuli saaristolaisravintola Skifferin liuskoista! Skiffer-ravintolat sijaitsevat Helsingissä Erottajalla ja Liuskaluodolla Kaivopuiston edustalla. Erottajan Skiffer on auki ympäri vuoden ja Liuskaluodon Skiffer purjehduskauden. Liuska on siis Skifferin kehittämä sana pitsalle. Skifferin liuskat omaavat ohuen ja rapean pohjan, jonka päälle ripotellaan hieman erikoisempia täytteitä. Jos kebab-pizzerioiden kinkku-ananas-aurajuusto tökkii, voi kokeilla vähän villimpää vaihtoehtoa, kuten Skifferin Soignon-pitsaa, joka sisältää mansikkaa, vuohenjuustoa ja pinjansiemeniä. Vastaavasti Formaggio-niminen pitsa pitää sisällään juustoja, mozzarellajäätelöä, pähkinöitä ja viikunaa. Skifferin menu löytyy täältä. Hauskoja ideoita, jos haluaa tarkastella pitsaa vähän eri kantilta!


Pitsapohja kannattaa valmistaa durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Durumvehnän venyvän sitkoaineen pitoisuus on alhainen, joten sopii hyvin kuohkeiden venymättömien pitsapohjien raaka-aineeksi. Itse tehty taikina vaivataan kimmoisaksi, ja sen annetaan kohota rauhassa. Näin taikinasta tulee helposti kaulittava.
 
Ohutpohjainen ja rapea pitsa vaatii kovan, pääosin alhaalta tulevan lämmön, jotta pitsaa paistuu nopeasti ja reunat ruskistuvat. Paras pitsa syntyy leivinuunissa, mutta myös tavallisessa uunissa onnistuu muutamalla kikalla. Oletko kokeillut pitsakiveä? Kivi varaa lämpöä samaan tapaan kuin valurautapannu. Pohjasta tulee rapea, kun paistuminen tapahtuu nopeasti. Jos pitsakiveä ei ole, kuumennetaan pelti valmiiksi uunissa. Pitsa kasataan leivinpaperille ja vedetään täytteineen kuuman pellin päälle. Paiston alussa kannattaa käyttää alalämpöä. 

GOURMET-PITSA 
(1 iso tai 2-3 pienempää)


Pohja

1½ dl vettä
15 g hiivaa (⅓ pkt)
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 3 dl durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja durumvehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi.

Kauli taikinasta yksi iso (uunipellillinen) tai 2-3 pienempää pitsaapohjaa. Jos valmistat ”liuskoja” jaa taikina kolmeen osaan ja kauli palat ohuiksi pitkulaisiksi pitsapohjiksi. Nosta pohja leivinpaperin päälle, kohota hetki ja lisää haluamasi täytteet. 

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita pelti tyhjänä uuniin kuumentumaan. Siirrä täytetty pitsa leivinpaperin päällä kuumalle pellille ja paista pitsa uunin keskitasolla kypsäksi 12-15 minuuttia. Paista ensimmäiset 10 minuuttia ala-lämmöllä, jolloin saat rapean pohjan.

Tomaattikastike on pitsan perusta. Hyvän tomaattikastikkeen tekeminen vaatii aikaa ja sitä kannattaa tehdä kerralla reilusti ja pakastaa myöhempää käyttöä varten. Tomaattikastiketta voi käyttää myös pastakastikkeena tai lasagnessa.
 
Tomaattikastike

1 sipuli
2 valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk laadukasta tomaattimurskaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
1 tl yrttimaustetta
ripaus cayennepippuria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita hetki öljyssä kattilassa. Lisää tomaattipyree ja kääntele hetki. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Kiehauta kastike ja anna hautua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Tarkista maku ja levitä ohut kerros kohonneen pitsapohjan päälle. Pakasta ylimääräinen kastike.

Pitsan täytteet

Täytteet voi valita oman maun mukaan. Oheisessa pitsassa käytettiin seuraavia täytteitä:
  • mozzarellajuustoa raasteena
  • lehtipinaattia
  • terttutomaatteja
  • artisokan sydämiä
  • aurinkokuivattuja tomaatteja
  • kalamata oliiveja
  • coppaa eli ilmakuivattua maustettua sianlihaa
  • parmesaaniraastetta ja mustapippuria (paiston jälkeen pinnalle)

Kohonneen pitsapohjan päälle levitetään ohut kerros tomaattikastiketta, jonka päälle ripotellaan pieni määrä mozzarellaraastetta. Muut täytteet asetellaan näiden päälle. Kun pitsa on tullut uunista, raastetaan sen päälle parmesaaniraastetta ja pyöräytetään muutama kierros mustapippurimyllystä.
 


Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.