tiistai 30. kesäkuuta 2015

Café Latte Frappé jäätelöllä



 

Kuumana päivänä kahvi maistuu parhaalta kylmänä. Café frappé on kreikkalainen vaahdotettu, kylmä kahvijuoma. Se valmistuu yksinkertaisimmillaan (pika)kahvista, vedestä ja jäistä.  Sokeria ja maitoa lisätään maun mukaan.  Kotioloissa frappéa koristava kahvivaahto syntyy helposti sauva- tai tehosekoittimella. 


Tutustuin frappéen ensimmäisen kerran vuosia sitten Ateenan kiemurtelevien kujien pikkukahviloissa, joissa paikalliset usein istuvat monta tuntia vain yhden tai kahden kahvikupillisen tai jääkahvin voimin. Etenkin kesällä kahvijuomat nautitaan kylminä ja jopa cappuccinon ja espresson voi tilata kylminä. Tällöin niitä kutsutaan termeillä cappuccino/espresso freddo. Kahvijuoman nauttimiseen on myös omat niksinsä. Juomaa ei saa hotkaista yhdellä imaisulla, kreikkalainen juo sitä vähintään 20-30 minuuttia. Pillistä otetaan pieni imaisu, jonka jälkeen pilliä pyöritetään lasissa sekoittaen juomaa ja kaavitaan samalla vaahdot pois reunoilta. Tätä toistetaan hartaudella kunnes lasi on tyhjä. Sekoittamalla juoma pysyy ihanan kylmänä, kun jäät sulavat ja sekoittuvat pikkuhiljaa juoman sekaan.


Vaikka tänä kesänä ei ole päästy juurikaan hellelukemiin, maistuu kylmä kahvijuoma myös Suomen suvessa. Kahvi on muutoinkin suuressa osassa Foodiliciouksen taloudessa ja sitä kuluu eri muodoissaan useampi kuppi päivässä. Ylijäänyttä kahvia ei kannata heittää pois, vaan valmistaa siitä esimerkiksi oheinen jäätelöllä tuunattu maitokahviversio perinteisesä frappésta vaikkapa jälkiruoaksi. Jäätelö tuo juomaan täyteläisyyttä ja makeutta, joten sokeriakaan ei tarvitse välttämättä lisätä.


CAFÉ LATTE FRAPPÉ JÄÄTELÖLLÄ
(2 annosta)

2 dl vahvaa kahvia
1 dl maitoa
2 dl vaniljajäätelöä
(2-4 tl ruokosokeria)

Lisäksi: 5-6 jääpalaa/lasi

Mittaa ainekset kulhoon tai tehosekoittimeen ja pyöräytä kuohkeaksi juomaksi. Laita korkeaan lasiin jäitä ja kaada juoma niiden päälle. Lusikoi loppu vaahto pinnalle ja aseta lasiin pilli. Tarjoa ja nauti heti!

Perheen vanhus nauttii myös auringonsäteistä parvekkeella


Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.