Itsetehtyjä kalapuikkoja ja uunilohkoperunoita
Fish & chips on herkullinen perinneruoka Iso-Britanniasta.
Annokseen kuuluu reilusti ranskalaisia perunoita ja uppopaistettu, leivitetty
kalafilee. Tämä brittien ruokalahja maailmalle on englantilaista katuruokaa
parhaimmillaan. Alun perin annos kietaistiin sanomalehteen, mutta nykyisin se tarjotaan paperitötterössä. Englantilaiseen tapaan päälle
pirskotellaan hieman viinietikkaa. Suomalainen versio valmistuu ilman uppopaistoa.
Kalaa tulisi syödä vähintään kahdesti viikossa kalalajeja vaihdellen.
Kalasta saadaan tyydyttymätöntä pehmeää rasvaa, D-vitamiinia ja proteiinia.
Ruodolliset pikkukalat ovat myös erinomainen kalsiumin lähde. Kalan rasva on
erityisen sydänystävällistä, sillä se sisältää välttämättömiä rasvahappoja.
Kala on terveellistä pikaruokaa, joka valmistuu nopeasti esimerkiksi
paistamalla. Jos tuoretta kalaa ei ole saatavilla, turvaudu pakastealtaan
valikoimaan, mutta unohda ne pakastealtaan kalapuikot! Valmispaneroidut tai
leivitetyt kalapuikot eivät ole hyvän rasvan tai D-vitamiinin lähde.
![]() |
Tee se itse -kalapuikko |
Gurmee kalapuikkoja
Itsetehdyt kalapuikot ovat yksi kalaruokasuosikeistani ja kotibistron gurmeeruokaa parhaimmillaan. Kalapuikot ovat
helppo ja nopea valmistaa itse. Nämä pannulla rapeaksi paistetut kalapuikot ovat myös lapsien mieleen.
Gurmee kalapuikot valmistetaan oikeasta kalasta ilman mitään
lisäaineita, vain ehtaa kokonaista kalaa paloina, leivitettyinä rapeiksi ja
kullanruskeiksi voissa paistettuina. Kalana voi käyttää periaatteessa mitä tahansa
vaaleaa kalaa esimerkiksi ahven-, turska- tai seitifileetä. Kalapuikkojen
kaveriksi voi valmistaa lohkoperunoita, jotka valmistuvat itsekseen uunissa
sillä välin kun kalapuikot paistuvat pannulla. Tein kalapuikot gluteenittomina. Korvasin vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja käytin gluteenitonta korppujauhoa.
![]() |
Tarjoa fish & chips -annos raikkaan salaatin, ketsupin ja vaikkapa chilimajoneesin kanssa |
KALAPUIKOT
(2 annosta)
300 g vaaleaa kalaa fileenä
½ dl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
öljyä ja voita paistamiseen
- Leikkaa kalafileet sormenpaksuisiksi tangoiksi.
- Kaada yhdelle lautaselle vehnäjauhot, riko muna toiselle ja kaada kolmannelle korppujauhot. Sekoita suola ja valkopippuri vehnäjauhojen joukkoon.
- Kieritä kalapuikot ensin vehnäjauhoissa, kastele munassa ja leivitä lopuksi korppujauhoilla.
- Kuumenna öljy-voiseos paistinpannussa ja paista kalapuikot kauniin kullanruskeiksi.
![]() |
Kalapuikkojen leivitysjärjestys (vehnäjauho - kananmuna - korppujauho) |
LOHKOPERUNAT UUNISSA
6 kiinteää perunaa
½ dl (oliivi)öljyä
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
chilijauhetta maun mukaan
- Pese perunat huolellisesti. Leikkaa perunat kuorineen kahtia ja puolikkaat vielä neljään lohkoon. Hienonna valkosipuli. Sekoita öljy, valkosipuli ja mausteet kulhossa perunalohkojen kanssa.
- Levitä perunalohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Tarjoa halutessasi dippikastiketta lohkoperunoiden kanssa.
Lähetä kommentti